Aftale i hus: PSO-afgiften afskaffes

AFTALE: Regeringen bøjer sig, så der både kommer en stigning i bundskatten og kystnære havvindmøller. Til gengæld står et bredt flertal i Folketinget nu bag at afskaffe den omstridte PSO-afgift og flytte hele ordningen til finansloven.

Torsdag aften blev et bredt flertal i Folketinget enige om at lægge PSO-afgiften i graven.
Torsdag aften blev et bredt flertal i Folketinget enige om at lægge PSO-afgiften i graven.Foto: Jens Astrup / Scanpix
Morten ØyenEmma Qvirin Holst

Et bredt flertal i Folketinget er torsdag aften blevet enige om en omlægning af PSO-afgiften, der er med til at finansiere den grønne omstilling.

Fakta
Hovedelementer i aftalen 
  • Gradvis afskaffelse af PSO-afgiften i perioden 2017-2022, så støtten til vedvarende energi fremover finansieres over finansloven. 
  • Havvindmølleparken Krigers Flak samt de to kystnære havvindmølleparker ved Vesterhav Nord (området ud fra Harboøre Tange) og Vesterhav Syd (området ud for Holmsland klit) gennemføres.
  • Energiselskabernes besparelsesforpligtelser reduceres fra 12,2 PJ årligt til ca. 10,1 PJ årligt i perioden 2017-2021. 
  • Der afsættes en Grøn klimapulje på i alt 375 mio. kr., herunder 50 mio. kr. i 2017, 50 mio. kr. i 2018, 100 mio. kr. i 2019 og 175 mio. kr. i 2020. En grøn klimapulje vil understøtte den grønne omstilling på en hensigtsmæssig måde, herunder særligt reduktioner, der kan bidrage til opfyldelsen af Danmarks 2030-mål i den ikke kvoteomfattede sektor mv.
  • ForskEL-programmet overflyttes til finansloven og omprioriteres til EUDP.
Hovedelementer i finansieringsmodellen: 
  • Puljen til erhvervslivet ”VE til proces” på 2,1 mia. kr. afskaffes fra 2017.
  • Måltal for VE-besparelser på i alt 1,7 mia. kr. i perioden 2019-2025.
  • Den resterende pulje på 22 MW forsøgsvindmøller afskaffes.
  • Den afsatte ramme til lempelser for erhvervslivet på 200 mio. kr. årligt fra 2017 anvendes som led i finansieringen af afskaffelse af PSO-afgiften.
  • Grøn check reduceres med 230 kr. i 2018 stigende til 380 kr. i 2025. I 2025 vil grøn check udgøre 495 kr. Supplerende grøn check nedsættes parallelt. Tillæg til grøn check for personer med lave indkomster fastholdes uændret.
  • Bundskattesatsen forhøjes med 0,05 pct.-point i 2018 stigende til 0,09 pct.-point i 2022 og frem. Det skrå skatteloft for personlig indkomst forhøjes parallelt.

Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Aftalen afskaffer gradvist PSO-afgiften i perioden 2017-2022 og betyder, at støtten til vedvarende energi fremover finansieres over finansloven.

Forløbet om PSO-afgiften startede i 2014, da EU-Kommissionen rejste sin kritik, og har senest både krævet skatte-, energi-, og finansministeren i forhandlingerne.
Forløbet om PSO-afgiften startede i 2014, da EU-Kommissionen rejste sin kritik, og har senest både krævet skatte-, energi-, og finansministeren i forhandlingerne. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix

Dermed kan Danmark formentlig undgå yderligere kritik fra EU-Kommissionen, efter den danske ordning i 2014 blev vurderet i strid med EU-retten.

Fakta
PSO-ordningen:

PSO står for Public Service Obligation og pålægges alle danskeres elregning. PSO-afgiften blev indført i 1998, da energimarkederne blev liberaliseret. Provenuet fra PSO-afgiften går til producenter af grøn energi i Danmark, så de kan få en fast høj pris for deres el, selv når prisen ellers er lav.
Afgiften betales af borgere og virksomheder og ventes at indbringe mellem syv og otte milliarder kroner om året frem til 2020.

