5 A'er: Stjernejournalist trækker bukserne af Trump i ny bog

Med detaljerede beskrivelser – helt tæt på – har den amerikanske journalist Jonathan Karl dokumenteret, hvor bizar Donald Trump er, skriver David Trads i sin anmeldelse.

Placeholder image
Vi er 'Betrayal – The Final Act of the Trump Show' med fra øjeblikket, hvor corona rammer, via Trumps katastrofale håndtering af krisen og hans kaotiske valgkamp og frem til afvisningen af valgnederlaget og stormløbet på Kongressen, skriver David Trads.
Icon / RatingIcon / RatingIcon / RatingIcon / RatingIcon / RatingIcon / Rating
Betrayal – The Final Act of the Trump Show
Jonathan Karl
Forlaget Dutton Publishers, 384 sider

En scene i begyndelsen af bogen 'Betrayal – The Final Act of the Trump Show' afslører, hvor vulgær en narcissist Donald Trump faktisk er:

Vi er i Det Ovale Værelse akkurat en uge før, USA første gang går i "lockdown" på grund af corona. Jonathan Karl, bogens forfatter, som også er chefkorrespondent for ABC News, en af landets vigtigste tv-kanaler, er inviteret af præsidenten af en helt anden årsag:

Karl er også formand for presselogen i Det Hvide Hus og er i færd med at arrangere den traditionsrige White House Correspondent's Dinner, hvor alle præsidenter siden William Harding for et hundrede år siden har holdt tale. Trump har imidlertid hidtil afvist – og denne gang har Karl og hans kolleger endnu ikke taget stilling til, om de vil have ham med:

"Han havde erklæret, at den frie presse er "folkets fjende", og han havde meldt fra tre år i træk," skriver Karl, som tilføjer, at han under ingen omstændigheder vil forsøge at overtale Trump til at deltage. Nu kommer Karl ind i lokalet:

"Skal vi give hånd til hinanden? Hvad synes du," spørger Trump.

"Det er op til dig," svarer Karl.

"Hvad skulle jeg kunne blive smittet med fra dig? Hvad fanden skulle du smitte mig med?".

De giver hånd. Karl noterer i bogen, at det er hans sidste håndtryk i 2020. Mødet går i gang. Trump synes at have al tid i verden – selvom coronaen hærger.

Han småsnakker om Demokraternes primærvalg, som netop er snævret ind til Joe Biden og Bernie Sanders. Trump praler med, at han nemt kan slå dem begge.

Trump synes at have al tid i verden – selv om coronaen hærger

David Trads, anmelder

Pludselig udbryder han:

"Nå, hvad skal vi gøre med Hasan Minhaj? Han var virkelig "nasty" ved Trump".

Minhaj er en komiker, som skal optræde ved middagen. Karl hæfter sig ved, at præsidenten både vil bestemme, hvem der skal tale til det arrangement, som han ikke er inviteret til, og at han omtaler sig selv i tredje person. "Hvilken dato er det," spørger han pludselig og: "Hvor vigtigt er det for dig, at jeg kommer?"

Det bliver et langt møde, hvor Trump foreslår, at de medier, som han afskyr mest – New York Times og Washington Post – bør få frataget journalistiske priser; hvor han bringer sin ven, FOX News-værten Sean Hannity, i spil som taler til middagen; og hvor han spørger ind til, om presselogen vil betale for hans taleskriver til arrangementet:

"Hvad er konceptet? Er det meningen, jeg skal være sjov?".

Det bizarre møde trækker så meget ud, at vicepræsident Mike Pence bryder ind. Han er netop i gang med at få styr på coronasituationen, som tydeligvis ikke interesserer Trump. Tværtimod gør han sig lystig på Pences vegne:

"Mike har lige holdt møde med coronapatienter på hospitalet. Vil du gerne trykke hånd med ham?".

Virkeligheden var, at Pence ikke kom fra hospitalet, men fra Kongressen, og at vicepræsidenten virkelig ønskede at få præsidentens opmærksomhed på noget, der vitterligt var vigtigere end politisk småsnak. Pence fik ikke ordet. Trump fortsatte:

"Er du klar over, at jeg tiltrækker større forsamlinger end Bernie," spørger han.

Karl, som er en af USA's mest respekterede journalister, konstaterer retrospektivt i bogen:

"Når jeg tænker tilbage på det møde den 4. marts, 2020, er det bemærkelsesværdigt, hvor let Trump tog på truslen, der var tæt på at ændre livet i Amerika. Han var jovial, lavede vitser om håndtryk. Han lod Pence, som ikke bare var vicepræsident, men også ansvarlig for coronataskforcen, bare stå der (...) Han så simpelthen ikke ud til at interessere sig for den virus, der ville komme til at definere hans præsidentskab".

Det er præcis i de meget detaljerede beskrivelser af Trump – helt tæt på – som er den kolossale styrke i Karls bog, som er fyldt med dem

David Trads, anmelder

Det er præcis i de meget detaljerede beskrivelser af Trump – helt tæt på – som er den kolossale styrke i Karls bog, som er fyldt med dem.

Vi ved godt – efter flere års iagttagelser af "The Trump Show", som forfatteren selv kalder det – at Trump er bizar. Karls bog er en opsigtsvækkende gennemgang og dokumentation af det sidste år med ham i Det Hvide Hus.

Vi er med fra det øjeblik, hvor corona rammer, via hans katastrofale håndtering af krisen og hans kaotiske valgkamp og helt frem til hans afvisning af valgnederlaget og stormløbet på Kongressen den 6. januar i år.

Hele tiden på forreste række, for Karls adgang til præsidenten og alle omkring ham er ekstraordinær. Det er kuldegysende læsning.

Karls bog hedder "Betrayal" – altså "Forræderi" – og det siger noget om, hvor langt ude Amerika er, at en af nationens normalt mest nøgterne tv-journalister går så langt.

Mens man læser bogen, forstår man imidlertid godt, hvorfor han konkluderer, som han gør – nemlig at USA var endnu tættere på et kup, da Trump nægtede at anerkende nederlaget til Biden, end vi hidtil har troet.

Og det er ikke slut endnu.

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter, kommentarskribent, Altinget m.fl.
journalist (DJH 1994)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser