5. december: Henrik Dam Kristensen

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Henrik Dam Kristensen fra Socialdemokraterne.
Henrik Dam Kristensens vigtigste politiske mål er at bevare det danske velfærdssamfund. (Foto: Camilla Khaldi Assas/Altinget.dk)
Henrik Dam Kristensens vigtigste politiske mål er at bevare det danske velfærdssamfund. (Foto: Camilla Khaldi Assas/Altinget.dk)

Hvorfor gik du ind i politik?

Det er ikke én begivenhed, der har gjort, at jeg gik ind i politik. Da jeg gik i folkeskole, var jeg for eksempel med i elevrådet. Jeg kommer fra Jylland, og i 9. klasse var vi blandt andet på en tur til København, hvor vi besøgte Christiansborg. Det var efter turen til København med 9. klasse fra Vorbasse, at jeg besluttede mig for, at jeg ville være medlem af en ungdomsorganisation. Jeg meldte mig derfor ind i DSU og blev efterfølgende interesseret i ungdomspolitik. Senere endte jeg med at blive folketingskandidat og blev valgt til Folketinget i 1990.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Som socialdemokrat og medlem af Folketinget er mit mål først og fremmest at bevare det velfærdssamfund, som vi har skabt. Et velfærdssamfund med masser af lige muligheder for alle uanset baggrund, en fælles folkeskole, et uddannelsessystem, et fælles sundhedssystem osv. I Danmark og i de nordiske lande har vi besluttet os for, at vi løfter i flok. Her er det ikke bare dig selv, der via for eksempel en forsikringsordning sørger for, at du kan blive helbredt, hvis du er syg. Her er det ikke dine forældre, som skal spare mange penge op, så du kan få en videregående uddannelse. Fællesskabet betyder utroligt meget, og det er det, der grundlæggende har skabt Danmark og de nordiske velfærdssamfund, som vi kender dem i dag. For mig har de nogle klare fordele frem for så mange andre samfund, som man kan sammenligne sig med.

Fakta
Henrik Dam Kristensen er 55 år og uddannet på Kolding Teknisk Skole. Han har været folketingsmedlem for Socialdemokraterne siden 1990. Han er nuværende transportminister og har tidligere været socialminister, fødevareminister samt landbrugs- og fiskeriminister.

Kilde: ft.dk

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

Nu har jeg været i politik i temmelig mange år, så der er mange, der har sat sig spor undervejs. Jeg synes, det var meget inspirerende at arbejde med Poul Nyrup Rasmussen som statsminister, ligesom jeg nu synes, det er spændende at arbejde med Helle Thorning-Schmidt som statsminister. Jeg har stor respekt for de to statsministre, jeg har arbejdet under. Jeg oplevede også, at Henning Rasmussen (afdød fhv. formand for Folketinget og S-borgmester i Esbjerg, red.) tog mig meget kærligt under sine vinger, da jeg som helt ung blev medlem af Folketinget. Han var en meget velanskreven og erfaren politiker. På mange måder var han min politiske far.

Jeg har ikke noget, jeg synes, jeg behøver at fortryde for 2012. Jeg synes, at regeringen har leveret på alle de områder, man kunne forvente. Faktisk synes jeg, at det er lykkedes ganske godt for os.

Henrik Dam Kristensen
MF, Socialdemokratiet

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Generelt har jeg respekt for alle mine politiske med- og modspillere. Jeg synes, at de er bedre end deres rygte som politikere.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg cykler meget her i København og derhjemme. Jeg elsker at cykle, og jeg cykler så meget, som jeg overhovedet kan. Jeg bruger også tid med familien. Lørdag aften plejer vi at flade ud i sofaen og måske se en film. Jeg har tilrettelagt en hverdag, hvor mandag til fredag er, som det nu er, når man er folketingsmedlem eller minister. Det er lidt hektisk indimellem, men så har jeg weekenderne hjemme. Når jeg er derhjemme i weekenderne, prøver jeg på at være tilstede og ikke have alt for meget arbejde med hjem. Det meste arbejde tager jeg herovre om aftenen i stedet, for her har jeg ingen familie at komme hjem til.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Det er Jan Guillous nye bog ved navn "Brobyggerne". Det er en trilogi om Norge og bygning af jernbaner. Den handler om tre brødre, som har hver sin skæbne. Jeg glæder mig ekstremt meget til, at den næste kommer i serien.

Er du stadig politiker om fem år?

Det håber jeg, at jeg er, men det kan man ikke svare 100 procent sikkert på. Til næste valg kan jeg kun sige, at jeg stiller mig til rådighed, og så er det vælgerne i Horsens og Midtjylland, der afgør, om jeg stadigvæk er politiker om 5 år.

Hvad fortryder du fra 2012?

Jeg har ikke noget, jeg synes, jeg behøver at fortryde for 2012. Jeg synes, at regeringen har leveret på alle de områder, man kunne forvente. Faktisk synes jeg, at det er lykkedes ganske godt for os.

Hvad ser du frem til i 2013?

Personligt ser jeg frem til, at vi fortsætter dialogen i forhold til at forbedre trængslen i Danmark. Det er et kæmpe problem for rigtigt mange mennesker, at de må bruge alt for meget tid på at blive transporteret fra deres hjem til deres arbejde og tilbage igen. Generelt er jeg meget glad for, at vi fra regeringens side, nu har sagt, at der skal sættes fokus på folkeskolen. Det, som de unge mennesker får med i bagagen, skal være så godt som overhovedet muligt. Den verden, vi lever i, er så foranderlig, at det kræver noget helt ekstraordinært af de unge mennesker, som forlader folkeskolen i dag for at få et godt arbejdsliv. Derfor skal vi højne niveauet af de basale ting, man skal have med, når man forlader folkeskolen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Dam Kristensen

Formand, Interforce og fhv. formand, Folketinget, fhv. MF (S)
postbud

Poul Nyrup Rasmussen

Protektor, Det Sociale Netværk/headspace Danmark, fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. formand, PES & LORC, fhv. MEP
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00