5 skarpe til S og R om pension til nedslidte: Så må man jo skifte læge

INTERVIEW: Debatten om tidligere pension trækker et klassisk skel mellem Socialdemokratiet og Radikale. Her forklarer Benny Engelbrecht (S) og Martin Lidegaard (R), hvorfor deres eget partis forslag til at hjælpe de nedslidte er den rigtige vej.

S vil give danskere med et vist antal år på arbejdsmarkedet ret til tidligere pension, men R vil fokusere på dem, der er dokumenteret nedslidte.
S vil give danskere med et vist antal år på arbejdsmarkedet ret til tidligere pension, men R vil fokusere på dem, der er dokumenteret nedslidte.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Usolidarisk, urealistisk eller uden fornemmelse for almindelige danskeres bekymringer. De tidligere regeringsmakkere i Socialdemokratiet og Radikale går hårdt til hinandens udspil i debatten om, hvordan man kan hjælpe flere nedslidte til at gå tidligere på pension.

Vi skal give folk den ro i maven, at de ved, at de (...) kan gå tidligt fra, hvis det bliver nødvendigt. Det er en sikret ret, man har, uanset om man er nedslidt eller ej. For det er meget, meget vanskeligt at definere, om man er nedslidt. 

Benny Engelbrecht (S)
Finansordfører

Se de konkrete forslag i boksen til højre.

Vi mener, at alle, der er nedslidte, skal have muligheden for at gå tidligere fra, og de skal have en bedre mulighed end i dag. Og hvis man mener det alvorligt, er man også nødt til at finansiere det.

Martin Lidegaard (R)
Finansordfører

Da Mette Frederiksen 22. januar på et pressemøde foreslog, at de, der debuterer tidligst på arbejdsmarkedet, skal have en ny ret til at gå tidligere på folkepension, søsatte hun også det, der ser ud til at blive et af de store valgtemaer.

I den forgangne uge meldte Radikale sig på banen med et alternativt forslag til, hvordan man konkret kan lade flere nedslidte trække sig tidligere tilbage. De vil slække på kravene til seniorførtidspension – en ordning, som også statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har åbnet for at se på.

Så nu tegner der sig en front mellem det, man kunne kalde en borgerlig vej, og den socialdemokratiske vej, som DF bakker op om sammen med de røde partier. Dermed ser der ud til at kunne blive solidt flertal for den røde vej, hvis der kan findes en konkret model.

Altinget har bedt finansordførerne Benny Engelbrecht (S) og Martin Lidegaard (R) om at argumentere for hver deres sag. Læs de fulde interview på Altinget: christiansborg, Altinget: social eller Altinget: arbejdsmarked.


Benny Engelbrecht Engelbrecht: Vi vil give folk ro i maven
En hovedforskel på forslagene er, at S vil give alle med et vist antal år på arbejdsmarkedet en automatisk ret til tidlig tilbagetrækning, uanset om de er nedslidte eller ej, mens R vil målrette den til folk, som er dokumenteret nedslidte – uanset branche og antal år på arbejdsmarkedet.

Benny Engelbrecht, hvorfor skal antallet af år på arbejdsmarkedet i sig selv gøre én fortjent til at gå tidligt på pension? Hvorfor ikke målrette hjælpen til de reelt nedslidte?

"Har du været på arbejdsmarkedet i et tilstrækkeligt antal år, så skal du have retten til at kunne trække dig tilbage. Det er rimeligt, synes vi. Man er nødt til at kigge lidt ud i den virkelige verden, og det er måske der, hvor vi socialdemokrater har en anden virkelighedsopfattelse end de radikale."

"Jeg startede på arbejdsmarkedet, da jeg var 16 år, og jeg er 48 i dag. Jeg har været så heldig, at jeg er sluppet for de værste fysiske skavanker. Men mine jævnaldrende – både de faglærte og de ufaglærte – går med en alvorlig bekymring for, om de har muligheden for at kunne trække sig tidligere tilbage. Der siger vi: Vi skal give folk den ro i maven, at de ved, at de to eller tre år før pensionsalderen kan gå tidligt fra, hvis det bliver nødvendigt. Det er en sikret ret, man har, uanset om man er nedslidt eller ej. For det er meget, meget vanskeligt at definere, om man er nedslidt."

