Statsministeren vil kickstarte nyt vindeventyr i Østersøen ved europæisk topmøde på Bornholm

Mette Frederiksen inviterer syv af sine EU-kolleger plus EU-Kommissionens formand til klippeøen for at diskutere den eskalerende energiforsyningskrise i regionen i kølvandet på den russiske invasion af Ukraine. På programmet er blandt andet vindpotentialet i Østersøen.

I foråret havde statsministeren også inviteret EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og den tyske kansler, Olaf Scholz, til vindtopmøde i Esbjerg. Scholz har meldt afbud på Bornholm, men von der Leyen kommer.
I foråret havde statsministeren også inviteret EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og den tyske kansler, Olaf Scholz, til vindtopmøde i Esbjerg. Scholz har meldt afbud på Bornholm, men von der Leyen kommer.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Rikke AlbrechtsenMorten Øyen

Først var det Esbjerg, der i foråret blev rammen om den største europæiske vindsatsning nogensinde.

Nu er det Bornholm, som statsminister Mette Frederiksen (S) sætter på det EU-politiske landkort, når hun inviterer sine kolleger fra Østersø-området til det såkaldte Baltic Energy Security Summit 30. august. Det erfarer Altinget fra flere kilder.

Den endelige deltagerkreds er endnu ikke endeligt bekræftet. Men på gæstelisten er politiske spidser, ansvarlige ministre og højtstående embedsmænd fra Finland, Sverige, Tyskland, Polen og Baltikum. Desuden stiller EU-Kommissionen med både sin formand, Ursula von der Leyen, og energikommissær Kadri Simson.

Den tyske kansler, Olaf Scholz, har dog måttet melde afbud på grund af regeringsseminar, mens den svenske statsminister, Magdalena Andersson, bliver hjemme for at føre valgkamp.

Til forskel fra Nordsø-mødet i Esbjerg i maj, som samlede spillere i en region, der allerede nu satser stort på havvind, er Østersøen en forholdsvis uopdyrket vindregion.

EU-Kommissionen har vurderet, at der også i Østersøen er et stort potentiale, som kunne forsyne over 100 millioner husstande med grøn strøm, hvis landene vil bide til bolle.

Ifølge Green Power Denmark er det dog indtil videre kun Danmark og Tyskland, som er begyndt at opstille møller i Østersøen, men også Sverige og Polen har planer på tegnebrættet. 

Tidligere udenrigsminister og direktør for Green Power Denmark, Kristian Jensen, vurderer, at Bornholm-topmødet kommer på et afgørende tidspunkt. 

"Midt i konflikten med Rusland er der en risiko for, at nogle vil prioritere den kortsigtede omstilling tilbage til mere kul og diesel. Det her topmøde kan være med til at cementere, at vedvarende energi og samarbejde i regionen skal prioriteres," siger Kristian Jensen og tilføjer:

0:000:00