Alternativet fylder år: Her er fem nedslag i partiets historie

FØDSELSDAG: Tirsdag er det er fem år siden, at Uffe Elbæk præsenterede sit nye parti, Alternativet. Det markerer Altinget med et tilbageblik på partiets historie.

Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Folketingets yngste parti fylder fem år, og i den anledning ser Altinget tilbage på partiets tid i dansk politik.

Starten 

Kilde: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

For fem år siden på denne dag så et nyt parti dagens lys.

27. november 2013 præsenterede den tidligere radikale kulturminister Uffe Elbæk sit nystiftede parti, Alternativet. Det skete på Christiansborg i selskab med partiets nye spidskandidat i Østjyllands Storkreds, Josephine Fock.

To måneder forinden havde Uffe Elbæk meldt sig ud af sit gamle parti Radikale og var blevet løsgænger i Folketinget. Men hans nye projekt, Alternativet, havde han faktisk allerede påbegyndt i sommeren 2013, hvor partiets grundkoncept blev skrevet.

Derefter fulgte tre måneder udviklingsarbejde, indtil offentligheden blev præsenteret for det nye parti.

Alternativets indtog i dansk politik skulle samtidig blive starten på en ny politisk kultur på Christiansborgs gange, lød det fra Uffe Elbæk.

Kampen for vælgererklæringer

Kilde: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Efter præsentationen gik tiden med at få udbredt kendskabet til det nye parti og få indsamlet vælgererklæringer nok til, at partiet kunne blive opstillingsberettiget til det kommende folketingsvalg. På partiets femårsfødselsdag skriver Uffe Elbæk i sit nyhedsbrev, at det oprindeligt var målet, at partiet ville få alle vælgererklæringerne i hus inden partiets første fødselsdag i 2014.

Men det lykkedes dog ikke. Først i februar 2015 var partiet klar til at gå efter at komme i Folketinget.

"Hvor er det crazy, det her!"

Kilde: Sophia Juliane Lydolph /Ritzau Scanpix

Alternativets første store succes kom ved folketingsvalget i juni 2015, hvor partiet stormede ind i Folketinget foran Radikale og SF. Med sine 9 mandater blev partiet Folketingets sjette største parti og det tredjestørste i oppositionen.

Dermed havde Uffe Elbæk og co. god grund til at fejre, da de mødtes til valgfest på Papirøen. Det var netop ved ankomsten til den fest, at Uffe Elbæk sagde: "... hvor er det crazy, det her" som kommentar til de mange pressefolk, der forsøgte at få en reaktion på valgresultatet.

Valget betød foruden et genvalg til Uffe Elbæk, at Rasmus Nordqvist, Josephine Fock, René Gade, Carolina Magdalena Maier, Ulla Sandbæk, Christian Poll, Roger Matthisen og Torsten Gejl kom i Folketinget.

Højdepunktet

Kilde: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

I løbet af 2016 når partiets sit hidtidig højdepunkt i meningsmålingerne. I Altingets vægtet snit af målinger stod Elbæk og co. i maj 2016 til at få 7,4 procent af stemmerne.

Omkring samme tid får partiet også en ny profil med på holdet. Den tidligere radikale minister Manu Sareen skifter i marts til partiet, og han bliver senere folketingskandidat. Han trak sig dog igen i februar 2018, hvor han droppede politik.

Det er også i 2016, at Alternativet kan fejre en vigtig milepæl i medlemstegningen. Partiet runder nemlig sit medlem nummer 10.000. 

Valgsejr i lyset af skandale

Kilde: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Fire år efter partiet blev stiftet, skulle det igen møde vælgerne. Det skete til kommunal- og regionsrådsvalget i november 2017. Atter igen havde partiet grund til at glæde sig. Det stormede ind i København og fik seks pladser i Borgerrepræsentationen og en borgmesterpost, der gik til partiets spidskandidat Niko Grünfeld.

Derudover fik partiets også borgmesterposten på Fanø og en viceborgmesterpost. På landsplan fik partiet samlet 20 byrådsmedlemmer fordelt på 15 kommuner og tre regionsrådsmedlemmer.

Kort tid inden valgaftenen var partiet i modvind i medierne efter hård kritik af partiets arbejdsforhold og kultur. Ligeledes kom det frem, at partiet var plaget af sager om grænseoverskridende adfærd fra medarbejdere i partiet. Sagerne og mediestormen førte senere til, at der blev skiftet ud i medarbejderne på Christiansborg, og René Gade blev ny gruppeformand i stedet for Josephine Fock.

De mange exits

Kilde: Arthur Joseph Cammelbeeck/Altinget

Efter fem år i dansk politik - og tre år efter folketingsvalget - begynder flere af partiets politikere at forlade den politiske manege. René Gade, Roger Matthisen og Ulla Sandbæk genopstiller ikke til det kommende valg. Det gør medstifteren Josephine Fock heller ikke, og hun har allerede forladt Folketinget til fordel for jobbet som direktør for integration i Dansk Flygtningehjælp.

Den anden medstifter Rasmus Nordqvist genopstiller ganske vist, men han er også partiets spidskandidat til europaparlamentsvalget i maj 2019, og han udtalt til Altinget, at han prioriterer en plads i Europa-Parlamentet over et sæde i Folketinget.

Dertil kommer et andet exit. Alternativets kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld trak sig i oktober fra posten*. Det skete efter, at han var blevet kritiseret for at bruge 130.000 på at indrette sit kontor og for at have opgivet et fejlagtigt CV. 

Trods mange de mange udmeldelser, karrierehop og sager i løbet af den seneste tid står Alternativet til 4,7 procent af stemmerne i Altingets seneste snit af målinger. Det er blot 0,1 procentpoint under valgresultatet.

*Tidligere fremgik det af artiklen, at Niko Grünfeld har trukket sig helt fra politik. Det er ikke korrekt, da han stadig sidder i Borgerrepræsentationen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00