Debat

Alternativet til S-kritik: I kan jo pege på Uffe

DEBAT: Det er omvendt logik at anklage partier for forræderi, fordi de forlader blokkene. Hvis Socialdemokratiet efter et valg ikke kan danne flertal, står det dem frit for at søge indflydelse ved at samarbejde, skriver Stine Bardeleben Helles, spidskandidat for Alternativet Fyn.

"Der er ikke tid til mere kortsynet blokpolitik, hvis vi skal redde vores civilisation," mener Stine Bardeleben Helles.<div><br></div>
"Der er ikke tid til mere kortsynet blokpolitik, hvis vi skal redde vores civilisation," mener Stine Bardeleben Helles.

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stine Bardeleben Helles
Spidskandidat, Alternativet Fyn

Dansk presse har i de seneste uger lagt spalter til en række ledende socialdemokrater, som er stærkt oprørte over, at vi i Alternativet stiller os til rådighed som regeringsbærende parti, fordi dette ifølge dem vil kunne koste Mette Frederiksen Statsministeriet.

Det er efter min opfattelse direkte skadeligt for den demokratiske og politiske debat i Danmark, at Socialdemokratiet så ihærdigt forsøger at overbevise befolkningen om, at en ny Løkke-regering alene vil være Alternativets skyld.

Partier kan pege på den kandidat, de ønsker
Det fremstilles, som om blokpolitikken med to statsministerkandidater kåret på forhånd er en naturlov, som det parlamentariske systems overlevelse afhænger af.

Fakta
Deltag i debatten! 
Skriv til os på [email protected]

Niels Jespersen skriver således i Politiken den 2. juli, at ”hvis alle partier opførte sig på den måde, ville det ikke være muligt at have et parlamentarisk system.”

Men i det danske parlamentariske system står det ethvert parti frit for at pege på den forhandlingsleder, som partiet finder mest egnet til at fremme dets politik.

For os i Alternativet er kampen for at afvende en klimakatastrofe meget vigtigere end navnelegen i dansk politik.

Stine Bardeleben Helles
Spidskandidat, Alternativet Fyn

Og hvis Socialdemokratiet efter et valg ikke kan danne flertal omkring Mette Frederiksen, har de da selv den mulighed at arbejde sammen med andre partier for at bringe et alternativ til en Løkke-regering til magten (ja, de kunne endda i teorien vælge at pege på Uffe).

Smid blokpolitikken på porten - som i tiden før 2001
De af os, som er voksne i dag, kan nok huske, at det ikke er mere end små 20 år siden, at det politiske billede så helt anderledes ud.

Det var faktisk den socialdemokratiske finansminister Mogens Lykketoft, som efter finanslovsforliget i 1995 udtalte:

”Vi så muligheder for at få et mere stabilt grundlag for regeringen ved en aftale med et stort borgerligt parti. Måske endda muligheden for at danne en bredere regering. Det blev aldrig sagt højt, og jeg ved ikke, om den anden side overhovedet ville have gået ind i det, men vi udforskede, hvor langt vi kunne komme med en aftale med de Konservative, der havde et større perspektiv.”

Og den konservative leder Hans Engell, som var en af de første til at latterliggøre Alternativets statsministerambition, sagde efter finanslovsforliget i 1995, at han da godt kunne forstå, hvis Venstre var ”lidt skuffede.” Men at det er nu engang sådan i politik, at man samarbejder med dem, der giver én mulighed for at få sin politik igennem.

Inspiration hentet fra 'New Labour'
Først da Anders Fogh og Claus Hjort Frederiksen i sluthalvfemserne tog til Storbritannien og lærte af New Labours designpolitik, fik blokpolitikken sit indtog i dansk politik. De to ønskede nemlig aldrig mere at komme i den situation, som opstod, da Poul Nyrup lavede finanslov med de konservative.

De tog derfor kontraktpolitikken med hjem og introducerede skattestoppet under valgkampen i 2001. Indtil da stod de danske partier hver især ved deres egen politik og turde gå planken ud for deres politik i en valgkamp.

For eksempel var det helt normalt, at både Venstre og Konservative gik til valg på at få statsministerposten.

Mediernes polariserende drama
I valgkampen i 2001 introducerede TV2 desuden duel-formatet mellem Fogh og Nyrup. Indtil da havde valgdebatterne involveret alle partiformænd - vi husker dem, som de sad der i den store cirkel i TV-studiet.

Det er altså en i kombination af design- og kontraktpolitik og polariseret dramaturgi i moderne medier, at vi er nået den ulykkelige situation for demokratiet, hvor kommentatorer og politikere kappes om at bilde danskerne ind, at den eneste politiske mulighed er kamp mellem to blokke og to politiske ledere.

Før 2001 var det faktisk helt normalt at kritisere partier for at føre blokpolitik. Men efter kontraktpolitikkens indførelse er det blevet vendt om, så man nu anklager partier for forræderi, hvis de forlader en af blokkene.

Politiske mærkesager mere værd end statsministerpost
For os i Alternativet er kampen for at afvende en klimakatastrofe meget vigtigere end navnelegen i dansk politik. Og vi er ganske enkelt ikke enige i den opfattelse, at ”man ikke kan forhandle med klimaet”, som Niels Jespersen formulerer det.

For vi kan forhandle om klimaet, både i dansk politik og globalt, og vi kan stadig nå at vinde kampen, hvis vi har modet til at kravle op af grøfterne og fokusere på det, som er vigtigt:

Hvordan vi sammen, på tværs af ideologiske skel og magtambitioner, finder en ny vej, som kan sikre vores børn og børnebørn et rigt og frit liv her på jorden.

Det er derfor, at vi stiller os til rådighed som regeringsbærende parti. Der er ikke tid til mere kortsynet blokpolitik, hvis vi skal redde vores civilisation. Det er netop dette større perspektiv, Alternativet kæmper for at få tilbage i dansk politik.

Det er alt sammen meget alvorlig ment, og vi har ingen intentioner om at afvige fra vores beslutning. Dette er ikke et mediestunt. I Alternativet ønsker vi at sikre et seriøst, grønt og socialt ansvarligt alternativ til polariseringen i dansk politik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stine Bardeleben Helles

Klimadebattør, grøn/social byudvikler, partner, Helles & Docherty
kandidat i i antropologi og kulturformidling (Syddansk Uni. 1993)

0:000:00