Tre ting vi lærte af Alternativets landsmøde

LANDSMØDE: Der er kun lagt midlertidigt låg på den interne uro i Alternativet, lærte vi af dette års landsmøde i Odense.

Foto: Carsten Bundgaard/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-SchlegelFreja Søgaard

1. Klimakrisen er ikke længere den største udfordring!

Det var måske ikke lige det statement, man forventede at høre fra talerstolen, da Alternativets politiske leder holdt sin årlige formandstale til medlemmerne, der var samlet til landsmødet i Odense. Men det var nu engang, hvad der blev sagt.

Det bemærkelsesværdige udsagn skal dog næppe tages for bogstaveligt. Uffe Elbæks pointe var at flytte opmærksomheden over på kampen om at bryde med blokpolitikken og det, han selv kalder for “den politiske passivitet”.

Uden et seriøst opgør med blokpolitikken og business as usual på Christiansborg kan klimakampen ikke kæmpes, lyder rationalet.

Læs mere om Uffe Elbæks tale her.

2. Folketingsgruppen skal iltes

Enhedslisten er ikke længere det eneste parti på borgen med en rotationsordning blandt medlemmerne af folketingsgruppen.

For at undgå, at politikere gror fast i en politisk karriere, og for at sikre fortsat udvikling af politiske talenter, stemte et massivt flertal af Alternativets medlemmer for at indføre rotationsprincip, således folketingsmedlemmer ikke kan opstille til valg, hvis de har siddet inden for murene i mere end ti år.

Partiets politiske leder skal dog være undtaget af denne regel. Spørgsmålet er, hvor lang levetid den undtagelse kan have. Læs mere her.

Læs også

3. Der er kun lagt midlertidigt låg på den interne uro

“Vi har et valg at vinde og et valg at træffe,” sagde Elbæk i sin tale til landsmødet. Det sidste valg handler om, hvordan Alternativet skal balancere mellem at være en bevægelse og et parti, samt hvor meget ledelse og magt folketingsgruppen skal have.

Baggrunden for diskussionen er, at partiet den seneste tid har været genstand for en del intern kritik om ledelsesstilen i organisationen. Selvom kritikken ikke virkede til at ulme voldsomt under landsmødet, var der en bred konsensus om, at diskussionen endnu ikke er afsluttet.

Altinget talte med en række medlemmer og spurgte til deres holdning til partiets ledelsesstil og fremtidige rolle. Læs artiklen her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00