Universiteter afviser fejl med optagelser

OPTAGELSE: Universiteterne afviser den seneste uges kritik af det elektroniske optagelsessystem Optagelse.dk. Stadig ikke godt nok, lyder det fra de studerende. Socialdemokraterne vil have ministeren ind i sagen.
Morten Øyen

Jeg håber, undervisningsministeren tager fat på de gymnasier, som har forsømt deres opgave, og at informationsniveauet på Optagelse.dk bliver gjort endnu bedre.

Preben Sørensen
Studiechef på Aalborg Universitet
Fakta

Optagelse.dk har til formål at lette tilmeldingen til ungdomsuddannelserne og ansøgninger til de videregående uddannelser ved at digitalisere ansøgningsprocessen.
For ansøgningsåret 2009 er det blevet obligatorisk, at tilmelding til ungdomsuddannelser skal foregå digitalt.
Udviklingen af systemet er et led i regeringens moderniseringsprogram "En enklere offentlig sektor" om regelforenkling og initiativer, der kan gøre det lettere at være borger i Danmark.


Kilde: Optagelse.dk
Et antal kvalificerede unge er blevet afvist af universiteterne, fordi de har søgt optagelse elektronisk via Optagelse.dk. Sådan har anklagen mod den elektroniske optagelsesside Optagelse.dk lydt den seneste uge.

Men en rundspørge blandt universiteterne foretaget af Altinget | Forskning og Innovation viser, at universiteterne slet ikke genkender problemet med tekniske fejl på Optagelse.dk:

"Der er ingen tekniske fejl, der har kostet studerende deres plads på studiet i år. Det, der nok omtales som tekniske fejl i pressen, er formentlig i stedet nogle misforståelser omkring, hvordan den elektroniske ansøgelsesprocedure fungerer," siger Claus Nielsen, studiechef ved Københavns Universitet.

Altid glemsomme ansøgere
Sagen i medierne har drejet sig om, at Optagelse.dk ikke altid har vedhæftet den nødvendige dokumentation til ansøgningen. Særligt unge studerende, der endnu ikke har færdiggjort studentereksamen, når der skal ansøges, har haft problemer, fordi deres gymnasium ikke har gjort deres eksamensbevis tilgængeligt i den elektroniske eksamensdatabase.

I de tilfælde, hvor man ikke har et eksamensbevis på det tidspunkt, man søger, får man en kvittering fra Optagelse.dk, hvor der står, at en kopi af eksamensbeviset skal eftersendes. Sidder man denne advarsel overhørig, så har man ikke indsendt tilstrækkelig dokumentation til at blive optaget.

Men rundspørgen, der inkluderer Københavns Universitet, RUC, Syddansk Universitet, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet, viser, at universiteterne har taget kontakt til de studerende, der ikke har fået vedfætet den nødvendige dokumentation:

Det er enten sket ved brev eller ved et telefonopkald, hvor universitetet har gjort opmærksom på, at noget dokumentation manglede og skulle eftersendes. Det er også muligt på flere af universiteterne at få en studieplads, hvis man er kvalificeret og kan dokumentere, man har forsøgt at blive optaget, men et særligt forhold er opstået:

"Vi har ikke kunnet se nogen forskel på papiransøgere eller de elektroniske ansøgere. Der er altid nogle, der glemmer at eftersende, altid ansøgninger, som ikke kommer retsmæssigt frem. Og er der særlige forhold, jamen så gør vi, hvad vi kan for at skaffe dem en studieplads. Og der er 2010 ikke spor anderledes end 2009 eller 2008, eller 1999 for den sags skyld," siger Claus Nielsen.

Stadig kritik
Hos de studerende er man tilfredse med, at universiteterne har taget sagen seriøst. Men påpeger, at det stadig langtfra er optimalt:

"Det, som i virkeligheden er interessant, er, hvis universiteterne ikke mener det er værre, end det plejer at være. Så mener jeg der virkelig er en grund til at se på systemet. Hvis det år efter år ender på den her måde, hvor der er så stor en procentandel, der ikke kan få afleveret på den rigtige måde, så kan man ikke bare afvise det som en bagatel. Så bliver man nødt til at gøre noget ved det," siger Mikkel Zeuthen, formand for Danske Studerendes Fællesråd.

Og hos Socialdemokraterne er man heller ikke tilfreds, og har derfor stillet spørgsmål til videnskabsministeren:

"Jeg reagerer på de henvendelser, jeg har fået, hvor der har været fejl eller i hvert fald noget, der har været ugennemskueligt. Det er rigtig positivt, at universiteterne gør, som de gør, og går ind og hjælper de studerende. Men jeg synes stadigvæk, man skal se på, om man måske kan gøre det lidt anderledes, så man undgår de mange frustrationer, det i år har skabt," siger Socialdemokraternes forskningsordfører, Kirsten Brosbøl.

Plads til forbedringer
Og på universiteterne er man enig i, at der er behov for forbedringer:

"Det afgørende er, at der er 106 gymnasier, der ikke har lagt eksamensbeviser ind på den fælles database, og at informationsniveauet på kvitteringen ikke er højt nok. Det skal simpelthen være mere tydeligt for den ansøgende, at eksamensbeviset ikke er med ansøgningen," siger Preben Sørensen, studiechef på Aalborg Universitet.

"Begge opgaver ligger hos Undervisningsministeriet, og jeg håber, undervisningsministeren tager fat på de gymnasier, som har forsømt deres opgave, og at informationsniveauet på Optagelse.dk bliver gjort endnu bedre," siger Preben Sørensen.

Ifølge Altinget.dks oplysninger bliver sagen taget op i brugerpanelet på Optagelse.dk, hvor blandt andet universiteterne sidder. Man vil blandt andet sørge for, at beskederne, man får i løbet af den elektroniske ansøgningsproces, bliver tydeligere, og arbejde med formuleringer, der ikke er til at misforstå.

Regeringen har en ambition om fuld digital optagelse på de videregående uddannelser inden for en kort årrække.
Dokumentation
Spørgsmål af Kirsten Brosbøl til videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K):

Spørgsmålets ordlyd:
Hvad vil ministeren gøre for at sikre, at studerende som har fået afslag på en studieplads på grund af problemer med siden Optagelse.dk, bliver tilbudt en studieplads i år og ikke bliver tvunget til at vente endnu et år med at søge og derved måske gå glip af fordelen med at kunne gange karaktergennemsnittet med 1,08?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Brosbøl

Bestyrelsesformand, Danmarks Klimaskovfond, direktør og stifter, 2030beyond, medlem, 2030-panelet, forperson, Det Politiske Akademi
master i freds- og konfliktstudier (Sussex Uni. 2003), cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2005)

Claus Nielsen

Chefkonsulent, Københavns Universitet
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1995)

0:000:00