Hård kritik af finansministeren

FORSLAG: Finansministerens afvisning af Arbejdsmarkedskommissionens forslag afføder kritik fra erhvervsliv og økonomer.
Christian Juhl Mølgaard

Vi kan ikke fortsat være et af de mest velhavende samfund i verden, hvis ikke vi får standset den alt for tidlige tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet på enten efterløn, førtidspension eller andre passive overførselsindkomster.

Henrik Bach Mortensen, Direktør, Dansk Arbejdsgiverforening

Der hersker stor uenighed om den nye rapport fra Arbejdsmarkedskommissionen.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har allerede meldt ud, at der ikke vil blive tale om at tage et eneste af forslagene op. I hvert fald ikke foreløbig.  

Det har affødt kritik fra både erhvervsliv og økonomer, mens 3F, LO og det meste af oppositionen kalder forslagene ubrugelige. 

Utilstrækkeligt
Viceadministrerende direktør fra DI, Kim Graugaard, kalder ministerens udmelding for "skuffende og underligt".

"Alle, der har med økonomi og arbejdsmarked at gøre, ved, at det er altafgørende for Danmark som vækst- og vefærdssamfund, at der bliver gennemført arbejdsmarkedsreformer, der øger arbejdsudbuddet på sigt," siger direktøren til Børsen.

I Dansk Arbejdsgiverforening peger direktør Henrik Bach Mortensen på, at der er brug for reformer her og nu, og han ønsker endnu skrappere tiltag end forslagene fra Arbejdsmarkedskommissionen:

"Der skal endnu mere til, og reformprocessen burde være sat i gang for længst. Vi kan ikke fortsat være et af de mest velhavende samfund i verden, hvis ikke vi får standset den alt for tidlige tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet på enten efterløn, førtidspension eller andre passive overførselsindkomster," siger Henrik Bach Mortensen til jp.dk.

Ubrugeligt
Landets største fagforbund, 3F, slutter sig derimod til oppostionens massive kritik af kommissionen, der blandt andet har forslået at begrænse adgangen til efterløn og skære ned i antallet af dage, ledige kan modtage dagpenge.

3F's forbundsformand kalder det en hån mod de mange danskere, der har mistet jobbet, at kommissionen nu vil skære i dagpengene.

"Rapporten er ligeså ubrugelig som et par sandaler under en snestorm. Det er helt vanvittigt at snakke om mangel på hænder i en situation med tusinder af fyringer hver uge. Vi har masser af ledige hænder: På Lindø, i SAS, MAN B&W og snesevis af andre virksomheder, der i øjeblikket fyrer. Vi mangler job og uddannelse," siger Poul Erik Skov Christensen i en kommentar til forslaget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Henrik Bach Mortensen

Vicepræsident, Alde, vicepræsident, Liberal International, formand, Tilsynsrådet, medstifter, Cepos, medlem, Lønstrukturkomiteen
cand.polit. (Københavns Uni. 1982), m.phil. (Cambridge. 1983)

Kim Graugaard

Viceadm. direktør, Dansk Industri, næstformand for Industriens Pension
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987)

0:000:00