EU-Kommissionens kritik går på, at PSO-afgiften pålægges alt elforbrug i Danmark, uanset om elproduktionen er foregået i udlandet eller i Danmark, mens den kun finansierer støtteordninger, som udenlandsk elproduktion ikke har adgang til. Det strider imod EU-traktaten og forbuddet mod diskriminerende afgifter, vurderer EU-Kommissionen, der har rejst lignende sager i Sverige, Norge og Tyskland.
Danmark har med få justeringer af PSO-ordningen fået lov til at beholde den nuværende ordning til udgangen af 2016. Inden da skal en mere permanent ordning være på plads, som kan godkendes af EU-Kommissionen.
Regeringen har i forhandlingerne også været drevet af at få regningen til vedvarende energi ned, fordi de mener, udgifterne er vokset mere, end det var ventet, da energiaftalen blev indgået i 2012.
Regeringen har i forhandlingerne også været drevet af at få regningen til vedvarende energi ned, fordi de mener, udgifterne er vokset mere, end det var ventet, da energiaftalen blev indgået i 2012. Foto: Torkil Adsersen / Scanpix

Bag aftalen står alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten og Alternativet.

Det er ikke kønt, og jeg forstår ikke, hvorfor partier som Socialdemokraterne, SF og Dansk Folkeparti lægger stemmer til.

Pelle Dragsted (EL)
Finansordfører

Aftalepartierne er blevet enige om, at pengene til vedvarende energi – i stedet for PSO-afgiften på elregningen – skal komme fra en mosaik af tiltag: Bundskatten stiger en smule for alle, den grønne check afskaffes (folkepensionister går fri) og besparelser på erhvervsstøtten (se hovedpunkter i aftalen i faktaboks).

"Personligt synes jeg, vi har fundet en meget skånsom finansiering," siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i Finansministeriet torsdag aften, da forhandlerne mødte pressen.

Det er simpelthen godt politisk håndværk og Christiansborg, når det er bedst.

Mette Frederiksen (S)
Partiformand

"Det er simpelthen godt politisk håndværk og Christiansborg, når det er bedst," siger Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen. 

Rødt krav om klimapulje indfriet
Erhvervslivet får en stor lettelse ved omlægningen af PSO-afgiften, men kommer med aftalen samtidig til at miste en del erhvervsstøtte. Alle borgere får også en billigere el-regning, til gengæld stiger bundskatten en smule.

Regnestykket giver samlet et lille plus for danskerne ifølge regeringens beregninger. 

"Vi har været den grønne samvittighed i de her forhandlinger," siger Radikales formand Morten Østergaard, der er tilfreds med, at aftalen også indeholder en ny klimapulje.

Ifølge Klimarådet betyder udfasningen af PSO-afgiften, at virksomhederne vil øge deres CO2-udledning med 1,8 millioner ton i 2020. Derfor afsættes der med aftalen 375 millioner kroner til en klimapulje, der skal bruges til initiativer, som trækker den anden vej ved at sænke CO2-udledningen.

Et kludetæppe af kompromiser
Aftalen afspejler samtidig, at alle partier har indgået kompromiser.

Alle de borgerlige partier har været imod en stigning i bundskatten, som de nu accepterer. Venstre-regeringen har ført kampagne mod de kystnære havvindmøller, som man mente, er for dyre og grimme, men nu bliver det med aftalen sikret, at de skal opføres.

"I forhold til de kystnære vindmøller er det ingen hemmelighed, at Venstre gerne havde set dem længere ude på havet. Vi synes, at der var et alternativ, der havde været bedre. Men det har været helt afgørende for os at få en aftale på plads, der sikrer, PSO-afgiften bliver fjernet," siger energi-, forsyning- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har været imod en afskaffelse af den grønne check, som med aftalen bliver barberet væk for de fleste, der har modtaget den.

Imens har SF og Radikale været modstandere af at afskaffe PSO-afgiften og kaldt regeringens ønske kulsort. Alligevel er man nu med i en aftale, der netop har det formål.

Pia Olsen Dyhr (SF) havde også gerne set, at PSO-afgiften var blevet bevaret i en ny model, der kunne godkendes af EU, men det har ikke været muligt at opnå enighed om det.

"Det er ikke en begejstrende aftale, men det er en acceptabel model, der gør, at vi kan kæmpe videre for grøn omstilling i Danmark," siger Pia Olsen Dyhr til Altinget.

Kritik fra den yderste venstrefløj
Aftalen møder hård kritik fra Enhedslisten, som er en del af energiaftalen, men nu bliver hægtet helt af finansieringen af tiltag til vedvarende energi. 

Finansordfører Pelle Dragsted (EL) mener, at aftalen reelt betyder, at erhvervslivet fremover slipper for at bidrage til den grønne omstilling af den danske el-forsyning.

"I stedet sendes regningen til hr. og fru Danmark. Og særligt dem med de laveste indkomster skal holde for. Det er ikke kønt, og jeg forstår ikke, hvorfor partier som Socialdemokratiet, SF og Dansk Folkeparti lægger stemmer til," siger Pelle Dragsted.

Den nye ordning skal godkendes af EU-Kommissionen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00