Advokat anmelder Folketinget efter Panama-køb: Det er hæleri

PANAMA PAPERS: Skats køb af oplysninger fra Panama Papers er klart lovbrud, mener advokat. Han anmelder nu Folketinget og regeringen for hæleri.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Cecilie Gormsen

Det er et brud på straffeloven, at Skat køber oplysninger fra de lækkede Panama Papers. Sådan mener advokat Poul Gudberg, der onsdag aften har meldt hele Folketinget til Københavns Politi for hæleri. Det skriver Jyllands-Posten.

”Det er stjålne oplysninger, som de nu vil betale en frygtelig masse penge for. Det er ufatteligt i mine øjne. Hvis det var dig eller mig, der havde gjort det her, så var vi kommet i spjældet,” siger Poul Gudberg.

Poul Gudberg har mere end 40 års erfaring som forsvarer - og med møderet for Højesteret. Han mener, at regeringen og Folketinget med godkendelsen af købet støtter en kriminel handling. Dokumenterne er nemlig ifølge advokaten tilvejebragt ulovligt, og derfor er købet med Gudbergs egne ord ”helt utilstedeligt”.

Juridisk gråzone
Tirsdag kom det frem, at medlemmerne af Folketingets Skatteudvalg sammen med skatteminister Karsten Lauritzen (V) har givet grønt lys til at købe skatteoplysninger fra en anonym sælger. Der er ifølge Skatteministeriet tale om oplysninger fra 320 danske sager, som vedrører mellem 500 og 600 danske skatteydere.

Juraprofessor ved Aalborg Universitet Lars Bo Langsted vurderede tirsdag, at købet af Panama-oplysningerne er i en juridisk gråzone.

”Meget taler for, at oplysningerne er kommet til veje på ulovlig måde. Enten ved at nogle udefra har gravet papirerne frem gennem hacking eller fysisk indtrængen, eller også er der tale om, at en person fra firmaet har lækket oplysningerne, altså en form for whistle blower-virksomhed,” sagde han onsdag til TV 2 News.

Lars Bo Langsted vurderede dog ud fra de kendte oplysninger, at købet af papirer fra Panama-lækagen er lovligt.

Han pegede blandt andet på, at hvis der er tale om en lækage, er der i den danske straffelov en bestemmelse, der siger, at man gerne må krænke sin tavshedspligt og røbe oplysninger, hvis det sker til berettiget varetagelse af åbenbar almen interesse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Gudberg

Advokat (H), Advokatfirmaet Gudberg, fhv. byrådsmedlem (V), Silkeborg Kommune
cand.jur. (Aarhus Uni.)

0:000:00