Aftaleudkast fra regeringen afslører: Ældre står til at miste klageretten over besparelser

FRIHEDENS PRIS: Ankestyrelsen kan ikke ændre afgørelser, hvis ældre klager over nye frikommuner. Partier er bekymrede og Ældre Sagen vil have sikret de ældres retssikkerhed.

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Kim RosenkildeSøren Elkrog Friis

Ældre borgere i Viborg, Langeland og Middelfart risikerer ikke længere at få noget ud af at klage, hvis kommunen beslutter at skrue ned for rengøringen eller antallet af bade.

Regeringen vil med statsminister Mette Frederiksens (S) ord give de tre kommuner "fuldstændig frihed" på ældreområdet. En konsekvens af det er imidlertid, at Ankestyrelsens reelle mulighed for at efterprøve kommunens afgørelse kan blive sat ud af kraft.

Det fremgår af regeringens udkast til en ny velfærdsaftale på ældreområdet, som Altinget er i besiddelse af.

"Det er et dilemma, som vi er meget opmærksomme på. Men en forudsætning for at frisætte kommunerne er jo, at man både afgiver regler, men også nogle af de rettigheder, der er på området," siger ældreordfører Peder Hvelplund.

Fakta

Klageadgang for ældre i frikommuner

Det fremgår af regeringens aftaleudkast til en ny velfærdsaftale på ældreområdet, at borgere i de tre udvalgte frikommuner (Middelfart, Langeland og Viborg) fortsat vil have krav på en skriftlig afgørelse, som de kan klage over til kommunen - og som kan blive sendt videre til Ankestyrelsen.

Af udkastet fremgår det imidlertid også, at Ankestyrelsen i praksis vil få svært ved at lave en egentlig retlig prøvelse af frikommunens afgørelse. Selv om servicelovens formålsparagraf fortsat gælder, så sættes lovens mere konkrete retskrav ud af kraft.

Det giver ifølge regeringens aftaleudkast betydeligt friere rammer til kommunernes eget skøn, og det vil derfor blive vanskeligt for Ankestyrelsen at ændre en afgørelse.

Også Venstres ældreordfører, Jane Heitmann, er bekymret over, at borgere risikerer at miste rettigheder.

Ældre Sagen: Klager skal kunne afprøves
Ifølge Ældre Sagen er det derfor vigtigt, at en velfærdsaftale på ældreområdet yder garanti for retssikkerheden, og at borgerne i de berørte kommuner får den hjælp og støtte, som de har behov for.  

Jeg vil understrege, at regeringen selvfølgelig lægger op til, at ældre fortsat altid skal have den hjælp, de har behov for, og fortsat skal kunne klage.

Astrid Krag (S)
Social- og indenrigsminister

"Derfor forventer vi også, at det i velfærdsaftalen afklares nærmere, hvordan prøvelsen rent faktisk kan foregå i Ankestyrelsen," siger jurist i Ældre Sagen Dorthe Bjerremand Erichsen.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) understreger, at formålet med den nye velfærdsaftalen er at give ældre en bedre velfærd.

Hun understreger, at regeringen "selvfølgelig" lægger op til, at borgerne fortsat skal have mulighed for at klage, og at de skal have den hjælp, de har brug for.

Målet med den ekstra frihed er først og fremmest, at det skal komme borgerne til gode.

"Når vi fjerner bureaukrati og detailstyring, kan medarbejdernes faglighed komme stærkere i spil til gavn for de ældre. Vores dygtige social- og sundhedsmedarbejdere kan kort sagt bruge tiden på nærvær, omsorg og pleje i stedet for skemaer og stopure," skriver hun i en mail til Altinget.

Læs mere om Ældre Sagens indsigelser, og hvad Venstre og Kertemindes borgmester mener om begrænsningen af de ældre borgers klagemuligheder på Altinget Ældre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Peder Hvelplund

MF (EL), gruppeformand
fritidspædagog (Hjørring Seminarium. 1993)

0:000:00