3. december: Per Clausen

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Per Clausen (EL).
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Foto:
Foto:
Foto:

Det lykkes ham at virke imødekommende, selvom han ingen indrømmelser giver. Han er meget, meget dygtig til at dække over, når regeringen ikke ønsker at give indrømmelser. På den anden side har han indimellem evnen til at træffe nogle selvstændige beslutninger, løsrevet fra embedsmandsstyringen.

Per Clausen (EL)
Om Bertel Haarder (V) som politisk modstander
Per Clausen, 55 år, har siddet i Folketinget for Enhedslisten siden 2007 og er blandt andet partiets miljø-, energi- og klimaordfører. Per Clausen er uddannet cand.phil. i samfundsfag fra Aalborg Universitet og har været partisekretær i Enhedslisten samt formand i Dansk Magisterforening.  

Hvorfor gik du ind i politik?

Det gjorde jeg for rigtig mange år siden, og jeg gjorde det primært ud fra, at jeg syntes, der var alt for mange sociale uretfærdigheder i Danmark. Det var jo også helt tilbage til Vietnam-krigen og opfattelsen af, at der var en række uretfærdigheder, som jeg mente, der skulle gøres noget ved.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Det vigtigste, som det er nu, er at sikre, at vi kan få øget beskæftigelse i Danmark, hvor vi også sikrer, at vi reducerer vores CO2-udslip og løser de problemer, der er i den forbindelse. Enhedslisten har fremlagt en plan for, hvordan vi sikrer overgangen til vedvarende energi og reducerer energiforbruget.

<img align="left" src="@nyimg=7455@" />Hvilken dansk politiker har været inspiration for dig? 

Det er ikke nemt at svare på, men Preben Wilhjelm har på mange måder været en stor inspiration for sit altid konsekvente forsvar af retssikkerhed og demokrati.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

<img align="left" src="@nyimg=7454@" />Nu bliver det endnu vanskelligere. Det må være Bertel Haarder, fordi det lykkes ham at virke imødekommende, selvom han ingen indrømmelser giver. Han er meget, meget dygtig til at dække over, når regeringen ikke ønsker at give indrømmelser. På den anden side har han indimellem evnen til at træffe nogle selvstændige beslutninger, løsrevet fra embedsmandsstyringen.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg bruger min kolonihave, som jeg om sommeren bruger til at slappe af i, og om vinteren tager jeg omkring jul og nytår til varmere himmelstrøg over 3-4 uger. De to ting gør, at jeg hænger sammen.

<img align="left" src="@nyimg=7456@" />Hvad er den bedste bog du har læst i år?

Jeg tror, det var "Den standhaftige gartner" af John LeCarré. Bogen er både spændende, velskrevet og giver en god og præcis beskrivelse af vigtige globale konflikter.

Er du stadig politiker om fem år? Og hvis du en dag ikke er politiker længere, hvad laver du så?

Jeg ved ikke, om jeg er politiker om fem år, men jeg ved, at jeg stadig vil bruge min energi på at lave politisk arbejde, som handler om at lave verden om - ud fra de mål og idealer, jeg har, hvad enten det er som folketingsmedlem eller ej. Det vil stadig fylde utroligt meget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

Preben Wilhjelm

Forfatter, fhv. MF (VS), fhv. chef for DRs dokumentargruppe (1991-95), medsifter af SF (1958)
cand.mag. (Københavns Uni. 1964), lic.jur. (Københavns Uni. 1987)

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

0:000:00