Rasmus Nielsen: 70'ernes ustabilitet tilbage i politik

SKUD FOR BORGEN: "Noget tyder på tilbagevenden til 1970'erne med hyppige valg og lange runder hos dronningen," skriver Altingets udgiver ved starten på en lang valgkamp.

Dansk politik er med finanslovsudspillet tilbage i femte gear konstant frem mod valget.

Som det ser ud lige nu, tegner det til, at Liberal Alliance skiftes ud med Dansk Folkeparti i endnu en Løkke Rasmussen-regering med konservativ deltagelse; men alt er som bekendt åbent i politik.

Da først Mette Frederiksen var valgt som ny socialdemokratisk partiformand efter sidste valg, måtte man tro, hendes første, sidste og vigtigste opgave var gennem hyppige hulemøder og politisk koordinering at opbygge tillid til de partier, der skal sikre hende statsministerposten ved næste valg.

Men det lader unægtelig ikke til, hun har brugt tiden på det. Radikale, Alternativet og Enhedslisten vil hver deres, kun SF er nogenlunde til at stole på for Mette Frederiksen.

S-formanden er - sikkert med god grund - kendt for at frygte knive i ryggen, ikke mindst fra partifæller, men luften mellem hende og de livsvigtige mulige støttepartier synes kold i en varm tid. Når først man er valgt som V- eller S-formand, kan man lade andet geled tage sig af partiet internt. Så gælder det primært alliancer med de andre partier, der skal danne flertal bag en som statsminister.

Men Mette Frederiksen meddelte på forhånd, at hun vil lede en ren S-regering og blev mødt af radikalt krav om skriftlige aftaler, forinden hun kan tælle deres mandater med hos Dronningen. Begge parter maler sig op i et kategorisk hjørne, og så er det svært at manøvrere pragmatisk. Har SR historisk ikke brug for hinanden?

Hun kunne have forsøgt at blive taget i skole af den snart 90-årige, mangeårige konservative statsminister Poul Schlüter, der var en sand mester i at tækkes sit parlamentariske flertal. Så meget, at han næsten opfordrede vælgerne til at stemme på de øvrige blå partier. Og han kæmpede for dem, indtil et par af dem blev sat af holdet til fordel for Radikale Venstre.

Når han blev statsminister frem for Venstres Henning Christophersen, var det i høj grad, fordi han havde positioneret sig gunstigt over for de små borgerlige partier.

Mette Frederiksen og S-ledelsen har formenlig nogle få måneder til at indhente det forsømte i forhold til Radikale, Alternativet og Enhedslisten, før valget kommer. Alliancer skal støbes, hvis der overhovedet skal være en chance for at erobre regeringsmagten.

For det er jo helt rigtigt, hvad Pia Kjærsgaard (DF) udtrykte det overraskende tydeligt for en folketingsformand at være, i et interview med Berlingske Søndag forleden.

Her rettede DF-stifteren en appel til flere partier om at udvise ansvarlighed og med adresse til blandt andet Radikale indskærpede hun, at "politik ikke er noget, man leger."

Det omtalte dårlige forhold mellem partilederne og de reelle statsministerkandidater får Kjærsgaard til at udbryde:

"Jeg bryder mig ikke om parlamentarisk kaos. Det ligger slet ikke til den danske mentalitet. Det er simpelthen ikke os. Vi har styr på tingene."

Kaos omkring regeringsdannelsen efter et valg, fordi et eller flere partier har meldt sig ud af flertalsmulighederne, vil være dårligt for Danmark, mener parlamentsformanden:

"Det vil betyde meget for det hele. Økonomien, trygheden. Det er jo ikke ligegyldigt, hvis der er et halvt år, hvor det hele bare sejler. Det har store, store konsekvenser. Almindelige mennesker ved ikke, hvad der sker. Kan man købe bolig? Kan man investere i Danmark? Og kan man oprette ny virksomhed?"

Hun kritiserer mindre partier for at ville have statsministerposten selv og for at trække deres mandater ud af flertalsmulighederne:

"Hvis man kører sig selv meget op i en valgkamp og så er nødt til at falde ned bagefter, så kan også det give et øget skel mellem vælgere og politikere. Vi har ikke tradition for at være ultimative i Danmark, og jeg bryder mig ikke om, at vi laver om på det. Ordentlighed er et kodeord for mig, og det er ikke ordentligt, at man truer."

Underholdningen er total, da Alternativets leder Uffe Elbæk i artiklen udbryder:

"Det er på ingen måde en leg, når vi peger på os selv. (...) Jo, jo, der er ingen tvivl om, at vi skal indstille os på, at regeringsdannelsen kommer til at tage længere tid, end vi har været vant til. Er det så entydigt dårligt? Ikke nødvendigvis. Stabilitet er ikke i sig selv godt." 

På den borgerlige side er problemet, at Venstre under Fogh og i grunden også med Kristian Jensens finanslovsudspil er løbet så meget ind på midten med vækst i den offentlige sektor, at det afføder ideologiske - og dermed besværlige - nyskabelser som Liberal Alliance og Nye Borgerlige.

