Grundlovsforhør nedprioriteres ved topmøde

POLITI: Ved klimatopmødet i København vil antallet af grundlovsforhør mindskes som følge af behovet for politifolk i København.
Lars Beck

Det er i hvert fald, hvad anklagemyndigheden hos Midt- og Vestsjællands politi ønsker ifølge en intern e-mail. Her er opfordringen, at det kun er anholdte i forbindelse grovere forbrydelser, der skal grundlovsforhøres og eventuelt varetægtsfængsles:

"Vi foretager så vidt muligt ikke arrestantsager i hele december måned," står der bl.a. i mailen, som Berlingske Tidende er kommet i besiddelse af.

Socialdemokraternes retsordfører Karen Hækkerup pointerer, at topmødet i København ikke må have som konsekvens, at sikkerheden forringes andre steder:

"Man må ikke havne der, hvor almindelige mennesker forgæves ringer 112. Politiet må have en plan for, hvordan man giver folk sikkerhed for, at man fanger forbryderne," siger hun ifølge jp.dk.

Hun mener samtidig, at det er politiledelsens opgave at sørge for, at der er betjente nok til at dække hele landet.

En national oparationsplan
Forholdsreglerne, som fremgår af mailen, er et led i en national operationsplan udarbejdet af Rigspolitiet, og den skal hjælpe politikredsene til at håndtere den lavere bemanding under topmødet. Det oplyser rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg ifølge jp.dk.

Formand for politiforbundet Peter Ibsen mener, at det vil medføre serviceforringelser for borgerne:

"Jeg kan kun tolke det som en kraftig neddrosling af det daglige politiarbejde for eksempel i forhold til indbrudstyverier," siger han ifølge jp.dk. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Hækkerup

Formand, Den Sociale Investeringsfond og Nordic Safe Cities
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Jens Henrik Højbjerg

Advokat, Civitas
cand.jur. (Aarhus Uni. 1982)

0:000:00