Oppositionen i intern strid om vindmøller

VINDMØLLER: S og SF får undersøgt to nye placeringer til et testcenter. Radikale og Enhedslisten mener, at undersøgelsen blot er et alibi, der skal gøre det muligt at stemme for Østerild.
Anders Jerking
Den nye undersøgelse af alternative placeringer til et vindmølle-testcenter er rent proforma og tjener kun til, at SF og Socialdemokraterne skal kunne stemme for et testcenter i Østerild. Sådan lyder kritikken fra Radikale og Enhedslisten.

Den udlægning afviser S, som fastholder, at alternativerne reelt er i spil.

Miljøminister Karen Ellemann (V) har lovet Socialdemokraterne og SF at undersøge mulighederne for at placere et testcenter på Kallesmærsk Hede eller ved Ringkøbing Fjord. Den undersøgelse skal være klar om 14 dage. Men efter Folketinget i sidste uge førstebehandlede lovforslaget om testcenteret, tvivler både Radikale og Enhedslisten på, at de to steder er reelle muligheder.

"Jeg er meget nervøs for, at undersøgelsen kun handler om, at SF og Socialdemokraterne skal have et figenblad for at stemme for Østerild i sidste ende. Miljøministeren var jo ikke i nærheden af at antyde, at man kan få en anden placering," siger Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen.

Radikales ordfører, Margrethe Vestager, har samme bekymring. Hun frygter, at man i undersøgelsen anlægger samme kriterier som ved Østerild i stedet for åbent at undersøge, hvad der kan lade sig gøre de enkelte steder.
"Går det, som jeg frygter, så er undersøgelsen bare et alibi for, at der kan stemmes for Østerild-forslaget, fordi det vil de vise sig, at man de to steder ikke kan lave et testcenter som i Østerild," siger hun.

DN frygter skinproces 
Bekymringen deles af Danmarks Naturfredningsforening, som påpeger, at to uger er meget lidt til en undersøgelse.
"Vi er bekymrede. Ender det med, at man efter 14 dage bare afviser projekterne, så er det indlysende, at det kun har været en skinproces," siger DN's direktør, René la Cour Sell, der understreger, at DN lader tvivlen komme undersøgelsen til gode.

Socialdemokraterne ordfører, Flemming Møller Mortensen, fastholder, at der er tale om reelle alternativer.
"Vi har sagt, at vi vil have et kvalificeret beslutningsgrundlag. Det får vi nu, og det er et skridt i den rigtige retning. Jeg kan garantere, at vi først træffer en beslutning om placering, når vi har fået en grundig gennemgang af mulighederne," siger han og fortsætter:
"Status er, at der er tre placeringer i spil. Det er mit klare indtryk. Det har været udgangspunket for S og SF."

Flemming Møller Mortensens udlægning står dog i skarp kontrast til miljøministerens svar under førstebehandlingen, da hun blev spurgt til de alternative placeringer. Her sagde Karen Ellemann:
"Jeg har ikke hørt, at betingelsen for at få et testcenter var, at man skulle finde en anden placering. Jeg har hørt politikere, der var optagede af at være overbeviste om, at det her er den eneste rigtige placering. Jeg vil gøre alt for at åbne maskinrummet, så man kan se, hvorfor pilene peger på Østerild og kun kan pege på Østerild."

Militær og ekspropriationer 
Det ene af de to alternativer, som nu undersøges, er Vindmølleindustriens forslag om en placering på Kallesmærsk Hede ved Oksbøl. Stedet er velegnet, men bruges i dag af forsvaret som øvelsesterræn til soldater, der skal udsendes til internationale operationer. Forsvaret har derfor afvist, at der kan etableres et testcenter i området. Det samme gjorde Konservative under førstebehandlingen af lovforslaget. Også Socialdemokraternes egen forsvarsordfører har afvist ideen.

Det andet er alternativ er Danmarks Naturfredningsforenings forslag om et testcenter ved Ringkøbing Fjord. Her skal centeret deles op i fire mindre områder. En placering her vil betyde, at Stauning Lufthavn skal lukkes, og derudover skal mindst 27 ejendomme eksproprieres, men tallet kan blive markant højere, da hele 481 ejendomme vurderes at ligge inden for den støjgrænse på 39 dB, der gælder for bolig- og sommerhusområder. Et stort antal ekspropriationer vil Venstre ikke kunne acceptere.

Der er således oplagte problemer ved begge alternativer. En tredje mulighed ved Bredebro/Skærbæk er allerede opgivet. Meget tyder derfor på, at regeringen må skaffe et flertal for en justeret udgave af Østerild-forslaget.

Mere skov 
En væsentlig kritik af Østerild-forslaget har været, at der skulle fældes meget fredskov, men at der kun stilles krav om genrejsning i forholdet 1:1. Det er mindre end normalt. Under førstebehandlingen var Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo, imidlertid parat til at drøfte ønsket om mere skovrejsning.

Det glæder Flemming Møller Mortensen.
"Det er afgørende at få en bedre kompensation på skovrejsningen, fordi det, der var lagt frem, var for dårligt. Så det er godt signal at høre fra regeringen," siger han.

Per Clausen mener, at Vesselbos indrømmelse kan gøre det nemmere at få flertal for Østerild.
"Det ligger på den flade, at regeringen bøjer sig og accepterer kravet om mere skovrejsning. Så alt peger på Østerild. Det vi er i gang med nu, er en øvelse, hvor vi skal have legitimeret Østerild," siger han og understreger, at Enhedslisten ikke mener, at Østerild er den rette placering.

Radikale: Drop Østerild 
Radikale opfordrer til at droppe forslaget og i stedet lave en grundig analyse af alle muligheder.
"Vi må se på, hvad kan realiseres på de forskellige lokaliteter, der er bragt i spil, så vi får en passende afvejning af miljø og industri, så vi både varetager miljøet og industriens interesser," siger Margrethe Vestager, der mener, at vindmølleindustrien godt kan vente 4-6 måneder på en grundig undersøgelse.
"Når industrien har overlevet ti år med VKO's lunkne forhold til vindmøller, så går det nok," siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Møller Mortensen

MF (S), klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

Per Clausen

Spidskandidat for Enhedslisten til EU-parlamentsvalget, byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

René la Cour Sell

Direktør, Roskilde Kongres- og Idrætscenter, formand for Parkinsonforeningen, for De Erhvervsøkonomiske Censorkorps og Foreningen for Universitetscensorerne (Censorforeningen)
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 1990)

0:000:00