Adam Møller presser Videbæk og Sander

VESTJYLLAND: Helge Adam Møllers tilbagevenden til folketingsvalget er dårlige nyheder for både Tove Videbæk (K) og Helge Sander (V).
Helge Adam Møller (K) genopstiller alligevel til Folketinget, og det får stor betydning i Vestjyllands Storkreds.
Helge Adam Møller (K) genopstiller alligevel til Folketinget, og det får stor betydning i Vestjyllands Storkreds.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Niels Th. Dahl
Helge Adam Møllers (K) overraskende beslutning om at genopstille til folketingsvalget i Vestjyllands Storkreds kan få stor betydning for valgets endelige udfald i storkredsen - hos både Konservative og Venstre.

For det første betyder genopstillingen af Adam Møller, at den tidligere kristendemokrat Tove Videbæk sandsynligvis må se langt efter en billet til Christiansborg.

Tove Videbæk har ellers nemlig været så godt som sikker på at vinde det enlige konservative mandat i Vestjylland, ikke mindst siden hendes bragende gode valg ved både regionsrådsvalget og Europa-Parlamentsvalget for to år siden.

Men selv om Helge Adam Møller ikke har nogen lang historie i Vestjylland, vil han sandsynligvis stå med de bedste kort på hånden, når valget er gjort op.

Militærstemmer
Han har en kendt, konservativ profil - oven i købet med en militærbaggrund, som gør sig godt i det vestjyske. Her kan han således dels fiske i de mange tusinde borgerlige stemmer, der sidste gang gik til fhv. forsvarsminister Søren Gade (V), ligesom storkredsen rummer mange militære arbejdspladser i bl.a. Jydske Dragonregiment, Flyvestation Karup og Hærens Operative Kommando.

Fakta
Venstre står i den seneste geografiske prognose fra professor Søren Risbjerg til at få seks mandater i Vestjylland. Altinget vurderer, at den mest sandsynlige rækkefølge ser således ud:

1. Kristian Jensen
2. Inger Støjberg
3.-4. Mads Rørvig, Kristian Pihl Lorentzen
5-7. Esben Lunde Larsen, Thomas Nolsøe Danielsen, Helge Sander

Lykkes det for Helge Adam Møller, kan det imidlertid også få betydning for udfaldet af Venstres valg i storkredsen. Dels kan Adam Møller måske stjæle stemmer fra MF Kristian Pihl Lorentzen (V), der er major, så Pihl Lorentzen lander længere nede ad Venstres liste - og dels kan Adam Møller med sin alder og sin profil i øvrigt måske også blive en konkurrent for den tidligere videnskabsminister Helge Sander (V).

Sander presset
Helge Sander er i forvejen presset af de to yngre kandidater Esben Lunde Larsen og Thomas Nolsøe Danielsen, der måske kan tage de to sidste Venstre-mandater for næsen af ham.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helge Adam Møller

Regionsrådsmedlem (K), Region Sjælland, major, fhv. MF og statsrevisor
premierløjtnant (Gardehusarregimentet 1967)

Tove Videbæk

Fhv. formand, Børnenes Liv, MF (KD)
student (Haderslev Katedralskole 1966), udviklingsstudent (American Field Service - AFS, USA, 1963-64)

Kristian Pihl Lorentzen

Fhv. MF (V), fhv. næstformand for Færdselssikkerhedskommissionen, major
videregående officersuddannelse (Forsvarsakademiet og Hærens Officersskole 1990)

0:000:00