Danskerne modstandere af kvindebonus på universiteterne

LIGESTILLING: Et massivt flertal af danskerne er imod ordninger, der belønner fakulteter økonomisk ved ansættelse af kvinder. Lignende ordninger skal i fremtiden forbi ministerens kontor til godkendelse.
Foto: Colourbox
Morten Øyen

Den 11. oktober i år trak jeg delegationen tilbage, således at eventuelle nye ansøgninger - eller forlængelse af tilladelser - skal forbi mit skrivebord.

Charlotte Sahl-Madsen (K)
Videnskabsminister
Fakta
Sagen kort

Aarhus Universitet er klar til at oprette ti lektorater og ti midlertidige professorater, hvor de enkelte fakulteter bliver belønnet af universitetets ledelse, hvis de ansætter kvinder.

Ledelsen vil betale den første årsløn for en kvindelig lektor, der også vil få 100.000 kroner ekstra at forske for.

På Københavns Universitet har man siden 2008 haft en lignende ordning for kvindelige professorer. Det har løftet andelen af nyansatte kvindelige professorer fra 16 procent i 2007 til 29 procent i 2009.

Ordningen på KU blev indført af den nuværende ligestillingsminister Lykke Friis (V), da hun var prorektor på KU.
Ifølge en ny meningsmåling er et stort flertal af danskerne imod en ordning, der belønner et fakultet på universitetet, når det ansætter en kvinde frem for en mand.

Meningsmålingen, der er foretaget af analyseinstituttet A&B Analyse for Altinget.dk, viser, at hele 84 procent er modstandere, mens godt syv procent er tilhængere af sådanne ordninger.

Sahl-Madsen ikke overrasket
En ordning, som belønner ansættelse af kvinder i forskerstillinger, blev indført under daværende prodekan Lykke Friis på Københavns Universitet, og en lignende prøveordning er netop blevet indført på Aarhus Universitet.

Ordningerne har dog været genstand for megen kritik, og den klare modstand i målingen overrasker heller ikke videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K).

"Tallene er jo markante, men jeg er ikke overrasket over, at et flertal er imod ordningen. Det er jo ikke en model, man vælger, fordi den er optimal. Universiteterne har gjort det fordi de har ønsket at løse et problem - nemlig at for få kvinder vælger en forskerkarriere på højeste niveau," siger Charlotte Sahl-Madsen.

S: Ikke en sag for politikere
Hos Socialdemokraterne får modstanden mod ordningerne ikke politikerne til at ville ændre noget.

"Det, at universiteterene gør noget for at fremme kvindelige forskere, synes jeg faktisk er positivt. Jeg synes ikke vi fra politisk hold skal blande os i, om universiteterne bruger den ene eller anden metode," siger forskningsordfører Rasmus Prehn.

Videnskabsministeren er dog ikke stor tilhænger af ordningerne:

"Som jeg allerede tidligere har tilkendegivet, så er det ikke en ordning, jeg er varm tilhænger af. Det ændrer sig ikke, uanset hvad Altingets måling viser," siger Charlotte Sahl-Madsen.

Ministergodkendelse fremover
Hun har derfor også besluttet, at for fremtiden skal lignende ordninger forbi ministerens bord for at blive godkendt.

"Kompetencen til at træffe afgørelse i disse sager blev delegeret til Universitets- og Bygningsstyrelsen i januar 2009. Den 11. oktober i år trak jeg delegationen tilbage, således at eventuelle nye ansøgninger - eller forlængelse af tilladelser - skal forbi mit skrivebord," siger Charlotte Sahl-Madsen.

Der foreligger i øjeblikket ikke lignende ansøgninger, oplyser hun.

AU: Ikke de vise sten
På Aarhus Universitet har beslutnignen om en bonusordning ved ansættelse af kvinder skabt stor debat. Altinget.dk har tidligere skrevet, at der var modstand på ledelsplan på universitet, og onsdag skrev universitetsdirektør Jørgen Jørgensen et svar på noget af kritikken i universitetets avis.

"Vi har ikke sagt, at vi har fundet de vise sten. Vi har har fået dispensation til forsøgsordning med 20 stillinger, og nu må vi se hvordan det går, før vi forholder os til, om vi kan fortsætte forsøget. Problemet er ganske enkelt, at vi ikke er gode nok til at få de oplagte kvindelige forskertalenter til søge ind i en forskerkarrierer. Det er ikke kun et problem for universitetet - det er et problem for hele samfundet," siger pressechef for Aarhus Universitet Anders Correll.

Han pointerer, at der ikke er tale om forskelsbehandling, når kandidaten vælges, fordi det sker på baggrund af indstilling fra et uafhængigt videnskabeligt bedømmelsesudvalg.

"Ifølge vores ligestillingsminister Lykke Friis er der kun kvindelige ansøgere til omkring hver fjerde af de opslåede forskerstillinger. Så vi har et seriøst problem, og vi halter langt efter f.eks. de andre nordiske lande, hvad angår kvinder i ledende forskerstillinger," siger Anders Correll.

Dokumentation

Spørgsmål:
Er du tilhænger af en økonomisk ordning, der belønner et fakultet på universitetet, når det ansætter en kvinde frem for en mand?

Blandt alle adspurgte: 

Ja  7.2 pct.
Nej84.7 pct.
Ved ikke  8.1 pct.

Svar fordelt på partier:

 ELSFSRLAKVDFAndre
Ja16.310.6 8.011.44.02.94.85.68.6
Nej67.478.483.680.094.091.488.686.191.7
Ved ikke16.311.08.48.62.05.76.68.30.0

A&B-målingen er foretaget på nettet i perioden 14.-19. oktober 2010 på basis af 1010 repræsentativt udvalgte svarpersoner.

Grafik: Christian Mølgaard


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Sahl-Madsen

Administrerende direktør, CoC Playful Minds, bestyrelsesformand, onecollection/House of Finn Juhl
Strategy Executive Education (Harvard Business School 2004), MIT Sloan Management (Boston 2006) m.fl.

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

0:000:00