Fossilafgift direkte i syltekrukken

KLIMAKOMMISSION: Idéen om en særlig afgift på fossile brændsler afvises af både regering og opposition. Der skal være tryghed om skatten, siger begge sider i Folketinget.
Der kommer ingen afgift på fossile brændsler i den nærmeste fremtid. Et stort flertal i Folketinget vender tommelfingeren nedad.
Der kommer ingen afgift på fossile brændsler i den nærmeste fremtid. Et stort flertal i Folketinget vender tommelfingeren nedad.Foto: Colourbox
Niels Th. Dahl

Klimakommissionens idé om en ny afgift på fossile brændsler får en ublid medfart fra begge sider i Folketinget.

Hverken regeringen, Socialdemokraterne eller SF har lyst til at ændre på skattepolitikken i den nærmeste fremtid - de ønsker tryghed for borgerne om skatten og er bange for, det vil betyde virksomhedsflugt og tab af arbejdspladser. De vender derfor tommelfingeren nedad over for kommissionens forslag.

"Det kan ikke nytte noget, at vi i Danmark tror, vi skal være nummer ét i verden på at beskatte virksomhedernes energiforbrug, hvis andre lande ikke gør noget tilsvarende. Det er ikke nogen tilfældighed, at vi reducerede de energitunges virksomheders beskatning med en mia. kr. i foråret. En øget energibeskatning vil betyde, at der ryger arbejdspladser ud af Danmark," siger skatteminister Troels Lund Poulsen (V).

S-SF også imod
Han bakkes op af Socialdemokraternes skatteordfører Nick Hækkerup. Socialdemokraterne og SF har fastlagt deres skattepolitik i udspillene "Fair Forandring" og "Fair Løsning", og de bliver ikke ændret, siger han:

Det er vores opfattelse, at klimamålene kan nås ad andre veje end med nye afgifter.

Nick Hækkerup (S)
Skatteordfører

"Vi har jo med vores skatteudspil lagt op til, hvad vi synes, der skal gøres - også med afgiftsinstrumenter. Det er ikke vores tanker at hæve energiafgifterne yderligere. Det er der flere grunde til. Dels er energien i forvejen ret dyr, og dels vender den slags afgifter den tunge ende nedad. Det er vores opfattelse, at klimamålene kan nås ad andre veje end med nye afgifter," siger Nick Hækkerup, der suppleres af SF's Jesper Petersen:

"Vi lytter naturligvis til, hvad Klimakommissionen siger, men vi laver ikke om på vores skatteudspil som følge af kommissionens rapport. Vi er fast besluttede på, at danskerne og de danske virksomheder har klar besked om, hvordan skatteniveauet er, og hvilke skatter der bliver ændret, hvis vi finder næste valg. Det løfte står vi fast på," siger han.

Dermed afviser et stort flertal i Folketinget én af de centrale anbefalinger i den rapport, som Klimakommissionen efter flere års arbejde fremlagde tirsdag i denne uge.

Fossilafgift "bærende element"
Kommissionen betegnede ved fremlæggelsen det således som et "bærende" element, at der indføres en ny afgift på fossile brændsler allerede fra næste år. Afgiften foreslås at blive 5 kr. pr. GJ i 2011, 20 kr. pr. GJ i 2020 og 50 kr. pr. GJ i 2050, og den skal være et af de afgørende incitamenter for, at såvel borgere som virksomheder investerer klimavenligt. Fossilafgiften vil ifølge kommissionen kunne "fremme et mere effektivt energiforbrug i erhvervslivet, udfasning af kulfyrede kraftværker og omlægning af individuelle oliefyr til varmepumper".

"Idéen er den, at man gør det, som erhvervslivet altid efterspørger - nemlig laver nogle langsigtede sigtemål. Det, vi gerne vil af med, skal beskattes hårdere, men over så lang tid, at alle kan indrette deres investeringer efter det. Uanset, om det er en vaskemaskine eller et kraftværk. En sådan afgift er efter vores mening den optimale måde at komme af med de fossile brændsler på," siger Lars Georg Jensen, souschef i sekretariatet for Klimakommissionen.

Han peger på, at det ikke vil være nogen abnormt stor forøgelse af energiafgiften i forhold til det nuværende niveau, der er ca. 57 kr. pr. GJ i almindelige husholdninger og meget mindre for erhvervslivet. Klimakommissionen har beregnet, at det for en typisk familie vil betyde en øget energiudgift i 2020 på 3.000 kr.

Generel gennemgang af afgiftssystemet
Ud over den nye afgift ønsker Klimakommissionen også en generel gennemgang af det danske skatte- og afgiftssystem for at sikre, at det understøtter klimafremmende tiltag:

"Vi opfordrer helt generelt til, at man kigger på afgiftssystemet. Det er vokset frem i lag på lag, og flere af de skatter eller afgifter, der oprindelig havde ét formål, er nu blevet til noget andet. Der er f.eks. afgifter, som har haft til hensigt at dæmpe et forbrug, men nu simpelthen er blevet en fiskal skat. Vi anbefaler, at man kigger systemet efter for at se, om det stadig er hensigtsmæssigt i forhold til den langsigtede målsætning om at blive af med fossile brændsler," siger Lars Georg Jensen.

Dén idé afvises ikke helt så bastant på Christiansborg - i hvert fald ikke, hvis det sker på længere sigt:

"På længere sigt er jeg da åben over for at kigge på nye initiativer. Vi skal jo lave en lovgivning, der følger med den teknologiske udvikling, og hvis der viser sig nye måder at udnytte energiformer på, hvor skattelovgivningen står i vejen, så vil jeg gerne drøfte det," siger Venstres skatteordfører Mads Rørvig, der dog ikke ser det ske før tidligst 2019, hvor skattereformen fra sidste år er fuldt indfaset.

SF's skatteordfører Jesper Petersen understreger, at "Fair Forandring" bliver en eventuel ny regerings skattepolitik i den første valgperiode, men gør også opmærksom på, at S og SF i "Fair Løsning" har åbnet for en eventuel afgiftsomlægning. Her siger de to partier, at de er parate til en drøftelse med erhvervslivet om en omlægning af de grønne afgifter - forudsat at den bliver provenuneutral.

R er positive over for fossilafgift
Den radikale skatteordfører Niels Helveg Petersen er dog som en af de få også åben over for tanken om en afgift på fossile brændsler:

"Jeg mener grundlæggende, det er en god ide. Hvis man mener det alvorligt, så må man også gøre noget alvorligt ved sagen. En sådan mekanisme vil virke som en stærk tilskyndelse til, at vi kan blive uafhængige af fossile brændsler," siger han og forestiller sig, at et merprovenu fra en sådan afgift eventuelt kan bruges til nedsættelse af skatten på arbejde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00