8. december: Mogens Lykketoft

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Folketingets formand Mogens Lykketoft (S).
Foto: www.lykketoft.dk

Af Simone Stegenborg-Grathwohl

Hvorfor gik du ind i politik?
Jeg gik ind i politik, da jeg var omkring 18 år, fordi jeg syntes, at det danske samfund, når jeg studerede verden og historien, var et af de mest sympatiske. Og det havde i høj grad at gøre med Socialdemokraternes indsats.

At sikre en retfærdig, rimelig og ikke alt for ulige fordeling af goderne og sikre en ordentlig social tryghed var de afgørende ting, man kæmpede for. Desuden syntes jeg, at Socialdemokratiet som en international bevægelse var værd at kæmpe sammen med.

Derfor meldte jeg mig ind i Den Socialdemokratiske Ungdomsbevægelse, i praksis Frit Forum, i 1964. Og så er der gået 47 år siden.

Fakta

Mogens Lykketoft er 65 år og kan den 8. december fejre sit 30 års jubilæum i Folketinget. Han var minister for skatter og afgifter i perioden 1981-1982, finansminister fra 1993-2000 og udenrigsminister fra 2000-2001. Den 4. oktober 2011 blev han formand for Folketinget. Lykketoft har desuden i perioden 2002-2005 været Socialdemokraternes formand. Han er uddannet cand.polit fra Københavns Universitet i 1971.

 

Hvad er dit vigtigste politiske mål?
Det er altid svært at svare på spørgsmål om det største og det mindste. Det kan jeg aldrig rigtig forklare fornuftigt, fordi det bliver meget bredt. Men jeg har et stort mål om at fastholde Danmark som et af de mest lige, trygge og harmoniske samfund i en international meget foranderlig verden.

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?
Det er der utallige, der har været i næsten 50 år. Jeg har kendt mange generationer af socialdemokratiske politikere, som har været en inspiration. Og der er også mange i udlandet, som jeg er blevet inspireret af.

Men jeg har et stort mål om at fastholde Danmark som et af de mest lige, trygge og harmoniske samfund i en international meget foranderlig verden.

Mogens Lykketoft
MF for Socialdemokraterne og Folketingets formand

Men i min ungdom var det i meget høj grad Jens Otto Krag, der dengang var statsminister og Socialdemokraternes formand, som jeg lod mig inspirere af, fordi han var en dygtig politiker og velfærdsstatens arkitekt. Han var formand, da jeg gik ind i politik, og jeg fik af og til gode råd af ham.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?
Der er mange politiske modstandere gennem årene, som jeg har haft stor respekt for. I løbet af valgkampen blev jeg spurgt om, hvem jeg ville stemme på, hvis jeg ikke kunne stemme på en fra min egen fløj, og der nævnte jeg Gitte Lillelund Bech (V).

Hende har jeg haft et godt samarbejde med, da hun var formand for Udenrigspolitisk Nævn, og jeg var næstformand. Der har aldrig været svigt i ærlighed og fortrolighed i det samarbejde. Men jeg kan komme i tanke om mange andre, både i nutiden og fortiden.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?
Jeg slapper af ved næsten hver dag at cykle frem og tilbage til Christiansborg, i alt 30 kilometer om dagen. Det meste af året ror jeg også kajak ude på Øresund. Og så slapper jeg selvfølgelig af i selskab med min kone, min familie og mine venner og ved at læse bøger. Og også ved at rejse, selv om det kan være strabadserende nogle gange. Jeg holder meget af at rejse både i officiel sammenhæng og i privat sammenhæng.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
Det er "Dommedag Als" af Tom Buk-Swientys. Den har jeg været meget fascineret af, fordi det er en meget realistisk og nærværende historieskrivning, han har lavet.

Hvad fortryder du fra 2011?
Jeg kan komme i tanke om meget i årenes løb men ikke i 2011. Jeg har været opløftet over, at vi har fået en ny regering, og det er også meget spændende og ærefuldt at få lov til at være formand for Folketinget. Jeg har ikke på det personlige plan nogen anledning til at fortryde noget i år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

Gitte Lillelund Bech

Fhv. direktør for Markeder, Dansk Erhverv, fhv. forsvarsminister (V)
cand.merc.mat. (CBS 1992)

0:000:00