6.000 børn i familiepleje: Professor forudser katastrofe

ANBRINGELSER: Flere og flere socialt udsatte børn bliver sendt i familiepleje. Det selvom kommunerne reelt ikke ved, om familiepleje er det bedste for børnene. Professor råber vagt i gevær.

Kommuner anbringer i stigende grad børn i plejefamilier, selvom der ikke foreligger viden om, hvorvidt det virker. (Niels Ahlmann/Scanpix/Modelfoto)
Kommuner anbringer i stigende grad børn i plejefamilier, selvom der ikke foreligger viden om, hvorvidt det virker. (Niels Ahlmann/Scanpix/Modelfoto)
Mette Pabst

Mere end 11.000 børn er anbragt uden for hjemmet – heraf 6.000 i familiepleje – og de mange anbringelser kostede i 2014 kommunerne 9,3 milliarder kroner.

Men anbringelserne i familiepleje sker, uden at kommunerne reelt ved, om det virker. Det siger Inge Bryderup, professor og forsker ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde ved Aalborg Universitet.

Hun peger på, at flere og flere af de børn, der bliver anbragt, bliver sendt i plejefamilier, selvom der ikke foreligger noget data på, at plejefamilier skulle være bedre end andre anbringelsesordninger. I 2009 var 49 procent af de anbragte børn og unge under 18 år anbragt i en plejefamilie. I 2014 var det steget til 60 procent. Det undrer Inge Bryderup.

"Vi anbringer over 6.000 børn i familiepleje, og vi ved stort set intet om, hvorvidt det virker," siger hun.

Fakta
Anbragte børn og unge fordelt på anbringelsessted
  • Plejefamilie i alt: 60 procent
  • Eget værelse, kollegium, mv.: 3 procent
  • Døgninstitutioner i alt: 20 procent
  • Kost- og/eller efterskole: 3 procent
  • Socialpædagogisk opholdssted: 13 procent
  • Uoplyst: 1 procent

Kilde: Ankestyrelsens Anbringelsesstatistik 2014

Forventer sammenbrud i anbringelser
De børn, der ikke bliver anbragt i plejefamilier, ender som oftest på døgninstitution eller opholdssted. Her er der uddannet og professionelt personale til at tage sig af de udsatte unge. Netop manglen på uddannede fagpersoner hos plejefamilierne bekymrer Inge Bryderup.

Hun er i gang med en omfattende undersøgelse af plejefamilieområdet, der blandt andet bygger på en spørgeskemaundersøgelse til landets plejefamilier. Mange af dem, Inge Bryderup har været i kontakt med, fortæller, at de mangler faglig viden og vejledning til at tage sig af de udsatte børn. Kombineret med, at de børn, der anbringes i familiepleje, er mere og mere belastede, kan det kun gå galt, mener Inge Bryderup.

Jeg tror, vi vil se store katastrofer inden for familieplejen med rigtig mange sammenbrud i anbringelserne.

Inge Bryderup
Professor ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde ved Aalborg Universitet

"Jeg tror, vi vil se store katastrofer inden for familieplejen med rigtig mange sammenbrud i anbringelserne," siger hun.

Kritik fra Rigsrevisionen
Børn anbragt uden for hjemmet har i den seneste tid hidkaldt sig stor politisk opmærksomhed. Udfordringerne på området var senest hovedtema ved en konference afholdt af Socialpædagogerne i mandags.

Det er ikke mere end en måned siden, at Rigsrevisionen afgav beretning til Folketinget om indsatsen over for anbragte børn.

Her kritiserede Rigsrevisionen blandt andet, at det efter 10 års indsats endnu ikke er dokumenteret, om arbejdet med anbringelse af børn har haft den tilsigtede effekt.

På et samråd i sidste uge lovede social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) mere fokus på at få dokumenteret effekten af indsatserne til udsatte børn. Hun indrømmer, at der har været for meget snak og for lidt handling på området.

"Vi har talt om fokus på bedre effekt længe, og selvfølgelig må vi lægge os i selen for at realisere den dagsorden," siger hun.

Plejefamilier er en god løsning
Hos KL erkender man også, at der mangler viden om, hvad der virker på området. Formand for KL’s Social og Sundhedsudvalg Thomas Adelskov (S) peger på, at man faktisk slet ikke ved, om anbringelser generelt giver børnene bedre uddannelser eller større sikkerhed for et arbejde.

Alligevel mener han, at der er flere ting, der tyder på, at plejefamilier er en god løsning for barnet.

"Man ved, at nære og stabile relationer og et trygt omsorgsmiljø er vigtige elementer i et barns liv, hvilket peger i retning af, at det kan være en god løsning at anbringe barnet eller den unge i en plejefamilie," lyder det fra Thomas Adelskov i et skrifteligt svar til Altinget.

Selvom Inge Bryderup påpeger, at mange plejefamilier ifølge hendes undersøgelse føler sig dårlig klædt på til at tage sig af de udsatte børn, mangler familierne ifølge Thomas Adelskov ikke kompetencer for at kunne tage sig af børnene.

"Jeg mener, at vi har nogle meget kompetente plejefamilier i kommunerne. De skal naturligvis have supervision og efteruddannelse, men vi skal passe på med at professionalisere plejefamilierne. Det er i klar modsætning til den opgave, der skal løses, ligesom det er i modsætning til formålet om at skabe nære, trygge og familiemæssige rammer for det anbragte barn," siger han.

Inge Bryderups undersøgelse af familieplejeområdet forventes at være klar til publicering inden for de næste tre måneder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

Thomas Adelskov

Byrådsmedlem (S), Odsherred Kommune, formand, Arbejdsmarkedets Feriefond, bestyrelsesmedlem, Odsherred Forsyning, næstformand, Pensam, Regeringens Ghettorepræsentant

0:000:00