Fabrin anbefaler besparelser på udsatte børn

BESPARELSER: I et notat til landets borgmestre opfordrer KL-formand Erik Fabrin (V) til, at der spares på udgifterne til socialt udsatte børn.
Lars Beck

Det er et sæt af otte "gyldne regler", som skal hjælpe sagsbehandlerne i landets kommuner med at spare på de offentlige udgifter på socialområdet. Blandt andet ved at øge andelen af udsatte børn, der bliver placeret hos familie eller venner i stedet for hos professionelle.

Opfordrer til lovbrud
Notatet vækker bekymring hos Simon Thorbek, der er socialfaglig jurist og lektor i socialret ved Den Sociale Højskole. Han mener, at notatet kan medføre, at kommunerne overtræder serviceloven.

"Notatet understøtter, at økonomien skal være den afgørende faktor for kommunen, når der træffes foranstaltninger, og sådan må det ifølge loven ikke være," siger Thorbek ifølge Politiken.dk.

Også fra juridiske eksperter er notatet kilde til foruroligelse. Stine Jørgensen, juridisk adjunkt ved Københavns Universitet, kritiserer i denne forbindelse Fabrins notat:

Notatet omhandler kun besparelser. Der står ikke noget om, at kommunerne har en juridisk forpligtelse til at beskytte det enkelte barn. Kommunerne risikerer at blive idømt store erstatningskrav, hvis de krænker barnets rettigheder

Stine Jørgensen
Juridisk adjunkt, KU

"Notatet omhandler kun besparelser. Der står ikke noget om, at kommunerne har en juridisk forpligtelse til at beskytte det enkelte barn. Kommunerne risikerer at blive idømt store erstatningskrav, hvis de krænker barnets rettigheder," siger hun ifølge Berlingske.dk.

Delte politiske meninger
Selvom notatet er af ekstraordinær karakter og vækker stor bekymring, så får Fabrin opbakning fra politisk side. Flere borgmestre har i den forbindelse givet udtryk for, at udgifterne på området er ekstremt høje og samtidig ikke præget af konkurrence.

"Jeg kunne ikke være mere enig med Erik Fabrin. Vi er nødt til at tænke anderledes, ellers ender specialområdet med at udhule normalområdet med folkeskoler og daginstitutioner," siger Haderslevs borgmester Hans Peter Geil (V) ifølge Jyllands-Posten.

Heller ikke Fabrins partifælle, socialminister Karen Ellemann, kan se problemet med notatet:

"Det er klokkeklart forkert at påstå, at notatet kan føre til lovbrud. Økonomien og fagligheden skal ses i sammenhæng, og det er et ufravigeligt krav, at kommunerne både skal udvise økonomisk og faglig ansvarlighed," siger hun ifølge Politiken.dk.

Opbakningen er dog ikke at finde alle steder i den politiske sfære. Socialordfører Mette Frederiksen (S) mener, at sagen er absurd, og formanden for Folketingets socialudvalg, Martin Henriksen (DF), kræver nu en redegørelse fra socialministeren.

De Radikales ordfører på området, Anne Marie Geisler Andersen, mener, at der i højere grad bør tænkes i forebyggelse:

"Ellers vil antallet af anbringelser bare blive ved med at stige, hvilket er stærkt problematisk for den enkelte familie samt dyrt for samfundet," siger hun til DR Nyheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Fabrin

Fhv. borgmester (V), Rudersdal, fhv. formand for KL
handelseksamen (Niels Brock)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Hans Peter Geil

Fhv. borgmester (V), Haderslev kommune
sparekassefuldmægtig (Frøs Herreds Sparekasse 1983)

0:000:00