Nye tal: Danmark skærer på et enkelt år kraftigt i CO2-udslippet

KLIMA: Danmarks udslip af drivhusgasser faldt med fem millioner ton i 2019, viser ny opgørelse. Faldet sker efter fire år med små hop på stedet. Det er blevet lettere at nå klimamålet, men vi har stadig meget lang vej, lyder det.

Havvindmøllerne i Horns Rev i Nordsøen.<br>
Havvindmøllerne i Horns Rev i Nordsøen.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Folketingsvalget i 2019 er blevet kaldt et klimavalg. Men nu kan der også tales om et klimaår, når man kigger på de tørre tal.

En ny opgørelse viser nemlig, at der i 2019 blev skåret en markant luns af de danske CO2-reduktioner svarende til godt ni procent af de danske årlige klimaudledninger eller cirka det dobbelte af den årlige udledning fra Danmarks suverænt største udleder, Aalborg Portland.

Fra 2018 til 2019 faldt CO2-udslippet med cirka fem millioner tons fra 51,6 til 46,7 millioner tons, fremgår det af den foreløbige danske klimaindberetning til EU og FN, som Aarhus Universitet har lavet.

”Det er rigtig glædeligt med så stort et fald, der i høj grad hænger sammen med kul tages ud af energiproduktionen og mere grøn energi kommer ind,” siger Claus Ekman, direktør i Rådet for Grøn Omstilling.

Rigtig langt igen
Kulforbruget på kraftværkerne faldt med hele 44 procent i 2019, mens der samtidig kom mere biomasse og en markant stigning i vindkraft, som blandt andet blev drevet frem af, at havvindmølleparken Horns Rev 3 i Nordsøen begyndte at levere strøm til det danske elnet.

I årene 2015 til 2018 skete der ifølge den nye indberetning til gengæld ikke meget med de danske udledninger. Men selvom kurven er knækket og gør det lettere at nå klimamålet, er det vigtigt at huske på, at der stadig er rigtig langt igen, påpeger Claus Ekman

"Man må ikke tro, at vi har fået fem millioner tons foræret og nu kan slække lidt. Man kan ikke drage for store konklusioner på et enkelt år, man skal se det over en længere periode. Så det må ikke blive en sovepude,” siger han.

(Artiklen fortsætter under grafen)