Du nævner dig selv som eksempel. Skal sådan én som dig kunne gå tidligt på pension?

"Jeg tror ikke, jeg får brug for det."

Men du ville få retten med jeres forslag?

"Ja, men nu er vi omfattet af nogle helt andre ordninger her på Christiansborg."

Er du så ikke netop et eksempel på, at I giver retten til folk, som ikke har brug for den?

"Hvis der er nogen, der har det ligesom jeg, ja, så er de jo godt på vej mod en dag at nå op på de her 41-42 år på arbejdsmarkedet, der – som vores udgangspunkt – vil give retten til tidlig pension. Det kan sagtens være, at der vil være en hårdtarbejdende murer, der har arbejdet i de første 25 år inden for sit fag, men senere er blevet omskolet til pædagog. Det er meget sandsynligt, og han skal også have muligheden for at gøre brug af den her ret."

Hvorfor, hvis han ikke er nedslidt?

"Vi tvinger jo ikke noget menneske til at forlade arbejdsmarkedet. Og for langt de fleste vil det stadig være mest attraktivt at blive på arbejdsmarkedet, hvis de har mulighed for det."

"Men man skal huske, at for en del mennesker i det her samfund, som laver hårdt fysisk arbejde, kan det virke utrolig uoverskueligt, hvis man ikke på forhånd ved med sikkerhed, at man har mulighed for at gå tidligere fra," siger Benny Engelbrecht.

Han kritiserer i øvrigt især Radikales forslag for, at det skal finansieres ved at hæve den generelle pensionsalder med et halvt år. Og for, at det kun hjælper en lille gruppe på omkring 1000 personer om året.

Læs også

 

Martin Lidegaard Lidegaard: Pengene hænger ikke på træerne
Martin Lidegaard (R), hvorfor skal almindelige sygeplejersker og skolelærere arbejde i endnu længere tid, for at nogle få kan gå tidligere på pension?

"Grunden til, at vi i modsætning til socialdemokraterne finansierer vores forslag, er, at vi mener det alvorligt. Vi kan simpelthen ikke være bekendt at lade nedslidte gå rundt – uanset om de er skolelærere eller i byggebranchen. Vi tror ikke på, at man skal udvælge bestemte brancher. Vi mener, at alle, der er nedslidte, skal have muligheden for at gå tidligere fra, og de skal have en bedre mulighed end i dag. Og hvis man mener det alvorligt, er man også nødt til at finansiere det. Pengene hænger jo ikke på træerne."

Pensionsalderen er jo allerede blevet sat op. Hvorfor skal almindelige hårdtarbejdende danskere nu bidrage endnu mere, for at nogle få kan gå tidligere fra?

"Vi synes, det er rimeligt, at vi, der er raske og rørige – og som lever langt længere, end vi troede, dengang vi lavede velfærdsreformen i 2006 – giver nogle enkelte måneder ekstra på arbejdsmarkedet, så vi er sikre på, at vi kan få dem, der er nedslidte, ud."

I foreslår, at lægen skal vurdere, om man er nedslidt nok til at gå tidligere på pension. Men S og fagbevægelsen vil give folk en fast rettighed, så man ikke er afhængig af, om "man vinder i lotteriet" hos lægen. Er der ikke meget mere usikkerhed i jeres forslag?

"Det synes jeg ikke. Tværtimod har jeg til gode at se, hvordan man vil give folk den rettighed. Vi prøvede jo faktisk i SR-regeringens tid at finde en pensionsordning baseret på antal år på arbejdsmarkedet, branche og uddannelse. Men det viste sig, at så enkel er verden desværre ikke.

