Ellemann vil holde høring om vindmøller

VINDMØLLER: Miljøminister Karen Ellemann (V) vil afholde en offentlig eksperthøring for at skabe mere forståelse for etableringen af et testcenter for vindmøller. Flere partier i tvivl om placering.
Miljøministeren vil afholde en eksperthøring om testcentret for vindmøller.
Miljøministeren vil afholde en eksperthøring om testcentret for vindmøller.
Der har været stor diskussion om både processen og placeringen af et testcenter for havvindmøller i Østerild Plantage i Thy. Derfor vil miljøminister Karen Ellemann (V) forsøge at skabe mere forståelse omkring skabelsen af testcentret ved at afholde en offentlig eksperthøring.

"Jeg vil lave en eksperthøring på Christiansborg. Borgerne i Thy er blevet orienteret og hørt på tre store borgermøder, der er et enigt byråd, og Thisted Kommune støtter projektet. I virkeligheden er det eksperterne i København, som strides om placeringen," siger ministeren til Altinget efter Miljøudvalgets tur til Østerild mandag. Hun fortsætter:

"Jeg vil holde en offentlig eksperthøring, hvor eksperterne i fuld offentlighed fagligt kan uddybe og begrunde proces og placering osv. Det er en mulighed for at få ryddet nogle store sten, som bunder i misforståelser, af vejen."

Karen Ellemann vil ud over høringen iværksætte to andre initiativer, som skal bane vejen for testcentret.

Det andet initiativ går ud på at forbedre formidlingen og skabe mere gennemsigtighed i processen.

Jeg vil lave en eksperthøring på Christiansborg. Borgerne i Thy er blevet orienteret og hørt på tre store borgermøder, der er et enigt byråd, og Thisted Kommune støtter projektet. I virkeligheden er det eksperterne i København, som strides om placeringen.

Karen Ellemann (V)
Miljøminister

"Vi skal optimere formidlingen, fordi det handler om, at folk skal føle sig trygge ved denne beslutning. Og der skal vi gå i dybden med konsekvenserne af projektet, og vi skal fordomsfrit formidle information om udfordringerne ved alternative placeringer, også skal vi fortælle klart om processen. Vi skal også vise de samfundsmæssige konsekvenser, som et testcenter vil få," siger miljøministeren, som mener, at man vil kunne skabe en bredere opbakning, hvis man i højere grad oplyser om konsekvenserne ved etableringen af centret.

Karen Ellemann mener ligeledes, at det er vigtigt, at alle alternative forslag til placeringen af testcentret behandles seriøst.

"Det handler om en positiv behandling af alle de alternative forslag til placeringen. DN har ikke formidlet det direkte til mig, men i forrige uge var de ude med 14-15 alternative forslag, som vi skal behandle både positivt og seriøst. Og vurdere, om der er alternative placeringer, der lever op til de tekniske krav, som er til stedet," siger hun og tilføjer:

"Det skal være sådan, at vi står her og siger, jamen alle pile peger altså på placeringen i Østerild."

DF har endnu ikke taget stilling
Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, har endnu ikke taget stilling til, om det bakker op omkring at placere testcentret i Østerild.

"Holdningen er ikke afklaret på nuværende tidspunkt, fordi vi mener, at alting skal undersøges. Der er kommet nye forslag til, som vi gerne vil undersøge til bunds, inden vi lægger os fast," siger miljøordfører Jørn Dohrmann, som mener, at Karen Ellemann har været meget afventende og ikke har behandlet sagen med den fornødne seriøsitet.

Derfor vil Dansk Folkeparti ikke træffe den endelige afgørelse på nuværende tidspunkt.

"Vi har hele tiden sagt, at vi gerne vil være med til at finde en placering, men vi vil ikke gå på kompromis med, at man nedlægger en masse natur for at tilgodese nogle enkelte. Hvis det for eksempel skulle ende med, at man ikke har pladser til de danske producenter, fordi udenlandske producenter kommer og opkøber det hele," siger han og tilføjer:

"Derfor er vi nødt til at have en nøjere afregning med, hvordan det kommer til at ligge, og hvilken indflydelse det har på natur og miljø. Hvor meget skov der vil blive oprettet i stedet for. Da det ikke er afklaret på nuværende tidspunkt, kan vi heller ikke tage endelig stilling til projektet."

Jørn Dohrmann opfordrer derfor miljøministeren til at trække i arbejdstøjet, så udvalget kan komme videre med behandlingen af forslaget.

"Jo hurtigere ministeren kunne arbejde med sagerne, jo hurtigere kan man afslutte dem. Jeg er villig til at mødes i sommerferien for at få det afsluttet, men man kunne jo også sige, at ministeren kunne sætte bilen op i andet gear i stedet for at blive i bakgear," siger miljøordføreren.

S: Behov for plan B
Flemming Møller Mortensen, der er socialdemokratisk medlem af Miljøudvalget, mener ikke, at regeringen har gjort nok for at inddrage andre partier i processen.

