Krause: Sohn glemmer egen personhetz

KORT HUKOMMELSE: Ole Sohn beder om stop for personhetz, men glemmer, at han så sent som i april rettede skytset mod Lene Espersen.
SF's gruppeformand Ole Sohn med sin nuværende og tidligere partiformand ved sommergruppemødet i 2005.
SF's gruppeformand Ole Sohn med sin nuværende og tidligere partiformand ved sommergruppemødet i 2005.Foto: Altinget/Flindt
Rasmus Nielsen

SF's gruppeformand udnytter, at vælgernes hukommelse er kort. Han beder folk stoppe personangrebene på Helle Thorning-Schmidt (S) og Lene Espersen (K), men glemmer, at han så sent som 29. april i Altinget.dk rettede en skarp kritik af Lene Espersen.

Det er radiovært og politisk kommentator Niels Krause-Kjær, der i sin blog på berlingske.dk hæfter sig ved Ole Sohns indstilling til hetz mod politikere.

"Mands minde i politik er typisk en valgperiode, vælgernes hukommelse er kort, og politiske journalisters øjne flakker, når man nævner Poul Hartling. Der siges således meget om en historieløs offentlighed, men nogle gange udfordres udsagnet i særlig grad. Som da SF's Ole Sohn iklædte sig sit statsmandskostume, bad folket om at stoppe personangrebene på Helle Thorning-Schmidt og Lene Espersen og i stedet lade den politiske substans tage over.

"Jeg synes, det, som Helle Thorning-Schmidt og Lene Espersen er udsat for, er under lavmålet. Det flytter fokus fuldstændig fra, hvad der er relevant at diskutere,"lød det med bekymret mine fra SF's gruppeformand. Læsere af denne blog vil vide, at jeg ikke anser en statsministerkandidats skatteforhold eller en udenrigsministers kompetence for uvedkommende diskussioner, men rigtigt er det, at personsager nogle gange har det med at skygge for den politiske substans. 

Fakta
Niels Krause-Kjær blogger om tendenser i dansk politik. Niels Krause-Kjær har som journalist skrevet om dansk politik i mange år, men mest kendt er han som forfatter til "Kongekabale", som blev skrevet, efter at Krause havde en kort periode som spindoktor for Det Konservative Folkeparti. I dag skriver Krause bl.a. kommentarer om medier og politik i Berlingske Tidende, ligesom han har sit eget radioprogram på P1, "Krause på tværs"

Kilde: Berlingske.dk

Ole Sohn blev af Ritzaus Bureau spurgt, om SF og dermed han selv ikke har været med til at kritisere Lene Espersen. Hertil svarede den folkesocialistiske spindoktor: "Jo, for hendes politik. Jeg håber ikke, du kan finde eksempler på, at jeg har kritiseret hende for det andet."

Lad os se, hvor lang tid mands minde er i Sohns univers, og dermed måske genopfriske hans hukommelse. I dette tilfælde skal vi ikke tilbage til november 1989, men blot til forsommere 2010. Lad os begynde med den 29. april, hvor Ole Sohn følte sig foranlediget til at kaste sig ind i substansen ved et formelt kiks i forbindelse med Lene Espersens skiferie i Norge i februar. Hvis en minister rejser ud af landet i mere end tre dage skal dronningen formelt have det at vide, og der skal udpeges en fungerende minister.  Det var ikke sket. En embedsmand havde sovet på sin vagt. Under overskriften "SF: Espersens feriesjusk er et alvorligt problem", lød det på Altinget.dk bl.a. fra Substans-Sohn:

"Selvfølgelig er det Lene Espersens ansvar. Uanset om det er sket et kiks, så kan hun ikke bare givet det videre til personalet," citerer Krause og slutter sin blog:

"Hverken Ole Sohn eller hans gruppemedlemmer synes således at have holdt sig tilbage i kritikken af Lene Espersen. Så hvad i alverden har pludselig fået gruppeformanden til at bede alle holde inde? Nå, jo. Nu var det jo ikke længere kun en politisk modstander, det gik ud over." 

Vælgere ligeglade med DKP-fortid
Noget tyder på, at samme Sohn selv slipper for en større personhetz i næste valgkamp som følge af sin fortid som DKP-formand frem til murens fald i 1989.

Venstre har netop - efter hvad Altinget.dk erfarer - som planlægning af valgkampens virkemidler gennemført fokusgrupper blandt vælgere. Man har bl.a. spurgt, om vælgere anser det for en personlig belastning for Ole Sohn som mulig kommende minister, at han har været formand for de danske kommunister. Men igen - hukommelsen er kort; vælgerne kan generelt ikke få øje på problemet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Sohn

Bestyrelsesformand, Dansk Producentansvar, Bestyrelsesmedlem, DanPilot, Adm. direktør, Sohn Consulting, forfatter, foredragsholder
HF (Gedved Seminarium. 1973), jord- og betonarbejder (1976)

Niels Krause-Kjær

Journalist og forfatter
journalist (DJH 1990)

Lene Espersen

Fhv. direktør, Danske Arkitektvirksomheder, bestyrelsesformand, Green Hub Denmark, bestyrelsesmedlem, M. Goldschmidt Holding, DSB, Green Building Council Denmark/rådet for bæredygtigt byggeri, Comundo, KV Fonden
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990)

0:000:00