"Selvom man er folkeskolelærer og ikke har haft hårdt fysisk arbejde, kan man godt have stress. Omvendt kan mange med hårdt fysisk arbejde godt klare det. Derfor mener vi, det er fair at give alle en mulighed for at gå tidligere fra, hvis de er nedslidt."

Vi kan ikke alle gå på pension som 60-årige
Kan du forstå, folk er bekymret for, om de bliver "dårlige nok"? At det bliver for svært at få muligheden?

"Det er ikke et "enten-eller", vi foreslår. Hvis man får at vide, at man er nedslidt, så kan man få pension, men man kan også vælge at arbejde halvt eller kvart. Og man skal ikke arbejdsprøves. Åbenbart er barren sat for højt med den seniorførtidspension, vi har i dag. Det er en meget stor lempelse, vi foreslår."

"Jeg mener ikke, at alle danskere skal have ret til at gå på pension som 60-årige. Det mener jeg ikke, vi har råd til. Jeg vil hellere investere de penge i de nedslidte, i de unge, i uddannelse og i grøn omstilling."

Benny Engelbrecht (S) nævner som eksempel, at lægen kan sige: "Ja, du har nogle smerter, men du kan godt arbejde. Så må du tage nogle smertestillende". Vil folk med jeres forslag ikke stadig skulle gå halvnedslidte på arbejde?

"Så må man jo finde en anden læge. Vi har jo frit lægevalg. Vi ønsker at lave en model, som ikke bliver for bureaukratisk. Og hvor man ikke skal arbejdsprøves og igennem alt det, som man skal i dag. Det er en meget enkel model," siger Martin Lidegaard.

Tilføjelse mandag 4. februar 2019 klokken 17.30: Radikale præciserer, at det ikke nødvendigvis skal være lønmodtagerens praktiserende læge, der alene vurderer, om vedkommende er nedslidt. "Det væsentlige er, at det skal være en reel faglig vurdering gerne med flere lægers vurdering. Hvilke læger, der skal lave vurderingen, må vi drøfte med fagfolkene. Den store forskel fra i dag, er at man ikke skal igennem arbejdsprøvning, og at en vurdering af, at man vil kunne klare et fleksjob, ikke skal kunne stå i vejen for adgangen til seniorpension.”

Dokumentation

Socialdemokratiets forslag

Socialdemokratiets forslag om differentieret pensionalder bygger på syv principper:

1. Det er til dem, der er mest nedslidte.

2. Det er til dem, der har arbejdet i længst tid.

3. Det skal baseres på objektive kriterier.

4. Adgangen til den tidlige folkepension skal være lige for både mænd og kvinder. Derfor vil perioder med barsel eller deltid ikke have betydning for ordningen.

5. Der skal stadig være mulighed for at blive visiteret til tidlig folkepension, selvom man ikke direkte er omfattet af rettighederne, hvis man er nedslidt på andre måder.

6. Det nye pensionssystem skal varsles i god tid og være simpelt og overskueligt.

7. Der bliver afsat tre milliarder kroner årligt til ordningen.

Finansiering: S vil lægge højere skat på blandt andet høje aktieindkomster og på den finansielle sektor.

Radikales forslag

Radikales forslag går ud på, at de mest nedslidte uanset branche og antal år på arbejdsmarkedet skal kunne få en såkaldt seniorpension.

Den skal erstatte den seniorførtidspension, som findes i dag, men som ifølge Radikale er for svær at få.

For at få den nye tidlige pension skal man have en sundhedsfaglig erklæring om, at man er for nedslidt til at arbejde. Men man skal ikke i arbejdsprøvning.

Ordningen skal gælde for cirka 1.000 personer om året.

Radikale afsætter to milliarder kroner om året til ordningen.

Finansiering: Den generelle pensionsalder hæves med et halvt
år fra 2025 – fra 67 til 67,5 år – så folk født i 1958 eller derefter skal blive seks måneder længere på arbejdsmarkedet.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00