Regeringen vil indføre en ny kanon i folkeskolen

KANON: Regeringen vil med en ”rettighedskanon” sikre, at folkeskoleelever undervises i børnerettigheder. Det er en del af regeringens kommende børneudspil 'Barnets lov'.

For mange børn og unge kender ikke deres rettigheder, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.
For mange børn og unge kender ikke deres rettigheder, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Tyson W. Lyall

”Alle børn skal kende deres rettigheder,” skriver regeringen i sit udspil til ’Barnets Lov’.

Derfor skal der laves en såkaldt rettighedskanon i folkeskolen.

Den skal ”sikre, at børn igennem deres skoletid undervises i centrale tekster om børnerettigheder, der understøtter rettighedsundervisningen i folkeskolen”.

Det fremgår af udspillet, som endnu ikke er offentliggjort, men som Altinget har fået indsigt i via Social- og Ældreministeriet.

Minister forklarer
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) forklarer i en skriftlig kommentar til Altinget Uddannelse, at for mange børn og unge ikke kender deres rettigheder.

”De ved ikke, at vold, misbrug og omsorgssvigt ikke er normalt, og at det ikke bør være en del af hverdagen derhjemme. Alle børn og unge – og særligt de udsatte – skal rustes til at tage kritisk stilling og handle for at fremme deres egen og andres trivsel. De skal kende deres rettigheder,” skriver hun.

Ifølge Pernille Rosenkrantz-Theil foreslår regeringen ”en vejledende rettighedskanon”, som kan understøtte skoler og lærere i at vælge indhold vedrørende børns rettigheder.

”Den vejledende kanon vil kunne opdateres hen ad vejen og blandt andet indgå i sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab, så snart den er udformet. Det konkrete indhold i kanonen vil blive udformet i samarbejde med praktikere og fagfolk på området,” skriver ministeren.

Læs den fulde artikel på Altinget Uddannelse, hvor du kan læse, hvorfor SF kalder det nye udspil for ”helt sort”, mens det vækker undren hos Danmarks Lærerforening.

 

Dokumentation

Sådan skriver regeringen i udspillet Barnets Lov:

Alle børn skal kende deres rettigheder
Et stigende antal børn synes, at det er i orden, at forældre slår og bruger vold som en del af opdragelsen.

Børn, der vokser op i hjem med vold, misbrug og omsorgssvigt ved ofte ikke, at det kan være anderledes, og at de har ret til at blive beskyttet mod det.

Regeringen foreslår:

• En rettighedskanon i folkeskolen skal sikre, at børn igennem deres skoletid undervises i centrale tekster om børnerettigheder, der understøtter rettighedsundervisningen i folkeskolen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00