Ingen hjælp til ordblinde fra Nedergaard

IT-RYGSÆK: Undervisningsminister Tina Nedergaard (V) vil ikke sætte nye initiativer i gang for at få nedsat ventetiden på en it-rygsæk. Oppositionen mener, at ventetiden er helt uacceptabel.
Undervisningsminister Tina Nedergaard (V) lægger ansvaret for lang ventetid på it-rygsække hos kommuner og uddannelsesinstitutioner.
Undervisningsminister Tina Nedergaard (V) lægger ansvaret for lang ventetid på it-rygsække hos kommuner og uddannelsesinstitutioner.Foto: colourbox.com
Der er ingen konkrete ændringer på vej for at gøre ventetiden på it-rygsække mindre, sagde undervisningsminister Tina Nedergaard på et åbent samråd i Uddannelsesudvalget tirsdag. Ministeren sagde dog, at hun mener, at ventetiden har været for lang, men vil ikke sætte noget konkret i værk for at gøre ventetiden kortere.

"Problemet er meget mindre i dag end i efteråret. Derfor synes jeg, at det er et urimeligt angreb fra Socialdemokraterne og Enhedslisten at sige, at der ikke er sket noget på området," sagde Tina Nedergaard på samrådet.

I efteråret 2010 har ordblinde, der er startet på en uddannelse, skullet vente i op til 10 uger på en it-rygsæk. Undervisningsministeren afviste på samrådet, at problemet med den lange ventetid ligger i administrationen i SU-styrelsen. Derimod mener ministeren, at ventetiden skyldes, at antallet af ansøgninger er steget med 80 procent over de seneste tre år. Det har altså fået papirbunkerne til at vokse hos SU-styrelsen, der står for at tildele it-rygsækkene.

Ministeren fralagde sig ansvaret
Det er især, når elever skifter fra en uddannelse til en anden, at ventetiden opstår. På forskellige uddannelser er det forskellige myndigheder, der skal betale regningen for en it-rygsæk. Derfor skal elever have en ny it-rygsæk, når de skifter fra folkeskolen til en videregående uddannelse. Tina Nedergaard beklagede, at der ikke findes en mere smidig ordning, og sagde, at Undervisningsministeriet er i dialog med KL for at finde en løsning.

Det var ikke den eneste gang, Tina Nedergaard nævnte kommunerne. På samrådet langede hun ud efter uddannelsesinstitutionerne og kommunerne og sagde, at de ikke har sent ansøgninger om it-rygsække i god nok tid. Det er kommunerne, der skal sørge for, at elever bliver testet for at se, om de har brug for en it-rygsæk. Ministeren understregede, at uddannelsesstederne skal blive bedre til at sende ansøgningerne om it-rygsække til SU-styrelsen i god tid inden studiestart, så SU-styrelen kan nå at behandle sagerne.

Fakta

FAKTA:
En it-rygsæk dækker over de hjælpemidler, som ordblinde kan have brug for for at kunne følge med i undervisningen. Hjælpemidlerne kan være en computer med særlige programmer installeret, scannerpen til at læse tekst højt, håndscanner, mikrofon, GPS og mobiltelefon.


Kilde: Altinget.dk

"Institutionerne skal have afdækket behov inden skolestart. Vi kan ikke nå det, hvis de først ansøger ved skolestart," sagde Tina Nedergaard under samrådet.

I efteråret 2010 er blevet holdt møder med KL for at finde en løsning på, hvordan ventetiden bliver kortere.

Maksimum ventetid: 30 dage
Oppositionen efterlyste på samrådet en handlingsplan for, hvordan ventetiden skal blive kortere. Ministerens svar lød, at der vil blive lavet en plan for, hvordan ansøgningsproceduren fremover skal forløbe, for at SU-styrelsen modtager ansøgningerne i god nok tid. Målet er, at 70 procent af alle ansøgninger vil blive behandlet inden for 30 dage, men ministeren ville ikke sætte et tidspunkt for, hvornår målet skal være nået.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tina Nedergaard

Administrativ leder, JH Planter, fhv. undervisningsminister (V), fhv. MF
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1997)

0:000:00