Miljøministerium vil lægge styrelser sammen

ORGANISATION: Miljøministeriet vil slå By- og Landskabsstyrelsen og Skov- og Naturstyrelsen sammen til én styrelse. Det skal sikre bedre sammenhæng mellem planlægning og udførelse.
En sammenlægning af By- og Landskabsstyrelsen med Skov- og Naturstyrelsen vil sikre, at der bliver bedre sammenhæng mellem planlægning og udførelse, mener Miljøministeriets departementschef, Marianne Thyrring.
En sammenlægning af By- og Landskabsstyrelsen med Skov- og Naturstyrelsen vil sikre, at der bliver bedre sammenhæng mellem planlægning og udførelse, mener Miljøministeriets departementschef, Marianne Thyrring. Foto: colourbox
Anders Jerking
Miljøministeriet er langt fremme med planerne om at lægge By- og Landskabsstyrelsen og Skov- og Naturstyrelsen sammen til én stor styrelse. Den endelig beslutning ventes at blive truffet af ministeriets koncernledelse inden sommerferien, så den nye styrelse kan være en realitet fra 1. januar 2011.

Miljøministeriets departementschef, Marianne Thyrring, mener, at den nye struktur vil betyde, at ministeriet bliver bedre rustet til at løfte fremtidens opgaver.
"Navnligt på natursiden er der et stort sammenfald mellem de opgaver, som de to styrelser udfører."

"I dag varetager By- og Landskabsstyrelsen planlægningen af naturen - for eksempel naturplanerne i Grøn Vækst, mens det er Skov- og Naturstyrelsen, som står for den praktiske udførelse. Jeg ønsker, at vi samler kræfterne, så man i planlægningen også er inspireret af, hvordan tingene skal udføres i virkeligheden. På den måde kan vi styrke naturområdet og sikre, at vi anvender de forskellige kompetencer, vi har i Miljøministeriet," siger hun og understreger, at sammenlægningen vil sikre, at lodsejere, kommuner og andre vil få et bedre produkt fra Miljøministeriet.

Stor omlægning 
Med sammenlægningen er der lagt op til den største omorganisering af Miljøministeriet siden 2007. Her blev By- og Landskabsstyrelsen oprettet, blandt andet for at håndtere de opgaver og de 700 medarbejdere, som med kommunalreformen overgik fra amterne til staten.

"Dengang besluttede vi, at vi måtte have en styrelse, som kunne forestå den store opgave med vand- og naturplanlægningen, og som kunne få miljøcentrene implementeret i ministeriet. Det har virket, men jeg er overbevist om, at vi ved at tænke naturområdet sammen kan få endnu mere ud af de ressourcer, vi har," siger Marianne Thyrring, der betegner sammenlægningen som den endelige integration af de medarbejdere, der kom fra amterne i 2007.

Jeg ønsker, at vi samler kræfterne, så man i planlægningen også er inspireret af, hvordan tingene skal udføres i virkeligheden. På den måde kan vi styrke naturområdet.

Marianne Thyrring
Departementschef, Miljøministeriet

De to styrelser deler allerede nu hus i København, men decentralt vil sammenlægningen betyde, at miljøcentrene, som i dag hører under By- og Landskabsstyrelsen, lægges sammen med Skov- og Naturstyrelsens lokale enheder. Styrelsen vil bestå af tre landsdele, Nord, Syd og Øst, placeret i Aalbrg, Ribe og Roskilde. Her vil 3 vicedirektører være placeret, men de vil være ligestillede med de 4 vicedirektører i København.
"Også dette skal understrege, at den centrale planlægning er tæt knyttet til den lokale udførelse. Det lægger vi stor vægt på," siger Marianne Thyrring.

Beslutning inden ferien 
I Miljøministeriet har man arbejdet med planerne i et halvt år. Nu har koncernledelsen truffet beslutning om, hvordan den mener, at strukturen skal se ud, og dette forslag er netop sendt i høring i 14 dage. Derefter skal der træffes en endelige beslutning om sammenlægningen.

"Jeg håber, at vi kan træffe beslutningen om, hvordan strukturen skal se ud, inden vi går på sommerferie, så medarbejderne kan gå på sommerferie med vished om, hvordan ministeriet kommer til at se ud. Efter sommerferien tager vi så fat på detailplanlægningen af, hvor opgaverne skal placeres, hvem der skal være chefer osv.," siger Marianne Thyrring.

Ikke en spareøvelse 
Hun afviser, at sammenlægningen sker for at spare penge.
"På kort sigt giver det en lille besparelse, fordi der er stordriftsfordele, og fordi vi klarer os med færre chefer. Den besparelse er nødvendig, fordi vi har en faldende finanslovsbevilling ligesom alle andre ministerier. Men det er ikke iværksat med henblik på at spare," siger hun og understreger, at der udover færre chefer ikke er lagt og til større fyringsrunder.

Der er endnu ikke fundet et navn til den nye styrelse, men medarbejderne er blevet opfordret til at komme med forslag.
"Styrelsen vil få et bredt arbejdsområde, så den kan hedde mange ting. Der er mange følelser i navnet, så vi gør os umage med at finde et navn, der giver den nye styrelse en identitet, som medarbejderne kan se sig selv i," siger Marianne Thyrring.

En yderligere organisationsændring betyder, at sekretariatet for Danmarks Miljøportal flyttes fra By- og Landskabsstyrelsen til Kort & Matrikelstyrelsen (*). Samtidig samles hele virksomhedsområdet i Miljøstyrelsen, men vil fortsat være lokalt forankret.

(*): Rettelse: I en tidligere version af artiklen fremstod det som om, at Kort- og Matrikelstyrelsen skulle lægges under Miljøstyrelsen. Dette er ikke korrekt. Altinget beklager.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marianne Thyrring

Direktør, DMI
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1984)

0:000:00