Alex Vanopslagh er Liberal Alliances nye politiske leder

VALGT: 27-årige Alex Vanopslagh, der er nyvalgt til Folketinget, bliver ny politisk leder i Liberal Alliance efter Anders Samuelsen.

Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Cecilie Gormsen

Liberal Alliance har søndag besluttet, hvem der skal være ny politisk leder i Liberal Alliance.

Og det bliver det helt nyvalgte folketingsmedlem Alex Vanopslagh, har en enig folketingsgruppe besluttet, og han overtager dermed posten efter Anders Samuelsen, der ikke kom ind ved folketingsvalget i onsdags.

27-årige Alex Vanopslagh er tidligere formand for Liberal Alliances Ungdom, og i en pressemeddelelse fortæller han, at han både er glad, ydmyg og beæret over, at folketingsgruppen har peget på ham som ny politisk leder.

"Vi kan allerede nu se, at det bliver dyrt at være dansker med alle de valgløfter, som skal indfries. Liberal Alliance vil kæmpe imod den socialdemokratiske politik, der med øgede skatter og afgifter vil skade den personlige frihed. Vi har ikke brug for mere stat – vi har brug for at sætte borgeren i centrum."

LA-kronprinsen trak sig
Liberal Alliance mistede ni mandater ved valget 5. juni, og folketingsgruppen er dermed nede på fire mand, der udover Vanopslagh tæller Simon Emil Ammitzbøll-Bille, Ole Birk Olesen og Henrik Dahl.

Ammitzbøll-Bille har tidligere været partiets kronprins, og han fik da også Anders Samuelsens støtte, da den nu forhenværende partileder torsdag trak sig. Men allerede dagen efter valget stod det klart, at det ikke var givet, at Simon Emil Ammitzbøll-Bille skulle være ny leder.

Henrik Dahl gik nemlig ud og støttede Vanopslagh som ny leder. Da den politiske leder skal vælges af folketingsgruppen, så det svært ud for Ammitzbøll-Bille, og fredag formiddag meddelte han, at han trak sig fra spillet om at blive ny politisk leder.

Ifølge Alex Vanoplagh, der fik 3.337 personlige stemmer, har partiet nu et stort arbejde foran sig efter det dårlige valgresultat.

"Vi har et stort arbejde foran os med at genoprette tilliden til Liberal Alliance. Vi skal tage fat på et nyt kapitel og genoptage den liberale værdikamp. Det arbejde glæder jeg mig til at være i spidsen for," siger Alex Vanopslagh.

Stærk retoriker ...
Alex Vanopslagh er opvokset i Struer i Vestjylland, men bor nu i Vanløse. Ved kommunalvalget i 2017 blev han valgt til Københavns Borgerrepræsentation, og har har de seneste tre år arbejdet som konsulent i Grace PA.

I 2016 vandt han DM i Debat på folkemødet, og han beskrives da også som en stærk retoriker af både partifæller og politiske modstandere. Og så kan han få folk op fra stolene, fortalte den nuværende formand for Liberal Alliances Ungdom, Signe Bøgevald Hansen, i fredags til Altinget:

"Vi er ikke et bredt midtersøgende parti, som alle skal kunne lide. Vi må godt sige noget, som det ikke er alle, der er enige i. Jeg kan godt lide, når vi provokerer. Det er det, der er behov for, og som man har glemt under regeringsdeltagelsen. Og det kan Alex Vanopslagh bestemt," sagde hun.

... og en stærk ideolog
Som kommunalpolitiker på Københavns Rådhus har Vanopslagh blandt andet været med til at forhandle budgetaftale, hvor også socialdemokraten Lars Weiss sad med ved forhandlingsbordet. Han har tidligere fortalt til Altinget, at Alex Vanopslagh både er retorisk dygtig og en stærk ideolog.

"Han er et holdningspræget menneske, der er meget ideologisk rodfæstet, og det præger hans politiske arbejde," sagde Lars Weiss til Altinget fredag.

Ifølge Lars Weiss kan man godt gå galt i byen af Vanopslagh, når man møder ham første gang, fordi man kan forveksle hans stil med arrogance.

"Jeg tror, det bunder i, at han har et kvikt hoved og er meget velforberedt. Hans tålmodighed er ikke så stor, når han møder andre, der ikke er lige så velforberedte. Så kan hans øjne godt søge mod loftet," sagde Lars Weiss

"Men jeg må sige, at jeg er ked af at miste ham som kollega. På de halvandet år, vi har arbejdet sammen, har jeg virkelig lært at sætte pris på ham," sagde han til Altinget fredag.

Dokumentation

Alex Vanopslagh er 27 år, bor i København og er valgt i Vestjyllands storkreds. 

Han er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har siden 2018 været medlem af Københavns Borgerrepræsentation. Fra 2014 til 2016 var han landsformand i Liberal Alliances Ungdom.

Han var desuden den i LA's folketingsgruppe, der fik flest personlige stemmer. 

Så mange personlige stemmer fik LA's folketingsgruppe:

Alex Vanopslagh: 3.337
Simon Emil Ammitzbøll-Bille: 2.715
Ole Birk Olesen: 2.020
Henrik Dahl: 1.737


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

0:000:00