23. december: Morten Østergaard

JULEKALENDER: Den radikale uddannelsesminister Morten Østergaard (R) har en John Grisham-fetish, og så drømmer han om at starte sin egen virksomhed, hvis han en dag forlader det politiske liv.
Hver dag frem mod juleaftensdag bringer Altinget.dk et interview med en folketingspolitiker. I dag er det den radikale uddannelsesminister Morten Østergaard (R)
Hver dag frem mod juleaftensdag bringer Altinget.dk et interview med en folketingspolitiker. I dag er det den radikale uddannelsesminister Morten Østergaard (R)Foto: Kim Vadskær/fivu.dk
Jesper Birch

Drømmen er at starte en virksomhed og få noget til at spire på bar mark.

Morten Østergaard (R)
Uddannelsesminister
Fakta

Den statskundskabsuddannede Morten Østergaard er født 17. juni 1976. 

Han blev valgt til Folketinget 13. november 2007 for Radikale Venstre i Østjyllands Storkreds. 

Siden 3. oktober 2011 har han bestridt posten som minister for forskning, innovation og videregående uddannelser.  

Derudover har han en fortid som markedschef for Dafolo A/S, Aarhus, fra 2001-2005.  

 


Kilde: ft.dk

Hvorfor gik du ind i politik?

Det gjorde jeg for alvor, da jeg i gymnasiet stiftede bekendtskab med socialliberalismen som ideologi.

Så jeg valgte først ideologien og dernæst partiet. Socialliberalismens grundlæggende tro på det frie menneske kombineret med samfundets ansvar for at tage vare på dem, der har brug for det. Det var derfor, jeg valgte socialliberalismen.

Men i lang tid havde jeg ikke nogen drøm om at vælge politik som karrierevej. Da jeg læste statskundskab på Aarhus Universitet, drømte jeg om - som så mange andre statskundskabere - at blive diplomat.

Jeg er i øvrigt stadigvæk meget interesseret i udenrigspolitik.

Hvad er i dag dit vigtigste politiske mål?

Vi skal gøre mere for dem, der ikke kan selv. Der er mange af vores ressourcer, der bliver givet efter den såkaldte bestikkelsestese om, at ”hvis vi skal betale høj skat, så skal vi også have noget igen”.

Jeg vil helt grundlæggende gerne skabe et mere fællesskabsorienteret velfærdssamfund. En stor del af diskussionen om velfærd handler om, hvordan den brede middelklasse kan få mere, og det vil jeg gerne ændre på. For mig handler det om, hvordan vi kan give de svageste i vores samfund nogle bedre forudsætninger for at klare sig lige så godt, som alle andre.

Er der en dansk politiker, som du har en særlig respekt for?

Jeg synes, at Kristian Thulesen Dahl (DF) er en meget dreven forhandler, og det er sjovt, når vi med vidt forskellige synspunkter alligevel kan nå nogle kompromisser. Det er efterlønsforliget et godt eksempel på. Han forhandler ud fra mottoet ”djævlen ligger i detaljen” og har derfor altid styr på detaljerne i de store politiske sager.

Derudover er der også hans bror, Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), som jo også er kommunalpolitiker. Fordelen ved kommunalpolitikere er, at de ofte er meget resultatsøgende. Sammen med Pernille Skipper (EL) er han ofte meget pragmatisk anlagt, og vi har lavet nogle brede forlig sammen.

Er du stadigvæk politiker om fem år?

Ja, det tror jeg, for jeg har en stærk tro på, at vælgerne vil belønne os med en periode mere. Men dermed ikke sagt, at jeg nødvendigvis er i politik i al evighed.

Jeg har simpelthen så stor respekt for de folk, der har bygget en virksomhed op og skabt arbejdspladser, som giver andre smør på brødet. Derfor er min store drøm i virkeligheden at få en idé og bygge en virksomhed op, der kunne være med til at skaffe arbejde til andre.

Så du drømmer om at blive selvstændig?

Ja, præcis. Drømmen er at starte en virksomhed og få noget til at spire på bar mark. Jeg har jo været i det private erhvervsliv, inden jeg blev valgt til Folketinget. Jeg har også oplevet, hvordan det er at være i en virksomhed, når det går dårligt, og det ender med store fyringsrunder.

Og der synes jeg tit, at der i de politiske diskussioner er en for ringe erkendelse og anerkendelse af, hvad det kræver at starte en virksomhed og udbetale løn til en hel masse mennesker og samtidig generere et overskud.

Du sagde tidligere, at du også er meget interesseret i internationale forhold? Kunne du godt tænke dig at blive udenrigsminister en dag?

Der er masser af internationale forhold i mit eget ministerium, så jeg er meget tilfreds med min nuværende ministerpost. Men jeg kunne da sagtens forestille mig at arbejde i den internationale politiske verden og med multilaterale organisationer.

Det kan også være, at det er der, sporene fører hen en dag, men hvis vi taler om ministerposter, så føler jeg mig meget privilegeret over at være uddannelsesminister.

Okay. Lad os snakke om noget andet end politik. Hvad gør du, når du har behov for at trække det politiske stik ud?

Jeg har små børn, så jeg slapper helst af sammen med dem. Det er ofte hjemme hos os selv. Ellers skal man huske at holde rigtig ferie, når man har det.

Hvor tager i hen på ferie?

Min svigermor har et dejligt sommerhus på Samsø, hvor der er utrolig dårlig mobildækning. Det er jo meget fint til formålet. Ellers tager vi sydpå i efterårsferien.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jeg har en John Grisham-fetisch. Hver gang jeg er i en lufthavn, leder jeg efter bøger, han har skrevet.

Det er en form for velresearchet strand-litteratur, som jeg sluger råt. Jeg går ikke og putter med bøgerne i ugevis, for så bliver de aldrig læst.

Er der noget, du fortryder, når du kigger tilbage på 2013?

Jeg ærgrer mig mest over, at det ikke lykkedes mig at komme af med det økonomiske balanceprincip på universiteterne, som VK-regeringen indførte i sin tid om. Princippet går ud på, at antallet af danske studerende på udveksling i udlandet skal svare til antallet af internationale studerende i Danmark.

Det er et bureaukratisk monstrum, og det ville jeg gerne have lavet en lettere model for, hvor pengene bare følger de danske studerende. For mig er det uinteressant, om der er lige mange, som rejser ud og ind. Men den model var der hverken i Folketinget eller ude i universitetssektoren særlig stor opbakning til.*

Hvad ser du så mest frem til i 2014?

Det er entydigt, at vi får grundlæggende kvalitetsreformer af de videregående uddannelser.

Der har været alt for lidt fokus på, hvor godt, vi uddanner de studerende. Vi kan få meget mere kvalitet ud af vores videregående uddannelser.

Hvad ser du mest frem til på det personlige plan?

Hele familien har allerede booket sommerferie til sydens sol, så det ser vi alle meget frem til. Derudover glæder jeg mig til at iføre mig kjolesættet og deltage i Dronningens nytårstaffel. Det er altid en hyggelig begivenhed.   

* Regeringen blev sammen med Venstre og Konservative 19. december 2013 enige om at justere balanceprincippet ved blandt andet at give universiteterne tre år til at regulere balancen mellem ind- og udgående udvekslingsstuderende. Men det lykkedes ikke for regeringen og Morten Østergaard (R) at få ophævet balanceprincippet.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00