Politikere mødes med borgere til en festival på Bornholm, Folkemødet, den 15. til 18. juni 2011. Almedalsveckan på Gotland er Folkemødets direkte forbillede.

Politisk folkemøde i juni efter svensk forbillede

15. december 2010 kl. 14:25
FOLKEMØDE: Danmark får i juni en årlig politisk uge, hvor politikere, organisationsfolk og borgere mødes under uformelle former. Bornholms klippekyst bliver hjemsted.
| Flere

Politikere mødes med borgere til en festival på Bornholm, Folkemødet, den 15. til 18. juni 2011. Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) er medinitiativtager, og han oplyser, at også Folketingets Præsidium bakker folkemødet op.

Bornholms Regionskommune er Folkemødets vært og debatter mellem partiernes topfolk skal bære Folkemødet, siger Bornholms borgmester Winni Grosbøll (S) i en pressemeddelelse: 

"Vi har inviteret alle Folketingets partier til at være med til at udvikle Folkemødet 2011 og fornemmer en betydelig interesse fra dem. Sammen kan vi skabe en unik national platform med åbne debatter, hvor politikerne møder borgere, erhvervsfolk og organisationer under åben himmel og uformelle former. Det er politik, når det er smukkest og når det ikke er defineret af enkeltsager i medierne," siger borgmesteren, der fremhæver sit og mødets hjemsted sådan: 

"Bornholm besidder en magisk naturkraft. På øens afgrænsede område er der mulighed for at opnå ro, koncentration, identitet og sammenhold, som skabes gennem flere dages ophold på en ø, som ikke ligner nogen anden i Danmark " siger Winni Grosbøll.

Nærmere bestemt vil arealet omkring Danchells anlæg i den nordlige ende af Allinge danne ramme for hovedscenen.

Gotland forbillede 
Almedalsveckan på Gotland er Folkemødets direkte forbillede.

"Almedalsugen har siden Olof Palmes store taler i 80'erne vokset sig frem til en meget stor folkelig og politisk begivenhed i Sverige senest med ca. 10.000 besøgende. Her flokkes politikerne om at sende signaler og fornemme deres bæredygtighed blandt borgerne med øjeblikkelig virkning. Det er politik i festdragt - og dét tror jeg, at danskerne vil opleve som en attraktiv cocktail," siger den bornholmske borgmester.

Hun lægger ikke skjul på, at ambitionen er, at Folkemødet bliver det store, folkelige og årlige sommermøde mellem borgere og politikere.

"Danmark har en lang tradition for folkemøder, f.eks. med samlingerne ved de sønderjyske mindesmærker, de traditionelle grundlovsarrangementer og 1. maj talerne.

Med Folketmødet ønsker vi sammen med partierne at skaber vi rammerne for en ny tradition med fokus på den åbne dialog men stadig med de politiske taler i centrum."

Flere fremtrædende politikere bakker op om festivalen, og indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder har opfordret Folketingets Præsidium og Folketingets partier til at deltage aktivt. Netop for at fejre demokratiet, markere de danske partier og skabe utraditionelle rammer for fri politisk debat," slutter den kommende folkemøde-vært.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK