S kræver ændring af våbenloven

VÅBENLOV: Flere historier om våbenlovgivningen, der rammer de forkerte, får nu Socialdemokraterne til at kræve en øjeblikkelig ændring. DF er åben for eventuel ændring.
Lars Beck

De seneste sager om tilfældige danskere, der bliver ramt af den stramme knivlovgivning, får nu socialdemokraternes retsordfører Karen Hækkerup til at opfordre til en løsning med det samme, og kalder derfor Folketinget sammen til et hastemøde om sagen.

 "Den her farce om våbenloven er efterhånden ved at udvikle sig til en langstrakt komedie. De sager, der har været oppe i pressen er jo fuldstændig tåbelige," siger Karen Hækkerup til P3.

Sagerne er tilsyneladende så ekstreme, at Karen Hækkerup ikke mener, at det er fornuftigt at vente til de to højaktuelle sager omkring en glemt fiskekniv og en glemt arbejdskniv, er afsluttede:

 "Ministeren har selv været fremme og sige, at han synes, at loven muligvis skal laves om. Så det der med, at vi skulle vente på, at sagerne skulle igennem retsinstanserne, det har han åbenbart droppet. Og hvis han har droppet det, så synes jeg ligeså godt han kan indkalde Folketingets partier, så vi kan finde en løsning," siger hun endvidere til P3.

Hos Dansk Folkeparti er man nu også klar til at kigge loven efter i sømmene:

"Der tegner sig et mønster, hvor nogle, vi ikke havde tiltænkt det, alligevel bliver straffet med fængselsstraf. Derfor har vi rejst sagen over for justitsministeren for at få afklaret, om vi enten skal have justeret lovgivningen, eller om vi skal have justeret praksis omkring lovgivningen," siger retsordfører Peter Skaarup til TV2 Nyhederne.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Justitsministeriet
onsdag d. 09. september 2009
Udtalelse vedrørende sag om hobbyknive
 
Justitsminister Brian Mikkelsen udtaler:

"Jeg forstår så udmærket, at mange er optaget af sagen, hvor en ung mand i Østre Landsret fik en dom på 7 dages fængsel for at have et par hobbyknive i sin bil uden for et diskotek om natten.
Jeg har dog forstået, at den pågældendes forsvarer vil ansøge Procesbevillingsnævnet om tilladelse til at anke sagen til Højesteret, og jeg har endvidere fået oplyst fra Rigsadvokaten, at man fra anklagemyndighedens side vil støtte, at sagen indbringes for Højesteret.

Jeg er naturligvis altid parat til at mødes med medlemmer af Folketinget, men i denne sag mener jeg nu, at det rigtige er at afvente Procesbevillingsnævnets og eventuelt Højesterets afgørelse, så vi kender domstolenes endelige fortolkning af loven, inden vi begynder at overveje en lovændring."

Baggrund
Våbenlovens § 4, stk. 1, indeholder et generelt forbud mod at besidde kniv på offentligt tilgængelige steder. Forbuddet gælder alene, hvor kniven ikke har et anerkendelsesværdigt formål, f.eks. erhvervsudøvelse, jagt, fiskeri eller sport. Forbuddet gælder ikke foldeknive med en klinge på højst 7 cm, der ikke kan fastlåses i udfoldet position.

Straffen for overtrædelse af loven blev skærpet i sommeren 2008, så ulovlig besiddelse af kniv på offentligt tilgængeligt sted som udgangspunkt skal straffes med 7 dages ubetinget fængsel, medmindre særlig formildende omstændigheder begrunder en bødestraf.

Særligt formildende omstændigheder kan efter lovens forarbejder navnlig foreligge i tilfælde, hvor personen oprindelig har haft et anerkendelsesværdigt formål med kniven, men f.eks. pga. af et svinkeærinde eller en forglemmelse efterfølgende er kommet i en situation, hvor det ikke længere er lovligt at have kniven, f.eks. hvor en person efter en arbejdsdag, eller en fisketur, foretager et restaurantbesøg med kniven i lommen eller i tasken i stedet for at tage direkte hjem. Der vil sjældent være formildende omstændigheder, hvis kniven bæres under sådanne forhold, at der kan opstå tilspidsede situationer af potentiel voldelig karakter (f.eks. i værtshusmiljøet i aften- eller nattetimerne).


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Hækkerup

Formand, Den Sociale Investeringsfond og Nordic Safe Cities
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00