DF: Ny model for valg af højesteretsdommere

DOMMERVALG: Få dage før Højesterets 350-års fødselsdag kræver formanden for Folketingets Retsudvalg, at justitsministeren undersøger andre landes modeller for valg af dommere til Højesteret. Et helt uafhængigt nævn overvejes.
Formanden for Folketingets Retsudvalg, Peter Skaarup, vil hente inspiration i udlandet for at finde nye modeller for valg af dommere til Højesteret. Forslaget skal imødegå kritikken af Højesteret som "en selvsupplerende klub".
Formanden for Folketingets Retsudvalg, Peter Skaarup, vil hente inspiration i udlandet for at finde nye modeller for valg af dommere til Højesteret. Forslaget skal imødegå kritikken af Højesteret som "en selvsupplerende klub".Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Erik Holstein

Er det i orden, at en ny kandidat til Højesteret udpeges af Dommerudnævnelsesrådet, der har en højesteretsdommer som formand?

Det er et spørgsmål, der diskret stilles af en del jurister, der ser Højesteret som "en reelt selvsupplerende klub". I dag udnævner Dommerudnævnelsesrådet en kandidat til at prøvevotere i fire sager, og der er ikke en eneste kandidat, der er dumpet til prøvevoteringen i de sidste 100 år.

Nu vil Retsudvalgets formand, Dansk Folkepartis Peter Skaarup, have undersøgt, om der findes bedre måder at vælge nye dommere på:

Inspiration i udlandet
"Det er værd at overveje, om man skal have et helt uafhængigt nævn, der udpeger de nye højesteretsdommere. Så vil der ikke længere være nogen, der kan beskylde Højesteret for at være en selvsupplerende domstol," siger Peter Skaarup, der vil bede justitsminister Lars Barfoed (K) undersøge, hvilke modeller man bruger i andre lande, når der skal vælges dommere til den øverste domstol.

Højesterets præsident Børge Dahl ser derimod ikke noget behov for ændring af den nuværende ordning.

Skaarups udspil kommer op til Højesterets 350 års fødselsdag 14. februar.

Læs hele artiklen på Altinget | Christiansborg

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

Børge Dahl

Fhv. præsident, Højesteret, professor
premierløjtnant af reserven (Hæren 1968), cand.jur. (Københavns Uni. 1972), dr.merc.h.c. (CBS 2000)

0:000:00