R blokerer for en af regeringens socialpolitiske mærkesager

PROFIT: Radikale vil ikke forbyde private aktører at tjene penge på at drive tilbud til socialt udsatte, som regeringen har foreslået. Et muligt kompromis kunne være et profitloft, foreslår R.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Radikale vil lige nu ikke lægge de afgørende mandater til en af regeringens største socialpolitiske mærkesager.

Modsat regeringen, SF og Enhedslisten vil partiet nemlig ikke indgå en aftale på socialområdet, der forbyder private aktører at trække overskud ud på at drive eksempelvis botilbud.

Det skal ifølge regeringen og Astrid Krag ske ved at pålægge de private aktører et krav om at omlægge deres ejerform fra privat til selvejende.

Men det krav vil Radikale ikke være med til at indfri.

For os er det ikke et ideologisk ønske, at der ikke må være private operatører. Hvorfor skulle der ikke det? Det har vi et relativt afslappet forhold til. Vi vil gerne regulere det, så der ikke kommer sager om fuldstændig malkning af de offentlige kasser. Men det kan man gøre på mange måder.

Rasmus Helveg Petersen
Familieordfører, Radikale

“Jeg vil ikke være med til at tvinge folk til at skifte ejerform," lyder budskabet fra Rasmus Helveg Petersen, der deltager på vegne af Radikale i de igangværende forhandlinger med social- og indenrigsminister Astrid Krag (S).

Et påbud, om at de 258 private virksomheder på socialområdet skal ændre ejerform til selvejende, vil have store negative konsekvenser ifølge Radikales tidligere socialordfører og nuværende familieordfører.

"Jeg vil ikke have, at vi laver et politisk indgreb, der pludselig gør det sværere for de udsatte at være i Danmark," siger Rasmus Helveg Petersen.

Åbner for kompromis
Hvis Radikale skal være med i en aftale, kunne et kompromis være, at der blev lavet et loft over, hvor meget profit der kan trækkes ud af de private tilbud, forklarer Rasmus Helveg Petersen.

"På spørgsmålet om man kan forestille sig at lave nogle grænser for, hvor meget man kan tage ud i udbytte eller forrentning, så siger jeg: Ja, man kunne måske godt gå ned og kigge på det spor."

Social- og indenrigsminister Astrid Krag har ikke ønsket at kommentere på Radikales udmelding, mens forhandlingerne pågår.

Dette er en forkortet version af en artikel oprindeligt bragt på Altinget Social. Her kan du læse mere om, hvorfor Radikale ikke ønsker at lægge stemmer til et profitforbud på socialområdet, selvom de i forbindelse med finansloven har indgået en aftale med regeringen og de andre støttepartier om at fjerne muligheden for at trække overskud ud fra private børnehaver og vuggestuer. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Rasmus Helveg Petersen

Kommunikationschef, Vattenfall Danmark, fhv. MF (R), klima- og energiminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00