Hegelund: Løkke lod sig lokke i direkte tv

26. januar 2010 kl. 0:43
LØKKE LOKKET: Statsministeren lod sig lokke i Folketingets nye direkte tv på en måde, som Fogh aldrig ville have gjort, vurderer TV-Avisens tidligere chef Susanne Hegelund.
| Flere

I en klumme på netavisen MediaWatch.dk skriver TV-Avisens tidligere chef Susanne Hegelund om Folketingets nye tv-kanal, der i sidste uge sendte direkte fra samrådet med statsministeren om sagen om privathospitaler og statsrevisorerne.

"Samrådet i torsdags havde formentlig aldrig fundet sted i Anders Fogh Rasmussens tid: At en statsminister time efter time bliver gennemheglet af oppositionens ledelse, og så for åben skærm - oven i købet filmet uflatterende sådan en anelse nedefra af tv-udstyret, som endnu ikke er helt i top.

Den kontrollerede Fogh ville slet ikke have ladet sig lokke ud, hvor han havnede i et sådant samråd. Og var det endelig sket, ville han være så forberedt og skarp, at der ikke undslap et eneste "øh" eller "jamen", ligesom håret ville have siddet rigtigt fra start til slut," skriver Susanne Hegelund, der i dag arbejder som freelance journalist.

"Fænomenet "direkte politisk tv", der langt hen ad vejen kan minde om et X Factor udskilningsløb, vil de kommende år for alvor gøre sit indtog herhjemme. Det vil stille nye krav til politikerne, som hermed udfordres til at svare endnu bedre for sig og til at holde masken.

I tre måneder har Folketingets nye tv-kanal ganske upåagtet været med til at sikre, at "folket" nu har direkte adgang til den parlamentariske proces. Ikke bare Folketingets debatter i salen men også åbne samråd sendes i dag direkte på folketingskanalen og på nettet. Kanalen er en del af det seneste medieforlig og havde premiere som en del af den digitale sendepakke 1. november.

Folketingskanalen er en ny og interessant spiller i forhold til at øge transparensen i folkestyret. Men det stopper ikke hermed: De samråd, hvor der er "noget på spil", vil fremover i større omfang end i dag blive transmitteret på TV 2 News og DR Update, hvis amerikaniseringen af det danske mediebillede fortsætter, som den hidtil har gjort," skriver Susanne Hegelund og føjer til:

"Det giver ministrene nye udfordringer: Pludselig er de helt alene, uden filter, med alle øh'er, jamen, altså, sved og rysten på hænderne i fuld offentlighed.

Få ministre ejer Fogh Rasmussens evne til total selvkontrol. Blandt dem hører hverken hans forgænger eller efterfølger. Det kan på sin vis være meget sympatisk med en statsminister, der ligesom os andre bliver vred og ophidset og lejlighedsvist lader sig køre rundt i manegen. Problemet er, at de fleste af os vil have ledere, der har styr på tingene, er godt inde i både de store og små linjer samt udstråler overblik - frem for nogen, der minder om vores eget tvivlende jeg. Alle styrker og svagheder tydeliggøres i direkte tv-høringer med tætte beskæringer af hver en ansigtsbevægelse." 

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK