Aktivist vil sagsøge Facebook trods ny EU-dom

SAGSØGT: Østrigeren Max Schrems, der havde planer om et massesøgsmål mod Facebook, må ikke rejse sagen for andre end sig selv, mener EU-domstolen. Han vil nu indlede en personlig sag. 

Foto: /ritzau/AP/Brian Lawless
Daniel Bue Lauritzen

Den østrigske aktivist Max Schrems må ikke rejse sag mod Facebook på vegne af andre end sig selv.

Det har EU-domstolen torsdag afgjort.

Netop det var ellers Schrems' intention, da han i 2014 sammen med 25.000 andre europæere indledte sag an mod internetgiganten. 

Anklagen er, at Facebook overtræder EU-lovgivning ved at indsamle og dele data om brugerne blandt andet med den amerikanske efterretningstjeneste NSA. 

På vegne af sine 25.000 medsagsøgere ville Max Schrems kræve 3.750 kroner i kompensation fra Facebook. Men massesøgsmålet falder nu til jorden, da EU-domstolen ikke vurderer, at forbrugerbeskyttelsesreglerne giver mulighed for at sagsøge på vegne af andre forbrugere. 

Sagsøger alene
Indtil videre har der ikke været fremgang i sagen, fordi først Østrigs domstol og siden EU-domstolen har været i tvivl om, hvorvidt Schrems overhovedet kunne rejse en forbrugersag på vegne af andre borgere. 

Men Max Schrems lader sig ikke bremse af EU-domstolens afgørelse. 

Han ser dommen som en sejr, fordi han nu får mulighed for at rejse en personlig sag mod Facebook:

"Nu kan vi endelig gå videre med sagen. Facebook skal over for en uafhængig domstol forklare, om deres forretningsmodel er i tråd med den strenge europæiske lov om beskyttelse af personlige oplysninger," siger Schrems i en pressemeddelelse. 

Forbrugerråd: Hul i reglerne
I den europæiske forbrugerorganisation BEUC, der blandt andet repræsenterer Forbrugerrådet Tænk, er man stærkt utilfreds med dommen. 

"Med EU-Domstolens afgørelse kollapser forhåbningerne, om at forbrugerne kan samle sig og i fællesskab søge erstatning i massesøgsmål," siger Monique Goyens, direktør i BEUC, i en pressemeddelelse. 

"Det er endnu et tydeligt bevis på, at der står juridiske barrierer i vejen for, at folk søger retfærdighed sammen." 

Sagen mellem Max Schrems og Facebook skal nu afgøres af den østrigske domstol.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00