Aviser kritiserer ministeren

LEDERE: Avisernes lederskribenter langer hårdt ud efter finansministeren efter hans afvisning af Arbejdsmarkedskommissionens anbefalinger.
Oliver de Mylius

Han burde skamme sig. Vel er politik også et spørgsmål om at kunne samle flertal. Men hvis det ikke kan lade sig gøre, må en ansvarlig regering tage de nødvendige slagsmål.

Jyllands-Posten
Uddrag af lederen
Torsdag fremlagde Arbejdsmarkedskommissionen deres ideer til at få flere danskere på arbejdsmarkedet i de kommende år.

To et halvt års arbejde var ført til ende.

Allerede inden offentliggørelsen af kommissionens anbefalinger slog finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) dog fast, at anbefalingerne ikke vil blive brugt til noget - hverken efterløn, dagpenge eller førtidspension vil komme til debat.

I flere af fredagens aviser er dommen over finansministeren hård.

"Han burde skamme sig"
Jyllands-Posten er særligt skarpe i sin kritik af finansministeren. Der beskriver man ministerens afvisning af kommissionens anbefalinger som "defensiv, visionsløs og uansvarlig" og slår til lyd for, at skal Danmarks økonomi sikres i fremtiden, "så nytter populistisk politisk frygtsomhed og passivitet ikke."

"Han forpasser muligheden for at tage aktivt fat på at lægge forretningen Danmark på plads i det positive økonomiske billede, som allerede er begyndt at tegne sig. Han burde skamme sig. Vel er politik også et spørgsmål om at kunne samle flertal. Men hvis det ikke kan lade sig gøre, må en ansvarlig regering tage de nødvendige slagsmål," skriver Jyllands-Posten.

Blokpolitikken står i vejen
I stedet for ensidigt at kritisere finansministeren, langer Politiken i dagens leder også ud efter den politiske situation på Christiansborg.

Kommissionens anbefalinger er fornuftige og nødvendige, og både V, K og R samt de fleste socialdemokrater kan sagtens se fornuften i dem.

Alligevel ser det ikke ud til at det kan blive til noget. Politiken kritiserer blokpolitikken:

"I dag er reformflertallet så grundigt undertrykt af blokpolitikken, at debatten ikke engang må komme i gang. Hverken blå eller rød blok tør fremsætte blot marginalt kontroversielle forslag, af frygt for at det skal gavne den anden fløj."

Alt er som det plejer at være
Ekstra Bladet skriver i dagens leder, at det umiddelbart kan fremstå besynderligt, at eksperters arbejde gennem to et halvt år til 20 millioner kroner end ikke kommer til debat, før det skydes i sænk. Men i virkeligheden er alt som det plejer:

"Regeringen har gjort det til et princip at sparke bøvlede spørgsmål til hjørnespark ved at oprette en kommission. Så kan man i et par år afvise ubehagelige spørgsmål om emnet, for kommissionen skal jo have arbejdsro, og så kan man til den tid afvise kommissionens konklusioner, hvis de ikke er belejlige," skriver Ekstra Bladet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)









0:000:00