Ellemann: DN ser spøgelser

BESKYTTELSE: Danmarks Naturfredningsforening mener, at der er huller i naturbeskyttelses-loven, men det afviser miljøminister Karen Ellemann (V). Hun har tiltro til, at kommunerne griber ind, hvis Natura 2000-områder bliver forringet.
Karen Ellemann (V) har fuld tillid til, at kommunerne griber ind, hvis der sker skader på beskyttede naturområder.
Karen Ellemann (V) har fuld tillid til, at kommunerne griber ind, hvis der sker skader på beskyttede naturområder. Foto: Steen Evald
Anders Jerking
Miljøminister Karen Ellemann (V) afviser, at der er problemer med den danske naturbeskyttelse.

Hendes reaktion kommer efter, at Danmarks Naturfredningsforening i Altinget tirsdag argumenterede for, at den danske naturbeskyttelse er hullet. DN mener, at kommuner kan blive fristet til ikke at gribe ind, hvis de opdager aktiviteter, der skader et Natura 2000-område, fordi det i så fald er kommunerne selv, som skal udbetale erstatning til lodsejerne.

Men Karen Ellemann afviser, at der skulle være et incitament til ikke at gribe ind. "Jeg synes, at DN ser spøgelser. Kommunerne skal jo ikke have andre incitamenter, end at de skal leve op til det ansvar, de har fået, og det har jeg fuld tillid til, at de gør. Derved adskiller naturbeskyttelsesreglerne og kommunernes forpligtelser sig ikke fra andre områder, hvor kommunerne har ansvaret, f.eks. børnepasning," siger hun i et skriftligt svar til Altinget.

Tillid til kommunerne
Naturfredningsforeningen påpeger, at problemet særligt opstår i de sager, hvor der ikke skal søges om tilladelser til de aktiviteter, der skader området - for eksempel fortsat dræning. Ifølge foreningen har flere kommunale sagsbehandlere gjort opmærksom på, at det i disse sager er fristende for kommunen at vende det blinde øje til.

Den bekymring deler Karen Ellemann ikke.
"Det er rigtigt, at der er ændringer af driftsforhold på landbrug, som ikke kræver tilladelse, men landmanden skal dog anmelde en lang række forhold til kommunen, som derefter har mulighed for at sige nej inden for en kort periode. Hvis kommunen mener, at der er et problem, skal den gribe ind - og den skal yde en erstatning, hvis forbuddet medfører værditab for landmanden. Jeg har ingen grund til at tro, at kommunerne ikke vil leve op til deres myndighedsansvar og hensigten med disse regler," skriver hun i sit svar.

DN ser spøgelser. Kommunerne skal jo ikke have andre incitamenter, end at de skal leve op til det ansvar, de har fået, og det har jeg fuld tillid til, at de gør.

Karen Ellemann (V)
Miljøminister

På den baggrund afviser hun, at der overhovedet er tale om et problem:
"Som sagt har jeg tillid til, at kommunerne lever op til deres ansvar. Det er jo en af de opgaver, som kommunerne overtog for kun tre år siden. Og efter min opfattelse har de generelt vist stort engagement i at løse opgaven så ansvarligt og fornuftigt som muligt."

En sag for EU
I et større perspektiv drejer sagen sig om, hvordan Danmark har indført EU's habitatdirektiv. EU har allerede sendt en begrundet udtalelse til Danmark om mangelfuld implementering af direktivet, og den udtalelse har Danmark svaret på, oplyser Karen Ellemann.

"Regeringen var ikke enig i Europa-Kommissionens kritik, da vi mener, at de danske regler er i overensstemmelse med habitatdirektivet," skriver hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

0:000:00