Altinget starter Altinget.se i Riksdagen

OM OS: Altingets koncept for uvildig, politisk nichejournalistik foldes ud i Sverige, hvor fire journalister i Riksdagen skal tage fat, hvor det svenske parlaments egen avis gav op i maj.

Den nye redaktion i Riksdagen besøgte sine danske kolleger i går, fra venstre Kristina Gauthier Reberg, ansvarshavende chefredaktør Mattias Croneborg, Johanna Alskog samt Per-Anders Sjögren.
Den nye redaktion i Riksdagen besøgte sine danske kolleger i går, fra venstre Kristina Gauthier Reberg, ansvarshavende chefredaktør Mattias Croneborg, Johanna Alskog samt Per-Anders Sjögren.Foto: Oskar Herrik Nielsen/Altinget
Redaktionen

Altinget.se er det oplagte navn for en ny politisk nyhedstjeneste i Sverige, der går i luften i næste uge - kun en uge før det svenske valg. AB Altinget.se er et søsterselskab til Altinget i Danmark. Fra starten beskæftiges en chefredaktør og tre journalister - alle hentet fra redaktionen bag avisen "Riksdag & Departement", som det svenske parlament besluttede at lukke i maj. Den har ellers været udgivet siden 1977, dog med jævnt faldende printoplag.

Ansvarshavende chefredaktør bliver Mattias Croneborg (47), der havde samme stilling på den gamle avis. Han er uddannet nationaløkonom og har en baggrund som journalist og redaktør på en række førende svenske medier.

Koncept, teknik, abonnements- og annoncesalg samt research varetages indtil videre fra København under ledelse af Altingets udgiver, chefredaktør og direktør Rasmus Nielsen.

Fra starten vil Altinget.se udgive tre netaviser: om generel svensk politik, om uddannelsespolitik samt om miljø- og energipolitik. De sælges i årsabonnement. Selskabet har søgt om redaktionskontor i Riksdagen på linje med et dusin andre svenske medier. Desuden har man kontor midt i Stockholm.

"Det er oplagt for os at fortsætte væksten ved at udbrede vores koncept til det store, veldrevne og gennemregulerede naboland. Med Riksdagens beslutning om at lukke sin journalistiske printavis er der et hul i markedet, vi kan støtte vores bestræbelser på. Jeg er lykkelig for, at det er lykkedes at tiltrække Mattias Croneborg og hans erfarne stab af indsigtsfulde, politiske journalister. Med fokus, slid og snilde skal vi nok lykkes, så vi på få år kan udbrede Altinget.se til hele det professionelle politiske Sverige," siger Rasmus Nielsen, der startede og udviklede den danske netavis fra januar 2000.

Han fremhæver, at Altinget.se udgives på samme neutrale, men kritiske udgivergrundlag som Altinget i Danmark:

"Væsentlighed, indsigt og perspektiv bliver kodeordene. Alle partier og interesser i Sverige kan føle sig forvissede om, at vi - som i Danmark - vil være fuldstændig neutrale og uafhængige af interesser. Men en sund, kritisk tilgang skal der naturligvis til. Som hidtil på et fair og sobert grundlag," pointerer Rasmus Nielsen.

Blandt synergieffekterne vil være dele af EU-stoffet, som Altinget i forvejen modtager fra sin redaktion i Bruxelles.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00