Rekordoptag er skridt i forkert retning

UDDANNELSE: Årets fremgang i antal optagne universitetsstuderende er desværre ikke så positiv, som videnskabsministeren gerne vil have det til at se ud, påpeger konsulentfirma.
Flere gymnasieelever søgte ind på et universitet i 2009, men udviklingen går alligevel i en forkert retning, mener konsulentfirma.
Flere gymnasieelever søgte ind på et universitet i 2009, men udviklingen går alligevel i en forkert retning, mener konsulentfirma.Foto: Colourbox
Uffe Laursen
Selvom antallet af universitetsstuderende, der er optaget på landets universiteter i år, er steget med 12 procent siden 2008, er udviklingen på vej i den forkerte retning.

Det mener man i konsulentvirksomheden DAMVAD, hvor man er gået bag om årets gode optagsnyhed.

Fremgang matcher ikke nedtur 
Fra 2003 til 2007 var antallet af optagne studerende støt stigende. Men den nye gymnasiereform og fordelagtige bonusregler for studenter med tre højniveaufag fik kurven til at vende i 2008.

Dermed er stigningen på 12 procent i antallet af universitetsoptagne i 2009 præget af en markant nedgang sidste år. Faktisk svarer er de 12 procent ikke engang helt til nedturen fra 2008.

Dermed, konstaterer DAMVAD, er udviklingen nedadgående og færre studerende optages på landets universiteter. Der skal således ske en markant positiv udvikling i 2010, hvis regeringen skal nå sit mål om at øge antallet af unge, der tager en lang videregående uddannelse.

Flere årsager
Ifølge Mark Riis, afdelingschef i DAMVAD, kan der være flere svar på, at årets optagsfremgang ikke engang helt udlignede sidste års tilbagegang.

"Et svar kan f.eks. være, at de negative implikationer af gymnasiereformen på søgningerne til universiteterne endnu ikke er fuldt aftaget. Det vil sige, at der stadig er problemer for unge på gymnasieniveau med at opfylde de specifikke adgangskrav på universiteterne," siger han.

Krisen ikke hård nok
Et andet svar kan ifølge Mark Riis være, at mange unge i 2009 endnu ikke har vurderet, at den økonomiske krise har betydning for deres uddannelses- og karrierevej, og at den ikke har påvirket deres beskæftigelsesmuligheder i væsentlig negativ retning, hvilket har betydet, at mange unge også i år har valgt at udsætte deres studiestart.

"Man kan sige, at det selvfølgelig godt, at vi igen er i et positivt spor i forhold til optag på universiteterne sammenlignet med sidste år, men samtidig må vi konstatere, at vi er slået et til to tilbage i udviklingen, idet vi kun lige ligger på 2007-niveauet. Reelt skulle vi ligge noget højere, hvis vi skulle følge den historiske trend og dermed være nærmere regeringens målsætninger på uddannelsesområdet," siger Mark Riis.

Regeringen må oppe sig
Han konkluderer, at det betyder, at regeringen er nødt til at sætte endnu mere fart på optaget de kommende år, hvis det politiske mål om, at 50 procent af en ungdomsårgang skal gennemføre en videregående uddannelse i 2015, skal nås.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00