"Det, man må sige omkring hele processen, er, at det er Venstres og Konservatives projekt, som vi har været ude og se på i dag. Der har ikke været drøftelser og forhandlinger med andre partier, før det blev sat i søen, og der blev lavet VVM på projektet," siger Flemming Møller Mortensen.

Socialdemokraterne efterlyser flere alternativer, så den endelige afgørelse bliver truffet ud fra et så fyldestgørende grundlag som muligt.

"Vi skal have andre alternativer på bordet. Og det er også det, jeg lidt fornemmer, at en presset minister nu er ved at sande. I hvert fald skal der en plan B på bordet, så man kan vægte fordele og ulemper mod hinanden," siger Flemming Møller Mortensen, som mener, at det handler om at skabe den bedst mulige balance mellem hensynet til naturen og miljøet på den ene side, og mennesket på den anden side.

Flemming Møller Mortensen fastslår, at Socialdemokraterne er tilhængere af at etablere et testcenter for havvindmøller, men de vil endnu ikke støtte placeringen.

"Selve nødvendigheden og nytten ved et testcenter er der ingen, som bringer i tvivl. Det gør vi heller ikke fra socialdemokratisk side, men vi er stadig forbeholdne for at sige, at det er den rette placering. Vi mener ikke, at vi har nok oplysninger, eller at beslutningsgrundlaget er nok," siger han.

Politikerne skal tænke sig godt om
Næstformand i Landsforeningen for Bedre Miljø, Henrik Svanholm var glad for at få muligheden for at stå ansigt til ansigt med politikerne i forbindelse med Miljøudvalgets tur til Østerild.

"Det betyder, at vi har mulighed for at fremføre de argumenter, som skal fremføres. Vi er meget bekymrede for, at man ødelægger naturen. Vi vil også gøre opmærksom på, at vi har nogle væsentlige argumenter for, hvorfor man ikke skal placere det lige præcis her," siger han og peger på, at der vil være massiv folkelig modstand imod projektet, fordi naturen i området er unik.

Henrik Svanholm advarer derfor politikerne imod at gennemtrumfe etableringen af testcentret, da han mener, at det kan få vidtrækkende konsekvenser.

"Hvis Folketinget imod forventning vil gennemføre det her ved en anlægslov, så stopper protesterne ikke der. Det kommer mere eller mindre ud af kontrol, forstået på den måde, at vi vil opleve, at folk lænker sig til skovrydnings-maskiner, og det bliver noget ganske andet at se på. Det kommer jo ud i samtlige medier og kommer i verdenspressen," siger han og fortsætter:

"Min opfordring til politikerne er, at de skal tænke sig ualmindeligt godt om."

DN vil dele centret op i to
Danmarks Naturfredningsforening anbefaler, at man i stedet for at anlægge et stort center i Østerild anlægger to mindre centre på landbrugsjord og derved undgår at rydde fredsskov.

"Hvis de ligger inden for rimelig afstand af hinanden, burde det kunne fungere med vores dages it-kommunikation," siger vicepræsident i DN, Poul Hald-Mortensen.

Ifølge vicepræsidenten er der oplagte årsager til, at det ville være mere hensigtsmæssigt at placere testcentret på landbrugsjord frem for i et naturområde.

"Danmark er et af de mest skovfattige lande i Europa. Vi har kun 13 procent skov, og der er en erklæring om, at vi skal have udvidet skovarealet. Så det er helt forkert signal at begynde at rydde skov til fordel for industriformål. Derimod er vi europamestre i landbrugsjord. Den andel, landbrugsjorden udgør af det danske areal, er hele 62 procent," siger han og forklarer, at den danske landbrugsjord er meget naturfattig, og at de skadelige virkninger for naturen derfor vil være mindre, hvis man i stedet vælger at anlægge centret på landbrugsjord.

Poul Hald-Mortensen peger på, at denne løsningsmodel ville gøre det muligt at fortsætte dyrkningen af de forskellige afgrøder helt op til testcentrets fundament. Derudover ville det ikke være nødvendigt at anlægge ny skov som kompensation for den ryddede skov.

Nej til forslag fra DN
By- og Landskabsstyrelsen mener ikke, at er brugbare løsninger i den undersøgelse, som Danmarks Naturfredningsforening har foretaget for at finde alternative placeringer til testcentret.

Styrelsen skriver, at den har været meget åben over for forslagene, og at alle seksten forslag er blevet meget nøje gennemgået, men at man ikke mener, at de foreslåede placeringer er bedre.

"By- og Landskabsstyrelsen må dog konkludere, at man selv ikke med den bedste vilje kan se, at der blandt Danmarks Naturfredningsforenings forslag skulle være tale om bedre placeringer," skriver styrelsen til foreningen. Derfor er der stadig ikke noget alternativ til den foreslåede placering i Østerild ved Thy, mener styrelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

Flemming Møller Mortensen

MF (S), klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

Jørn Dohrmann

fhv. MEP (DF), fhv. MF
automatikmekaniker (1988)

0:000:00