Debat

51 kandidater fra lukningstruet studie: Ønsker vi virkelig universiteter, der tænker i stordriftsfordele?

Efter at CBS's ledelse har meldt ud, at de vil imødekomme regeringens krav om at lukke studiepladser i København ved at lukke en række mindre uddannelser på CBS, kan man godt komme i tvivl, om ledelsen blot kigger på regneark og slet ikke overvejer, hvad uddannelserne bidrager med, skriver 51 kandidater fra CBS. 

Ønsker vi universiteter, som kun leverer uddannelser med stordriftsfordele, hvor man høster studieindtægter ved at øge optaget, så længe der kan klemmes lidt flere ind i auditorierne, skriver 51 kandidater fra CBS.
Ønsker vi universiteter, som kun leverer uddannelser med stordriftsfordele, hvor man høster studieindtægter ved at øge optaget, så længe der kan klemmes lidt flere ind i auditorierne, skriver 51 kandidater fra CBS.Foto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Politiken kunne man i weekenden læse, at CBS’s ledelse har besluttet at lukke en stribe mindre uddannelser for at imødekomme regeringens krav om at lukke studiepladser i København.

Vi betvivler ikke, at ledelsen på CBS er ærgerlige over regeringens beslutning, men vi spekulerer på, om valget af uddannelser, der er indstillet til lukning, er helt gennemtænkt? Ledelsen har ikke afsløret, hvilke kriterier der står til grund – og det lugter ærlig talt af en regnearksøvelse, hvor man ikke har overvejet, hvad uddannelserne bidrager med og i stedet hastigt har valgt en hurtig amputation.

En succeshistorie aflives

Blandt de uddannelser, som skal nedlægges, er kandidaten i Politisk Kommunikation og Ledelse, som vi selv har taget – og det virker mærkværdigt, fordi den på så mange parametre er en succeshistorie, der leverer det, samfundet kalder på i dag.

Ledelsen har ikke afsløret, hvilke kriterier der står til grund – og det lugter ærlig talt af en regnearksøvelse, hvor man ikke har overvejet, hvad uddannelserne bidrager med og i stedet hastigt har valgt en hurtig amputation.

51 kandidater fra CBS

Politisk Kommunikation og Ledelse handler om, hvordan moderne organisationer opererer til trods for den stigende kompleksitet, der opstår af mange interesser, nye samarbejdsflader og konstante krav om fornyelse og innovation. Hvordan kan organisationer forstå de ”vilde” problemer, verden står overfor? Hvordan kan de samarbejde med mange forskellige aktører for at løse dem? Hvilke ledelseskompetencer skal bringes i spil, for at det kan lykkes? Det bliver vist ikke meget mere aktuelt.

Uddannelse med bred appel 

Er det ren nostalgi, der får os til at møde den forestående beslutning om at lukke kandidatuddannelsen i Politisk Kommunikation og Ledelse med vantro og forundring? Når man selv har gennemført en uddannelse, som har gjort verden større og givet én redskaberne til at forstå og håndtere den, er man nok ikke helt neutral, når den pludselig skal lukkes. Så vi anerkender, at vi ikke er neutrale – vi har et blødt punkt her.

Vi, der er kandidater fra uddannelsen, arbejder både i det private, den offentlige sektor og i NGO’er. Vi er udviklingskonsulenter, ledere, forskere, kommunikatører og analytikere – og når vi møder hinanden på tværs af årgange, kender vi hinanden på en delt interesse i at forstå de mange forskellige interesser, der er på spil, og snedkerere løsninger, der rummer kompleksiteten.

Åben diskussion om, hvilke uddannelser der bør nedlægges

Vi håber, at CBS’ bestyrelse og rektorat vil tænke sig om en ekstra gang, før de vurderer, at samfundet ikke længere har brug for Politisk Kommunikation og Ledelse. Og vi håber også på, at de åbent vil drøfte kriterierne til udvælgelsen af hvilke studiepladser, der skal nedlægges med de undervisere, som skal levere forskningsbaseret uddannelse til fremtidens arbejdsstyrke. 

Ønsker vi universiteter, som kun leverer uddannelser med stordriftsfordele, hvor man høster studieindtægter ved at øge optaget, så længe der kan klemmes lidt flere ind i auditorierne eller online? Eller skal der også være plads til de lidt mindre studieretninger, som leverer uddannelser af høj kvalitet, som den vi fik på PKL, hvor engagerede studerende og undervisere mødes (i virkeligheden) i dybe samtaler om virkelige problemer?

Underskrivere:

Ditte Thøgersen, projektleder, Karina Ertmann Krammer, kommunikationskonsulent, Erik Mygind du Plessis, ph.d. og adjunkt, Mette Vinther Talberg, kommunikationsrådgiver, Sidsel Hansen, specialkonsulent og projektleder, Mette Balling Lisby, Kontorchef, Mikkel Veje Rønsbo, Head of Communication, Marie Sundby Palle Nickelsen, Ph.d. og konsulent, Signe Aaskov Kold, Souschef, Sofie Mark, Management Consultant, Magnus Ankerstrøm, Mediekonsulent, Casper Felt, Seniorrådgiver, Christiane Stelling, ph.d. teamleder, Anne Roland Hollbaum, Organisations- og Kampagnerådgiver, Martha Ahlmann, National Chef, Eva Svavars Frandsen, Partner, Morten Gundelach, IT – Projektleder, Tobias Bornakke, Ph.D., Partner, Stina Kruse Aagaard Sonnichsen, Udviklingskonsulent, Mette Rudkjær, Management Partner, No Emil Kampmann, Ph.d., uddannelsesleder, Anders Ferdal, Managing partner, Jesper Schmidt, Specialkonsulent, Helene Aagaard CEO og bestyrelsesmedlem, Morten Flørnæss Kerrn-Jespersen, Client Director, Signe Krabek, Head of Communication and Public Affairs, Kristina Strandby, Senior Advisor, Anne-Mette Steinmeier, seniorkonsulent, Helene Ratner, lektor, Morten Mommsen, projektleder, Peter Børker Nielsen, daglig leder, Jacob Abildgaard Gath, Fuldmægtig, Mikkel Høj Svendsen, sektionsleder, Sevim Kizilkaya, Mathilde Heegaard Bausager, Anne Cederlund Rytter, Sarah Kristine Johansen, Katrine Bering Klausen, Mette Jensen, Nikolaj Dickmeiss, Karen Balle, Thomas Noppen, Mathilde Heegaard Bausager, Nynne Desiree Ammundsen, Mads Keilberg Johansen, Morten Brock, Lillan Clemmensen, Rasmus Gyldenkerne Nielsen, Anders Wils, Nina Bach Andersen, Kristian Westfall, Nina Bach Andersen, Anders Wils

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00