Rasmus Nordqvist siger farvel til Folketinget: ”Jeg er rigtig øv og pisseærgerlig over det”

Folketinget er verdens bedste arbejdsplads, lyder det fra SF’s Rasmus Nordqvist, der røg ud ved valget tirsdag. Han ærgrer sig over, at han ikke længere skal skubbe på den grønne omstilling i magtens centrum.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Selvom SF gik frem ved Folketingsvalget tirsdag, endte det som lidt af en fiasko for SF’s natur- og udviklingsordfører, Rasmus Nordqvist.

Han fik kun 1.348 personlige stemmer i Østjyllands Storkreds, hvilket blot er 5. flest blandt af SF-kandidaterne. Dermed var han end ikke tæt på at sikre sig et af de tre mandater, som partiet fik i kredsen.

”Jeg er rigtig øv og pisseærgerlig over det. Men det er jo en del af det. Man sidder kun i Folketinget til låns, og skal udnytte hvert et minut. Og det må man sige, at jeg har gjort,” siger han, da Altinget fanger ham på telefonen torsdag formiddag.

Rasmus Nordqvist har haft godt et døgn til at fordøje sit nederlag. Rasmus Nordqvist var ellers spået gode muligheder for genvalg, men med det forbehold, at det altid er svært at vurdere, hvordan vælgerne tager imod kandidater, der skifter parti og kreds. 

Nordqvist var nemlig med til at stifte Alternativet forud for valget i 2015, men forlod så partiet efter det dramatisk formandsopgør i 2020, hvor Josefine Fock blev valgt til formand – blandt andet foran Rasmus Nordqvist. 

{{toplink}}
Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

Han hoppede herefter til SF, hvilket også betød skift af valgkreds fra Sjælland til Østjylland. Selv har han svært ved at vurdere, om det er årsagen til, at valget ikke gik bedre.

”Jeg ved ikke, om det er en del af forklaringen, at jeg har flyttet kreds. Det kan også være fordi, jeg stillede op på en ren grøn og international dagsorden. For selvom folk går op i klima, så er det en meget specifik dagsorden,” siger han og fortsætter:

”Men jeg vidste også godt, at kampen var hård, for vi var et stærkt hold af kandidater. Og jeg har ikke det samme lokale tilhørsforhold, som nogen af de andre.”

Rasmus Nordqvist kan se tilbage på 7,5 år i Folketinget. Først fire år i Alternativet, hvor man var i opposition til en blå regering. Og så tre år – hovedsageligt for SF – hvor man havde en helt anderledes indflydelse på den førte politik.

0:000:00