"Ånden fra Marienborg" lever: Her er Frederiksen, Ellemann og Løkkes køreplan frem mod sommerferien

Foråret skal bruges på reformer af Forsvaret, sundhedsvæsnet og universiteterne. Det var budskabet, da regeringstoppen fremlagde dens hovedprioriteter frem mod sommerferien.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Regeringens start – og i særdeleshed forløbet omkring afskaffelsen af store bededag – har været "turbulent."

Det indrømmede forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) blankt, da han fredag eftermiddag sammen med resten af regeringstoppen mødte pressen efter et regeringsseminar på konferencecenteret KolleKolle i Værløse.

Men han sagde også, at regeringen "kommer til at stå fast i årene frem".

"Den her regering skal måles på vores resultater. For i sidste er det det, det hele handler om. Så er det jeres opgave undervejs at give os stilkarakterer, og det er I velkomne til," lød det fra Ellemann direkte henvendt til journalisterne.

I de seneste uger har forsvarsministeren fået hård kritik fra både oppositionen og de politiske analytikere på grund af sin håndtering forsvarsforligsforhandlingerne.

I sidste uge droppede regeringen dog de udskældte krav om, at partierne skulle stemme ja til at afskaffe store bededag, hvis de overhovedet ville være med i forhandlingerne.

"Vi skal leve op til vores Nato-målsætninger i 2030. Det er en målsætning, som deles af en række partier i Folketinget. Sammen med dem vil vi snarest indlede samarbejdet til et nyt forsvarsforlig. Vel at mærke en aftale, der er økonomisk ansvarlig, og hvor pengene passer," lød det fra Ellemann.

De videregående uddannelser står først for

Forinden understregede statsminister Mette Frederiksen – hun var først i talerækken – at regeringen i de kommende måneder vil sætte en række reformer i gang.

"Vi vil skabe de nødvendige forandringer, så vi kan skubbe vores dejlige Danmark fremad," lød det fra statsministeren.

Foruden de aktuelle forhandlinger om inflationshjælp og de kommende om finansloven, vil SVM-regeringen konkret fokusere på tre "hovedprioriteter frem mod sommer".

"Det er for det første forsvar, herunder støtten til Ukraine, og et nyt forsvarsforlig. Det er dernæst sundhed. Og så er det uddannelsesområdet," sagde Mette Frederiksen. 

Læs også

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) er netop nu i gang med at forhandle en såkaldt akutplan til sundhedsområdet, der er hårdt ramt af ventelister og problemer med at rekruttere medarbejdere. Den kan du læse mere om her.

"Sidst, men ikke mindst, skal vi i gang med at indfri de ambitioner, vi har på uddannelsesområdet," lød det fra statsministeren.

Hun gødede jorden for "nogle grundlæggende forandringer i den måde, vi driver skole og uddannelse på i vores land".

"Vi skal gøre op med ubalancen, der hersker i folkeskolen mellem det boglige, det praktiske og kreative. Flere børn skal have muligheden for at trives, lære og vokse, og erhvervsuddannelserne skal i centrum," lød det.

Regeringen vil konkret "starte med de videregående uddannelser".

Her har regeringen foreslået af afskaffe et år af kandidaten på en række universitetsuddannelser.

Det skal skabe et "større arbejdsmarkedssigte for flere".

Ånden fra Marienborg

Da udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen fik ordet, lod han forstå, at "ånden fra Marienborg stadig er i rummet".

Overskriften er reformer:

"Selvom vi lever i en tid med usikkerhed, så kan vi ikke gøre mere af det samme og forvente et andet resultat. Vi er nødt til at reformere vores samfund," sagde Løkke.

"Med de krav, befolkningen stiller til velfærden i dag, så vil status quo føles som tilbagegang. Det er en for fattig ambition blot at fortsætte nutiden ind i fremtid med brædder," sagde Løkke.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00