8. december: Astrid Krag

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det SF's integrationsordfører Astrid Krag.
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Foto: Anders/Altinget.dk
Foto: Bo Nymann
Foto:

Astrid Krag, 28 år, har siddet i Folketinget for SF siden 2007, bachelor i statskundskab ved Københavns Universitet. Hun var formand for Socialistisk Folkepartis Ungdom fra 2005 til 2007. Derudover har hun siden 2007 været medlem af bestyrelsen og forretningsudvalget for SF i København.  

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg blev aktiv i SF Ungdom i forbindelse med et kommunalvalg, da jeg gik i niende klasse. Pelle Erobreren havde i nogen tid været min yndlingsbog og det har altid været grundlæggende for min politiske bevidsthed, at det, der sikrede almindelige mennesker ordentlige boligforhold, bedre løn- og arbejdsvilkår og tålelige forhold for deres børn og familier, da industrialiseringen tog fart i Danmark - det var de mennesker selv, der organiserede sig og stillede krav. Da min farfars kiste kort efter kommunalvalget blev fulgt til graven af røde faner fra den Metal-afdeling, hvor han i mange år brugte al sin tid som formand, besluttede jeg, at jeg også ville være med til at kæmpe for at bevare det stærke velfærdssamfund og de rettigheder andre før mig havde tilkæmpet sig - og for en fortsat udvikling af projektet.

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

<img align="left" src="@nyimg=3126@" />Jeg nåede at være i SF sammen med den store rorgænger Gert Petersen i nogle år - selvom han mest var med fra sidelinien, da jeg blev aktiv i partiet. Det var han så til gengæld også, med skarpe og relevante indspark til det sidste. Jeg får meget ud af at læse hans bøger og ser i høj grad SF's projekt i dag som en direkte forlængelse af den kamp, han kæmpede med SF i tresserne og halvfjerdserne - både mod de borgerlige, men også med de strømninger på venstrefløjen, der var "bange for at deres liljehvide hænder skulle smudses" og derfor afviste magten, som han selv beskriver det i sine erindringer.

<img align="left" src="@nyimg=5916@" />Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Birthe Rønn - før hun blev minister.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg er sammen med min datter. En halvanden-årigs tempo gør, at man ikke har andet valg end at koble fuldstændig fra. Det er fantastisk!

<img align="left" src="@nyimg=7579@" />Hvad er den bedste bog du har læst i år?

Mattias Tesfayes: Vi er ikke dyr - vi er tyskere. En klog og foruroligende analyse om fremkomsten af the working poor i EU og i vores nærmeste nabolande, og et vigtigt opråb til det politiske system om at få øjnene op for problemstillingen, før det er for sent.

Er du stadig politiker om 5 år? Og hvis du en dag ikke er politiker længere, hvad laver du så?

Jeg tror, jeg stadig er politiker om fem år - der er vi forhåbentlig kommet rigtigt godt i gang med at udvikle og styrke fællesskabet og det danske velfærdssamfund efter det regeringsskifte, der er mit største juleønske i år. Hvis jeg ikke er politiker mere, vil jeg lave noget andet, hvor jeg gør en forskel. Og det kan man jo gøre på mange måder: jeg gjorde det på en meget konkret måde for henholdsvis meget små og meget gamle mennesker, da jeg arbejdede som pædagogmedhjælper og i hjemmeplejen - men det kunne også sagtens være på en mere indirekte måde.

Noget af det mest spændende jeg har lavet var, da jeg lavede projekt for SiD (nu 3F) i Mellemamerika, hvor vi undersøgte livsvilkårene for arbejderne i frihandelszonerne. I det hele taget er det faglige arbejde et godt eksempel på noget, hvor man gør en forskel, både for sig selv og for andre, så det ville jeg ikke synes var et dumt sted at være.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Birthe Rønn Hornbech

Fhv. minister (V), fhv. MF, fhv. vicepolitimester
cand.jur. (Københavns Uni. 1971)

Gert Petersen

Fhv. MF & partiformand (SF)
Studerede historie på Københavns Universitet









0:000:00