6 nedslag i valget: Få overblikket, analyserne og de store dramaer

DAGEN DERPÅ: 91 mandater til rød blok, DF får det dårligste valg siden 1998, og der er optræk til oprør i Liberal Alliance. Få overblikket her.

Uden Alternativet og de nordatlantiske mandater får rød blok 91 mandater. 
Uden Alternativet og de nordatlantiske mandater får rød blok 91 mandater. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Christina HoulindPeter Pagh-Schlegel

Valget er overstået, og Altinget er klar til at give dig overblikket.

Til at begynde med kan vi konstatere, at Danmark skal have en ny regering.

Rød blok får 91 mandater – uden Alternativet, der fik fem mandater. Derfor ser det heller ikke ud til, at Mette Frederiksen (S) får brug for de nordatlantiske mandater. I den anden lejr står blå blok til 75 mandater. Dyk ned i resultaterne her.

S-formand Mette Frederiksen kaldte da også valget for en historisk sejr til de røde partier. Hun gentog, at hun går efter en ren socialdemokratisk regering, der skal samarbejde bredt til begge sider af Folketinget.

”Vi vil samarbejde med alle, der konstruktivt søger indflydelse. Alle skal have indflydelse. Vi mente det, da vi i valgkampen sagde, at vi vil samarbejde hen over midten. Valgkampen er slut, og det er tid til at finde løsninger,” sagde Frederiksen ifølge TV 2.

Løkke vil lave regering over midten
Da Lars Løkke Rasmussen mødte ind på Christiansborg sidst på aftenen, lignede han ikke umiddelbart en mand, der var på vej til at give nøglerne til Statsministeriet videre. Venstre gik frem med ni mandater, og i statsministerens tale blev han flere gange afbrudt af jubelbrøl fra Venstres unge aktivister. Der virker heller ikke til at være stemning for et formandsskifte, da Altinget på valgaftenen tog temperaturen på partiets valgfest.

Trods erkendelsen af et magtskifte fastholder statsministeren sin anbefaling om at danne en regering hen over midten med ham selv ved roret. Det slog han fast i både sin tale til vælgerne og i den efterfølgende partilederrunde i de døende nattetimer.

Det noget overraskende forslag kom allerede tidligt i valgkampen samtidig med udgivelsen af samtalebogen 'Befrielsens øjeblik', der tog fusen på ikke mindst Lars Løkke Rasmussens blå regeringspartnere.

Så selvom invitationen er blevet afvist op til flere gange af Mette Frederiksen, fastholder han tilbuddet, skulle det blive for vanskeligt for den nye forhandlingsleder at enes med resten af rød blok.

Altingets politiske analytiker, Erik Holstein, dykker ned i den kommende styrkeprøve mellem Radikale og Socialdemokratiet.

Læs også
 

Da Altinget stak hovedet ind til Socialdemokratiets valgfest kunne man da også spore frustrationen over Radikales markante fremgang: 

"Det er pisseirriterende," lød det fra et højtstående socialdemokratisk folketingsmedlem.

Valgets vindere
Både Radikale, SF og Konservative bliver fordoblet.

For Radikales vedkommende kommer de nu op på 16 mandater, og SF får 14.

Under den konservative valgfest på Børsen understregede partiformand Søren Pape Poulsen også, at der for partiet er tale om den største mandatfremgang i 35 år.

Valgets vælgerlussinger
Hvor der er vindere, må der også være tabere.

Ved gårsdagens valg var det særligt Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet, der fik en hård medfart.

Dansk Folkeparti har fået det dårligste valg siden partiets første valg i 1998 og mister 21 mandater.

Partiformand Kristian Thulesen Dahl erkendte allerede tidligt på aftenen, at partiet ville gå meget tilbage.

”Der er ingen tvivl om, at dagens resultat bliver en gedigen tilbagegang for Dansk Folkeparti. Vi har fået en vælgerlussing,” sagde han ifølge DR.

Altinget kiggede ind til partiet for at høre, hvorfor de selv tror, at partiet er gået så meget tilbage. 

Alternativet tog det mindre tungt, og selvom partiets formand Uffe Elbæk ærgrede sig over tilbagegangen, holdt partiet humøret højt, og Elbæk selv påpegede, at der stadig er lyspunkter:

”Den grønne kile, I kan se dér, den var der ikke for fire år siden. Der var det kun rødt og blåt. Nu er det også grønt,” sagde han ifølge DR.

Samuelsen ryger ud af Folketinget
Liberal Alliance fik også en overraskende hård ørefigen med et valgresultat tæt på spærregrænsen. Partiet opnåede blot 2,3 procent af stemmerne, hvoraf ingen af de fire mandater går til partiformand og udenrigsminister Anders Samuelsen.

Partiet fik nemlig nul mandater i Nordsjællands Storkreds, hvor Samuelsen er spidskandidat.

"Kommer jeg ikke ind, så går livet videre. Så er der andre spændende opgaver. Så er der andre, der kommer ind," sagde Anders Samuelsen, da han på valgaftenen holdt tale for de fremmødte partimedlemmer.

Nederlaget har allerede skabt uro i partiet, hvor Henrik Dahl (LA), der ser ud til at fortsætte i Folketinget, har kaldt på Samuelsens afgang og kritiseret partiets ledelse i grove vendinger.

“Man kan ikke blive ved med at bakke op om en ledelse, der fører partiet ud i elendighed," siger Henrik Dahl til TV 2 News.

KD og Stram Kurs klarede den ikke
Sensationen fra Stram Kurs udeblev totalt, da det højrenationale parti hverken lykkedes med at komme over spærregrænsen eller opnå et kredsmandat, trods stor medieopmærksomhed og flere positive meningsmålinger i løbet af valgkampen.

Men vi har ikke hørt det sidste til “danernes lys”, lød det fra partiets stifter, Rasmus Paludan.

I kraft af partiets stemmer står partiets stemmer, står de til at modtage offentlige midler til at opbygge partiorganisationen. Ifølge A4nu vil Stram Kurs modtage et årligt statsligt tilskud på 1.473.874 kroner.

”Jeg er selvfølgelig skuffet, men på den anden side er jeg klar på at prøve igen næste gang. Jeg har lært en masse af det her,” sagde han til partilederrunden.

Også Kristendemokraterne måtte opgive drømmen om at komme i Folketinget, selvom spændingen var på sit højeste til langt ud på aftenen. Men det berygtede kredsmandat, partiet havde håbet på, gik i stedet til Radikale.

Af de nye partier var det kun Nye Borgerlige, der lykkedes med at komme i Folketinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00