Ejendomsmæglere blæser på lovkrav om energimærker

LOVBRUD: Op mod hver tredje ejendomsmægler bryder loven om, at boligens energimærke skal fremgå af boligannoncen. Ordførerne fra både V og S kræver, at klima- og energiministeren griber ind.
Foto: Colourbox.com
Jørgen Skadhede

Lov er lov, og lov skal holdes. Ministeren må rette henvendelse til Ejendomsmæglerforeningen og få dem til at rette ind.

Ole Hækkerup (S)
Energiordfører
Fakta

De bryder loven

John Ole Hansen (Nykøbing Falster)
KEC Bolig (Vodskov)
Vipiil Mæglerne (Nørre Alslev)
Ejendomscentret (Nørre Snede)
Landbrugsmægler Gunnar Jensen (Næstved)
JP Johansen (Odense)
Ebeltoft-Mols Mæglerne (Ebeltoft)

Altinget.dk har undersøgt 22 selvstændige ejendomsmægleres hjemmesider. 7 af disse mæglere har ikke den lovpligtige energimærkning i alle eller størstedelen af deres boligannoncer.

Bortset fra KEC Bolig og Ejendomscentret er de fem øvrige mæglere medlem af Dansk Ejendomsmæglerforening.

Mange ejendomsmæglere blæser på en ny lov, som ellers skulle være med til at sikre en højere energistandard i landets boliger.

Op mod hver tredje ejendomsmægler overholder ikke kravet om, at boligens energimærke skal fremgå af boligannoncen. Det viser en undersøgelse, som Altinget.dk har foretaget af 22 ejendomsmægleres hjemmesider.

Loven trådte i kraft 1. juli 2010, men bliver her et halvt år senere altså ikke overholdt af mange især små ejendomsmæglere, mens de store kæder som EDC, Nybolig og Home lever op til reglerne.

Allerede i august 2010 skrev Altinget.dk, at mange ejendomsmægleres boligannoncer ikke levede op til reglerne. Dengang bebudede Dansk Ejendomsmæglerforening, at man så på sagen med stor alvor, og at man ville tage sagen op internt.

S og V kræver handling fra ministeren
Siden har ejendomsmæglerne altså ikke rettet ind, og det får nu energiordførerne fra både Socialdemokratiet og Venstre til at kræve, at klima- og energiminister Lykke Friis (V) tager affære og får mæglerne til at rette ind efter lovens bogstav.

"Det er helt galt. 40 procent af vores energiforbrug bliver brugt i boligerne, og det er netop for at nedbringe energiforbruget, at denne lov er blevet indført. Lov er lov, og lov skal holdes. Ministeren må rette henvendelse til Ejendomsmæglerforeningen og få dem til at rette ind. Hvis de ikke gør det, bør hun lave en kontrolordning, som ejendomsmæglere selv kommer til at betale. Så skal de nok rette ind," siger Ole Hækkerup (S).

Hos Venstre forlanger man også, at der bliver taget affære, så loven rent faktisk bliver overholdt.

"Loven siger klart, at energimærkerne skal fremgå af boligannoncerne. Erhvervs- og Byggestyrelsen må henstille til, at loven bliver overholdt. Og så vil jeg bede klima- og energiministeren om at få undersøgt, hvad vi kan stille op med dem, som ikke overholder loven. Det er jo ikke for sjov, at denne lov er blevet indført. Det handler om at få nedbragt energiforbruget i vores boliger," siger Lars Christian Lilleholt (V).

Minister: Uacceptabelt
Klima- og energiminister Lykke Friis (V) følger delvist opfordringen fra ordførerne.

"Det er naturligvis uacceptabelt, hvis der er ejendomsmæglere, der ikke følger reglerne omkring den lovpligtige energimærkning. Det giver sig selv, at loven skal følges. I lyset af Altingets undersøgelse har jeg bedt Energistyrelsen om at drøfte med Ejendomsmæglerforeningen, hvad de vil gøre for at sikre, at alle deres medlemmer fremover lever op til kravene," siger Lykke Friis i en skriftlig kommentar gennem sine pressefolk.

Hun afviser dog at diskutere muligheden for yderligere sanktioner.

Det har været et lovkrav i flere år, at der skal udarbejdes et energimærke ved en bolighandel. Problemet var bare, at loven i vidt omfang ikke blev overholdt. Den nye lovændring skulle netop sikre, at loven blev overholdt, fordi energimærket nu skal fremgå af selve boligannoncen.

Dermed bliver det meget synligt, hvis en mægler ikke overholder loven. Den nye lov blev fremsat af klima- og energiministeren, men reglerne bliver administreret af Erhvervs- og Byggestyrelsen, som hører under Økonomi- og Erhvervsministeriet.

Forundret mæglerformand
Hos Dansk Ejendomsmæglerforening er formanden forundret over, at mæglerne ikke overholder loven.

Du sagde til Altinget i august, at I så på det her med stor alvor, og at I ville tage sagen op internt. Hvorfor har dine medlemmer ikke rettet ind?

"Det er et godt spørgsmål. Det burde de også have gjort. Den regel er nem at forstå og nem at overholde. Jeg undrer mig meget, for vi har i flere tilfælde truet mæglere med at komme en tur i vores etiske udvalg og gjort opmærksom på, at de står til en bøde, hvis de ikke retter ind," siger Steen Winther-Petersen formand for Dansk Ejendomsmæglerforening.

Mangler der sanktioner fra myndighedernes side?

"Nej, der mangler hverken sanktioner eller information. Jeg anser det for ulydighed og en manglende forståelse for energimærkets betydning. For i dag betyder mærket meget mere end tidligere. Med den nye lov er det blevet et salgsparameter," siger Steen Winther-Petersen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Ole Hækkerup

Administrerende direktør, Dansk Ejendomsmæglerforening
cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

Steen Winther-Petersen

Fhv. bestyrelsesformand, Køge Kyst, fhv. formand, Dansk Ejendomsmæglerforening
ejendomsmægler (1978), valuar (1980), amerikansk ejendomsmæglerprøve (1996), engelsk ejendomsmæglerprøve (2001)

0:000:00