28-års regel ændres til 26-års regel

REGERINGSFORHANDLINGER: De Radikale får kun en mindre indrømmelse på tilknytningskravet, hvor den såkaldte 28-års regel bliver nedbragt til en 26-års regel.
Tilknytningskravet skal dæmme op for kædeindvandring, men De Radikale har hele tiden været lodret imod dette krav for at opnå familiesammenføring. Her er dog snævre grænser for, hvad De Radikale har opnået af indrømmelser i regeringsforhandlingerne.
Tilknytningskravet skal dæmme op for kædeindvandring, men De Radikale har hele tiden været lodret imod dette krav for at opnå familiesammenføring. Her er dog snævre grænser for, hvad De Radikale har opnået af indrømmelser i regeringsforhandlingerne. Foto: colourbox
Erik Holstein

Mens De Radikale under regeringsforhandlingerne har fået betydningsfulde indrømmelser på det økonomiske område, bliver der kun i beskedent omfang ændret på betingelserne for det tilknytningskrav, De Radikale er så inderligt imod.

Forhandlerne har været ekstraordinært hemmelighedsfulde på dette sprængfarlige område, men ifølge Altinget.dks kilder må den radikale leder Margrethe Vestager her nøjes med en ændring af den såkaldte 28-års-regel til en 26-års-regel.

Skal bremse kædeindvandring
Diskussionen om tilknytningskravet kom overraskende op i regeringsforhandlingerne, selvom S-leder Helle Thorning-Schmidt under valgkampen havde garanteret for såvel tilknytningskravet som 24-års-reglen, der er de grundliggende elementer i de opstrammede regler for familiesammenføring.

Tilknytningskravet betyder, at et ægtepars samlede tilknytning til Danmark skal være væsentligt større end til et andet land, hvis familiesammenføringen skal foregå i Danmark. Reglen blev primært gennemført for at standse den såkaldte kædeindvandring til Danmark.

Dette krav har De Radikale modsat sig med næb og kløer helt siden indførslen i 2002, ja faktisk er den radikale udlændingeordfører - og tidligere leder - Marianne Jelved endnu stærkere modstander af tilknytningskravet end af 24-års-reglen.

Målrettet undtagelse
I 2003 blev der indført en undtagelse for tilknytningskravet, en undtagelse der blev døbt 28-års reglen. Den betyder, at man ikke behøver at opfylde tilknytningskravet, såfremt man har været dansk statsborger i over 28 år eller er opvokset og har opholdt sig lovligt i Danmark i over 28 år.

28-års reglen blev indført for at hjælpe de udenlandsdanskere, der vendte hjem - og utilsigtet blev ramt af tilknytningskravet, fordi de meget længe havde boet i et andet land.

Begrænset indrømmelse
Det er denne 28-års-regel, De Radikale nu efter alt at dømme får nedbragt til en 26-års-regel.

Det må betegnes som en relativ lille indrømmelse, og den ændrer ikke ved, at De Radikale kommer til at sidde i en regering, hvor såvel 24-års-reglen som tilknytningskravet ellers kommer til at bestå uforandret.

Det har siden Helle Thorning-Schmidts erobring af den socialdemokratiske formandspost i 2005 været klart, at Socialdemokraterne ser en fastholdelse af 24-års-regel og tilknytningskrav som en simpel betingelse for at vinde regeringsmagten.      

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Marianne Jelved

Fhv. MF (R)
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)