Anmeldelse af 
Jonas Parello-Plesner

5 A'er: Det er på tide at få øjnene op for Kinas spionage-tjeneste

Siger forkortelsen MSS dig noget? Nok ikke. Det ændrer Kina-forsker Alex Joskes nye bog om den kinesiske spiontjeneste på spændende vis ved. Gennem specielle metoder og grundig data løfter Joskes sløret for en af Kinas forankrede statshemmeligheder til stor interesse - og selvreflektion - skriver Jonas Parello-Plesner. 

Kinas spiontjeneste, MSS, er forankret i ministeriet for statssikkerhed, men meget mindre offentligt kendt, skriver Jonas Parello-Plesner.
Kinas spiontjeneste, MSS, er forankret i ministeriet for statssikkerhed, men meget mindre offentligt kendt, skriver Jonas Parello-Plesner.Foto: Damir Sagolj/Reuters/Ritzau Scanpix
Jonas Parello-Plesner
Spies and Lies: How China's Greatest Covert Operations Fooled the World
Alex Joske
Hardie Grant books, Melbourne (304 sider)

 

Denne bog er obligatorisk læsning for alle som interesserer sig for Kina og for efterretning. Ok, den målgruppe blev måske lidt for ’Kastellet og Buddinge-specifik’. Bogen er bestemt også værd at læse for en bredere skare.

Siger forkortelsen MSS dig noget? Nok ikke. Helt sikkert ikke på samme måde som CIA, KGB og MI6 er offentligt kendte navne på efterretningstjenester.

Kinas spiontjeneste, MSS, er forankret i ministeriet for statssikkerhed, men meget mindre offentligt kendt.

Anderledes forskningsmetoder

Alex Joske er en ung (23 år!) australsk Kina-forsker, men har allerede års erfaring med at følge Kinas indflydelsesoperationer og efterretningstjeneste.

Han var assistent på Clive Hamiltons australske bog ’Silent Invasion’ fra 2018, som minutiøst optrevlede Kinas indflydelsesaktiviteter i Australien og udpegede de mange højtplacerede ’nyttige idioter’ fra tidligere premierministre til parlamentarikere med flere, som Kina havde købt eller på anden vis fået til at tale deres sag.

Joske fremviser ret overbevisende, hvad han selv kan med flydende kinesisk og brug af offentlige kilder

Jonas Parello-Plesner
Direktør, Alliance of Democracies

Det har medført, at Australien har ændret deres spionage- og kampagnelovgivning for at beskytte deres demokrati mod korrumperende kinesiske penge og indblanding.

Området er også i stigende grad i fokus i Danmark. Den danske efterretningstjeneste PET har fornuftigvis afsat øgede ressourcer til at sikre os imod kinesisk spionage- og indflydelsesagenter.

Men Joske viser, at optrevling af sådanne aktiviteter ikke kun behøver at være drevet af og i klassiske efterretningstjenester.

Den disciplin, Joske bekender sig til, kaldes og forkortes OSINT (open-source intelligence). Den mest kendte er Bellingcat-sammenslutningen grundlagt af den britiske journalist Christopher Higgins.

Et af deres imponerende afsløringer var den offentlige optrevling af FSBs mordforsøg med forgiftede underbukser på den russiske oppositionspolitiker Navalny.

Joske fremviser ret overbevisende, hvad han selv kan med flydende kinesisk og brug af offentlige kilder.

Blandt de mindre men prægnante eksempler, finder Joske frem til adressen for den kinesiske efterretningstjeneste i Shanghai igennem en kinesisk chatgruppe, hvor en lokal taxichauffør spekulerer over, hvad det er for en mærkelig bygning, som han sætter folk af ved, og hvor alle omtaler den lakonisk som ’government unit’. Også Kinas spioner efterlader elektroniske taxispor.

Dobbelt røgslør afsløret

Joske gennemgår en række klassiske eksempler på MSS, heriblandt den kinesiske spiontjenestes aktiviteter i USA og Australien.

Men den virkelig fascinerende afsløring fortjener mest plads. Den historie er også bogens undertitel om Kinas største fordækte operation.

I 00’erne blev begrebet "peaceful rise" om Kinas opstigen populariseret af Zheng Bijian i en 2005-artikel i det toneangivende amerikanske tidsskrift Foreign Affairs.

USA's daværende viceudenrigsminister Robert B. Zoellick svarede i en ligeledes kendt tale om, at USA ønskede, at Kina udviklede sig til en ’responsible stakeholder’ = en ansvarlig medspiller i verdenssamfundet. Der blev skrevet et utal af artikler fra Kina-forskere i USA og verden over om disse begreber.

Læs også

Men her kommer krogen. Zheng Bijian var tilknyttet "tænketanken" China Reform Center, som af de fleste Kina-specialister blev anset som en mere liberal fraktion i det kinesiske kommunistparti. Utallige var møderne med udenlandske diplomater og Kina-kendere.