Samt at Dansk Folkeparti fordelingspolitisk og i sit ønske til offentligt forbrug ligger oven i Socialdemokratiet, hvis ikke til venstre for. Men der er trods alt samling om Lars Løkke Rasmussen som statsminister.

På oppositionens side er problemet, at Mette Frederiksen som den eneste seriøse statsministerkandidat ikke nyder større respekt blandt sine mulige støttepartier, end tilfældet er denne sommer.

Og at de røde partier er så afgrundsdybt uenige om udlændingepolitkken, fordi Socialdemokratiet på sin side her har lagt sin omtrent oven i Dansk Folkeparti.

Det er godt for Folketinget, at man har en formand, der modsat fordums tider tør sige noget skarpt om demokratiets og parlamentarismens vilkår, der også indebærer kritik af partier.

Men de kritiserede partier melder hus fordi. Noget tyder på tilbagevenden til 1970'erne med hyppige valg og lange runder hos dronningen.

Forrige artikel Unge politikere gør folkestyret ære Unge politikere gør folkestyret ære Næste artikel Kolding offer for ærgerrig Obama Kolding offer for ærgerrig Obama
 • Anmeld

  Ib Christensen · fhv. MEP & MF

  Blokpolitik og kaos

  Kommentatoren mener, at folketingsvalget tegner til at resultere i en V-ledet regering med DF. Underligt, eftersom samtlige meningsmålinger viser "rødt" flertal ved det kommende folketingsvalg. Pia Kjærsgaards formaning om "kaos", hvis blokpolitikken ikke fortsætter, viser DF´s primitive fastholden af blokpolitikken, men er iøvrigt nok mest adresseret til rivalen Nye Borgerlige. Det er selvsagt også noget vås, at blokpolitikken skulle give særlig stabilitet, det er snarere det modsatte, der er tilfældet.

 • Anmeld

  Christian X

  Beskrivelsen af det politiske kaos

  fylder i medierne, som de kendte i ugebladet.
  Lødigheden og udbyttet når også samme høje standard.

  Når politikkerne ikke evner at håndtere alvorlige grundlæggende problemer - som økonomien i 70'erne og migration/integration/klimaudfordringer/teknologiudvikling/galoperende samfundsforandringer/faldende trivsel især blandt børn og unge i 10'erne - så råder kaos...

  Blinde ideologer, magtpolitikere, teknokrater, fantaster, mikrofonholdere og alverdens statsfinansierede indpiskere bidrager til dette inferno af støj og kaos, så sæbeoperaen kan køre videre.

  Vi trænger til en kvalitetsreform af folkestyret og af medierne – de overflødige tomgangs-personager kunne yde et bedre bidrag som socialarbejdere i folkeskoler og på ungdomsuddannelser, velfærdssamfundets digitale varmestuer for uhensigtsmæssig opførsel, alle slags afhængigheder og diagnoser.

 • Anmeld

  Niels O

  Ikke med min C-stemme

  "Som det ser ud lige nu, tegner det til, at Liberal Alliance skiftes ud med Dansk Folkeparti i endnu en Løkke Rasmussen-regering med konservativ deltagelse; "

  Det bliver ikke længere med min konservative stemme, når C med den nuværende ledelse gerne går i regering med det populistiske nationalistiske røde parti ((DF)).

  Min stemme må så blive blank for første gang i mit voksne liv.

 • Anmeld

  Christian X

  Niels O

  så stem NB

 • Anmeld

  Niels O

  Christian X

  Har du slet ikke fattet min tekst, siden du kan sige noget så åndss....?

 • Anmeld

  Christian X

  Niels O

  Sikke et sprog, det er vist ikke en konservativ værdigt.

  Der er netop ingen logik i det du skriver:
  Du vil ikke have et "rødt" DF-parti til magten, så du undlader at stemme på C. Dvs. du øger sandsynligheden for, at S kommer til magten, som er mere rødt og som har samme udlændingepolitik som DF?

  NB svarer faktisk til det gamle Højre, der var de oprindelige konservative.

  Det gik netop galt for C, da de blev liberale, i stedet for at værne om ordentlige rammer, kulturelle færdselsregler, fagligheden, sagligheden og ansvarligheden.

 • Anmeld

  Niels O

  Christian X

  Jeg kommer aldrig til at stemme på NOGET nationalpopulistisk parti. Og den sammenligning mellem NB og Højre må du selv ligge og rode med.

  Så hellere en S-regering.

Bankgebyrers himmelflugt dræner foreningers pengekasser

Bankgebyrers himmelflugt dræner foreningers pengekasser

PRISSTIGNINGER: Gebyrer på foreningskonti har taget himmelflugten, og foreninger skal nu betale op til 5.000 kr. for at oprette en bankkonto. Det viser en prisundersøgelse, som Altinget har lavet. Jyske Bank er blandt de allerdyreste.