Aktører enige: For lidt sundhed på finansloven

FINANSLOV: En stribe af de tunge aktører på sundhedsområdet peger på for få penge til regeringens forslag til finansloven for 2010.
Dansk Folkeparti taler modsat regeringen om at øge investeringerne i nye sygehuse for at bekæmpe den økonomiske krise.
Dansk Folkeparti taler modsat regeringen om at øge investeringerne i nye sygehuse for at bekæmpe den økonomiske krise.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta

Forslag til finanslov 2010

1,779 mia.

Til blandt andet:

  • Større aktivitet på sygehusene.
  • Større aktivitet hos praktiserende speciallæger og almindelige praktiserende læger.
  • Flere offentlige midler til receptpligtig medicin.

1,5 mia.

  • Til investeringer i nye sygehuse.

Intet nyt er godt nyt, plejer man at sige. Men det mener en række sundhedsaktører ikke gør sig gældende for regeringens forslag til finansloven for 2010.

Formand for Danske Regioner Bent Hansen (S) er ikke imponeret.

"Der er i finanslovsforslaget ikke noget som helst nyt i forhold til den økonomiaftale, som regionerne indgik med regeringen i sommer. Og her var der tale om en stram aftale med få midler til sundhedsvæsenet. For mig at se er der i den grad brug for at fremrykke investeringer til nye sygehuse samt til renovering og vedligeholdelse af de eksisterende sygehuse," siger Bent Hansen.
 
Fremryk investeringer
Ved at fremrykke investeringerne kunne man også bekæmpe den økonomiske krise, mener Bent Hansen.

"De kan eksempelvis bruges til tidssvarende bygninger i psykiatrien, bedre fysiske rammer på de medicinske afdelinger, opgradering af operationsstuer samt investeringer i en ny akutstruktur. Udover et bedre sundhedsvæsen er effekten også arbejde til et par tusinde i bygge- og anlægsbranchen," siger Bent Hansen.

Dansk Folkepartis finansordfører, Kristian Thulesen Dahl, sagde samme dag på TV2 News, at partiet også hælder til at foreslå at fremrykke investeringer i offentlige sygehuse for at bekæmpe krisen.

KL konstaterer i dagens anden artikel også, at der ikke er nyt i forhold til tidligere aftaler med regeringen. Det er et problem i forhold til regeringens planer om øget forebyggelse, siger KL's formand Erik Fabrin (V).

Forventning om flere penge til psykiatri
Grete Christensen, fungerende formand i Dansk Sygeplejeråd, ærgrer sig blandt andet over, at en del af de nye penge på sundhedsområdet (1,8 ekstra mia.) primært går til øget aktivitet i stedet for øget kvalitet.

"Et sundhedsvæsen i verdensklasse koster. Jeg har fuld forståelse for, at regeringen i krisetider prioriterer udgifterne. Men hvis vi nedprioriterer sundhedsvæsenet nu, får det konsekvenser mange år ud i fremtiden. Det gælder både for patienter og medarbejdere," siger Grete Christensen.

Hos Danske Patienter er formand Pia Christmas-Møller, forsigtigt positiv.

"Sundhedsstyrelsen fremlægger en ambitiøs psykiatri-strategi samme dag, som finansministeren fremlægger regeringens finanslovsforslag, men der er ikke afsat penge i finanslovsforslaget. Vi håber derfor meget på, at man finder de nødvendige penge undervejs i forhandlingerne," siger Pia Christmas-Møller.

Danske Patienter: Få penge til genoptræning
Danske Patienter er også glade for, at der er afsat flere penge til øget rehabilitering og genoptræning, men frygter, at de afsatte 80 millioner er for lidt.

Lægeforeningen holdt sig i går i ro omkring finanslovsudspillet, fordi det er en slavisk opfølgning på de økonomiaftaler, som regeringen har indgået med kommunerne og regionerne i foråret.

Ligesom Danske Patienter vurderer Lægeforeningen også, at Sundhedsstyrelsens udspil på psykiatriområdet er et tegn på, at der i løbet af forhandlingerne skaffes ekstra penge til dette område.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

Grete Christensen

Fhv. formand, Dansk Sygeplejeråd
sygeplejerske (Holbæk Sygeplejeskole 1981)

Pia Christmas-Møller

Fhv. MF (K) og politisk leder
master i public policy (Roskilde Uni. 2002)

0:000:00