I virkeligheden, som Joske afdækker, var China Reform Center (CRC) primært en dækorganisation for den kinesiske efterretningstjeneste med førende spioner som del af dens ledelse. Dermed blev der lagt et dobbelt røgslør.

Kina-eksperter og diplomater var selvfølgelig godt klar over, at ingen organisation i Kina fungerer uden at være tilknyttet og godkendt af Kommunistpartiet, men måske ikke at deres kontakter i CRC faktisk var både topspioner samt hardcore leninister - og ikke de liberale fritænkere i partiet, som man troede, at man understøttede ved at mødes.

Spionerne brugte China Reform Center og andre lignende tænketanksarbejde til nem adgang til USA og andre lande til klassiske spionforretninger, som for at mødes med agenter.

Det har sidenhen gjort mig notorisk mistænksom overfor Kina-eksperter eller forretningsfolk, som praler med deres tætte kontakter og gode adgang i det kinesiske system. Er der som med Faust – en aftale bag?

Jonas Parello-Plesner
Direktør, Alliance of Democracies

Imens USA og andre landes Kina-eksperter indenfor og udenfor regeringer spildte tiden med at drøfte nuancerne i Kinas "fredelige opstigen", gennemførte Kina i de samme år verdenshistoriens største militære oprustning siden Hitler - og så lige for øjnene af os.

Men som med en god tryllekunstner på scenen, var vores opmærksomhed henledt andetsteds.

Det gjorde sig også gældende blandt danske forskere, hvor Copenhagen Business School professor Kjeld Erik Brødsgaard skrev i 2004 om ”Danish-Chinese Relations in the Context of China´s Peaceful Rise”.

Camilla Tenna Nørup Sørensen - Danmarks klart bedste sikkerhedspolitiske Kina-ekspert i min vurdering - modtog i 2007 et "Eliteforsk-stipendiat" af Undervisningsministeriet til at undersøge nuancerne i Kinas fredelige udvikling. Og ja, jeg smider også lige mig selv med under bussen.

I Udenrigsministeriet, hvor jeg var chef-ansvarlig for Kina fra 2005-09, brugte vi også alt for meget energi på at finde sandkornene i Kinas begrebsudvikling i stedet for at bruge tilsvarende krudt på analyse af f.eks. Kinas første missil-nedskydning af en satellit i 2007 (jeg var godt nok medvirkende til at EU med dansk støtte udtalte bekymring om nedskydningen).

I dag kan vi klart se, at vi ikke fokuserede nok på den reelle militære udvikling, som Kina var i gang med.

En faustisk aftale

Men jeg tror også, at Joske tager analysen og sine resultater et skridt for langt.

Der fandtes faktisk også en mere liberal fløj i partiet, som tabte de interne magtkampe, særligt fra da Xi Jinping kom til magten. Det hele var ikke kun en MSS-operation.

Se bare hvordan Wen Jiabao, den tidligere premierminister, blev censureret af den nuværende topledelse i 2021 på grund af et digt til hans afdøde mor, hvor han nævner "respekt for folkets vilje."

Læs også

Med sådanne dækmetoder er det derfor ikke så ofte, at Kina bruger klassiske rekrutterede agenter. I stedet bliver Kina i gråzonen med påvirkningsoperationer.

Jeg indgår selv i bogen som eksempel, da jeg blev forsøgt rekrutteret i 2011 af et kinesisk dækfirma, som nok var den kinesiske efterretningstjeneste, over Linkedin, imens jeg arbejdede for tænketanken European Council on Foreign Relations. Jeg har beskrevet episoden efterfølgende i henholdsvis New York Times og American Interest.

Det mest interessante er lokkemidlerne. Først idealisme eller ideologi. I mit tilfælde blev jeg opfordret til at skrive artikler, der kunne forstå Kina og modvirke en krig mellem USA og Kina.

Dernæst den mere velkendte fra spion-verden. Der blev tilbudt økonomisk støtte til min forskning. Det klassiske smøremiddel.

Og endelig, den særlige Kina-komponent: ubegrænset adgang i det kinesiske kommunistparti. Det er et kæmpe plus som Kina-ekspert.

Det har sidenhen gjort mig notorisk mistænksom overfor Kina-eksperter eller forretningsfolk, som praler med deres tætte kontakter og gode adgang i det kinesiske system. Er der som med Faust – en aftale bag?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonas Parello-Plesner

Direktør, Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Rasmussen Global, non-resident Senior Fellow, German Marshall Fund, sikkerhedspolitisk kommentator, Altinget og Berlingske
ecole nationale d’administration (ENA 2004), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2000), master of science (London School of Economics 1999)

Camilla Tenna Nørup Sørensen

Lektor, Institut for Strategi og Krigsstudier, Forsvarsakademiet

0:000:00