Frank J. genopliver Ritts kamp for billige boliger

ALMENE BOLIGER: Frank Jensen vil fortsætte der, hvor Ritt Bjerregaard måtte give op. Han vil forsøge at overtale regeringen, så kommunerne kan få lov til at sælge grunde billigere end markedsprisen til alment boligbyggeri.
Hvis Frank Jensen vinder overborgmesterposten i København, vil han rende regeringen på dørene for at sikre en mangfoldig befolkningssammensætning.
Hvis Frank Jensen vinder overborgmesterposten i København, vil han rende regeringen på dørene for at sikre en mangfoldig befolkningssammensætning. Foto: Colourbox.dk
Jørgen Skadhede

Jeg kan ikke love andet, end at jeg vil rende regeringen på dørene.

Frank Jensen, Overborgmesterkandidat
Denne gang er der ingen gyldne valgløfter. Ingen tal. Ikke noget 5000 boliger på 5 år til 5000 kr. om måneden. Men intentionen er fuldstændig den samme.

Socialdemokraternes overborgmesterkandidat i København, Frank Jensen, vil fortsætte forgængerens kamp for billige boliger.

Det skal sikre, at eksempelvis velfærdsstatens kernemedarbejdere som skolelærere, sygeplejersker og politibetjente altid har råd til en bolig i hovedstaden.

"Det er vigtigt at sikre København som en mangfoldig by, hvor alle slags mennesker har råd til en bolig," siger Frank Jensen.

Problemet kommer igen
Efter flere års stilstand har finanskrisen ellers igen sat gang i byggeriet af almene boliger i hovedstaden. Stærkt faldende grundpriser og byggeomkostninger sikrer, at kommunen kan bygge 850 nye boliger over de næste tre år.

"Lige nu er det ikke et problem. Men det bliver det, lige så snart priserne stiger igen. Derfor må vi være på forkant. Og det kræver, at regeringen giver os lov til at sælge grunde til under markedsprisen. Det bør være muligt, når formålet er at sikre boliger, som almindelige mennesker rent faktisk har råd til at betale," siger Frank Jensen.

Regeringen afviste Ritt
Problemet har i flere år været, at storbykommunerne ikke har kunnet bygge tilstrækkeligt billigt til at holde sig under det tilladte rammebeløb i loven om almene boliger.

Det var med til at spænde ben for Ritt Bjerregaards boligplaner. Hun gik derfor til regeringen og bad om lov til at sælge kommunens egne grunde til priser væsentligt under markedsprisen.

Men i sommeren 2007 fik hun et klart afslag fra daværende indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Vil rende regeringen på dørene
Hvorfor tror du, at det kan lade sig gøre for dig, når nu Ritt løb panden mod en mur?

"Jeg kan ikke love andet, end at jeg vil rende regeringen på dørene. Og så vil jeg tage en dialog med de øvrige partier på rådhuset og søge deres opbakning. Vi har en meget bedre sag, hvis det er en samlet kommune, der beder om hjælp. Den forudsætning havde Ritt ikke på plads," siger Frank Jensen.

Venstre afviser forskelsbehandling
Men han skal ikke regne med nye toner fra den borgerlige opposition på Københavns Rådhus, som aktivt modarbejdede Ritt Bjerregaards boligplaner.

"Jeg må allerede skuffe ham på forhånd. Det bliver ikke med Venstres støtte, at Frank Jensen kan gå til Christiansborg. Jeg vil ikke være med til forskelsbehandling og ulige konkurrence, så kommunen sælger billigere til nogle aktører end til andre," siger Pia Allerslev, der er Venstres spidskandidat til kommunalvalget i København.

Hun understreger, at hun gerne ser det almene boligbyggeri fremmet. Det skal bare ikke være gennem kunstigt lave grundpriser.

Grundpriser er nøglen
Men Frank Jensen fastholder, at grundpriserne er den eneste skrue, der for alvor kan stilles på, når der skal sikres billige almene boliger. Under alle omstændigheder er han dog ganske fortrøstningsfuld.

"I sidste ende er der jo en god chance for, at vi får et nyt flertal på Christianborg inden for en overskuelig fremtid. Og det flertal vil med al sandsynlighed se anderledes på denne sag," siger Frank Jensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frank Jensen

Fhv. justits- og forskningsminister og MF (S), fhv. S-næstformand, fhv. overborgmester
cand.oecon. (Aalborg Uni. 1986)

Pia Allerslev

Selvstændig rådgiver, formand for CP Danmark og Fonden Cph Stage, i bestyrelsen for DGI
lærer (Frederiksberg Seminarium 1999)